¨Svi misle da samo djeca bacaju smeće, ali odrasli bacaju najviše¨

Učenici u akciji čišćenja okoliša
(FOTO: Lidija Galić)

25.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 10127

"Sakupili smo plastične boce, komade plastike, reklamne prospekte i  najviše kutija od cigareta. Svi misle da samo djeca bacaju otpad, ali ovo su sigurno bacili odrasli", rekao nam je Andrej Zeba iz četvrtog razreda OŠ Vilima Korajca iz Kaptola. On je s još 40-ak učenika iz škole u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje čistio svoje mjesto.



Iako je plan bio otići sve do jezera Bistra zbog vremenskih uvjeta to  nije bilo moguće.


- Nije mi teško jer sam vrijedan, ali ljudi bi trebali znati da ne smiju bacati smeće okolo. Pogotovo veliki, oni najviše bacaju - poručuje Andrej pokazujući smeće koje su sakupili.




Da više smeća po ulicama bacaju odrasli smatra i Tomislav Petrović iz četvrtog razreda.

- Poručujem odraslima da ne puše. Tako će se samo razboljeti, a uz to nam zagađuju okoliš kad bacaju opuške i kutije po ulici jer treba puno godina da to istrune - kaže Tomislav. Bilo mu je teško čistiti i kaže da bi to trebali znati i oni koji bacaju smeće po ulici jer našli su i staklenih boca, limenki od piva, sličica i novina.



Margareta Blažanović i Jacinta Lisec sretne su što su sudjelovale u današnjoj akciji jer tako, kažu, čiste prirodu.

- Priroda mora biti čista jer tad nam je svima ljepše. Samo tako možemo uživati u njoj. Poručujem svima da ne zagađuju okoliš jer i oni su dio prirode - kaže Margareta.



Obje su se složile da su djevojčice ipak savjesnije.

- Dečki često bacaju papire, pogotovo oni iz viših razreda. Ne znam zašto to rade. Kažemo im da to nije u redu, ali nas ne slušaju. Kažu nam: što vi malci znate - dodaje Jacinta.



Dodaje da u svojoj školi imaju organizirano po danima koji razred brine o čistom okolišu škole.

- Čistimo samo mi iz nižih razreda. Prije nastave tjelesnog najprije pokupimo smeće, a onda se igramo. Najčešće to radimo samo mi djevojčice jer dečki odmah odu na igru. Vrjednije smo i nije nam teško, ali moraju svi paziti - zaključuje Jacinta.



- Akcija "Zelena čistka-jedan dan za okoliš" u svijetu se provodi posljednjih nekoliko godina. Poruka je to svima da moramo čuvati prirodu. Na svjetskoj razini već ima efekta jer svake je godine sve više zemalja sudionica - doznajemo od Mire Mesića, čuvara u Parku prirode Papuk koji je nositelj ove akcije.

U Hrvatskoj je lani u sklopu akcije očišćeno oko četiri tisuće tona otpada.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI