Jurčević: Hrvatska je opljačkana za više desetaka milijardi kuna

Josip Jurčević (u sredini) na predstavljanju knjige u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.03.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5420

Predstavljanje knjige Josipa Jurčevića "Slučaj Perković - spašavanje zločinačke budućnosti" održano u organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske izazvalo je velik interes požeške javnosti. Jurčević u knjizi iznosi niz imena iz obavještajnih krugova Jugoslavije i Hrvatske, političara, tajkuna i njihove djece.



- Knjiga je potaknuta slučajem "Lex Perković". Motiv je taj što se u javnosti o tome puno pisalo, ali kontrolirano. Što se više pisalo, više se prikrivalo o pozadini svega. Slučaj Perković je slučaj Hrvatska gdje se vidi da je cijela bivša služba državne sigurnosti preselila u nove okolnosti odnosno postala Služba državne sigurnosti u Hrvatskoj sa svim naslijeđenim manama i da ona moderira političkim i pljačkaškim procesima. "Lex Perković" je donesen od strukture vlasti koja je ucijenjena i koja nastoji da Perković, Mustač i drugi ne govore o kriminalu na neutralnom terenu u Njemačkoj - izjavio je Josip Jurčević.


- Nije riječ samo o kriminalu do 90-te nego i nakon nje. Kad se uđe u nositelje tog kriminala vidi se da su djeca najmoćnijih komunista koji su pljačkali javna poduzeća taj svoj posao nastavila nakon 90-te u još većim količinama uz neke novopridodane. Očekujem da će knjiga upozoriti da iza političkih sukoba zapravo stoji kriminal. Pustošenje Hrvatske i socijalni kolaps nisu proizvod ideologije već je tu u prvom planu materijalni interes. Trebali bi u naše institucije dovesti čestite ljude koji će iskoristiti sve gospodarske komparativne prednosti koje imamo - ispričao je Josip Jurčević.


Za knjigu kaže da je u političkim krugovima najprešućivanija dosad. Podatke  je sakupljao radeći kao vještak na suđenjima za ratne zločine.

- I moje ranije knjige su bile prešućivane, međutim ova kao nijedna druga jer u njoj nema interpretacije, već velik broj imena s financijskim pokazateljima tko je kako umrežen. Radi se o upravljačkim strukturama u Hrvatskoj od politike do medija i takozvanih tajkuna. Tragovi novca pokazuju da se radi o više desetaka milijardi opljačkanog novca - tvrdi.

Autor je predstavio knjigu u požeškoj podružnici Hrvatske gospodarske komore, institucije koja treba vratiti svoj ugled nakon slučaja Vidošević te se osvrnuo i na to.

- Stjecajem okolnosti pljačkaški kolač u Hrvatskoj se smanjuje, slično kao krajem 80-ih pred raspad Jugoslavije. Sukobi interesnih skupina su tad doveli do svega što se događalo 90-ih. Tako i sad kad smo ušli u EU dolazi do preslagivanja. Predmet koji se pljačka, a to je Hrvatska, se smanjuje. Netko treba ispasti iz te igre i u tom smislu treba gledati Vidoševića. Nije stvar da netko želi srediti stanje - zaključio je Jurčević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI