Istraživanje uoči izbora u Kutjevu: Josip Budimir vodi u prvom krugu

Provedeno istraživanje pokazuje da Budimir dobiva najviše glasova
(FOTO: HDZ promo)

21.03.2014. | HDZ promo
Pregleda: 7596

Kutjevo će krenuti novim smjerom. Na to upućuju rezultati telefonskog istraživanja koje je uoči izvanrednih lokalnih izbora provedeno  u gradu. Istraživanje je obuhvatilo sva naselja u Kutjevu i izvršeno je na uzorku od 300 ispitanika, dvoetapno je stratificirano te se mogućnost statističke pogreške kreće do tri posto. Po istraživanju za mjesto gradonačelnika najviše izgleda ima HDZ-ov kandidat Josip Budimir. Po mnogima je to i najveće iznenađenje izbora. No, birači su očito osim kandidata u Kutjevu odlučili promijeniti trend, pa je tako najveći broj ispitanih na pitanje kakve osobe bi htjeli u upravi grada odgovorio, mlade i obrazovane. Ako uzmemo u obzir takvu preferenciju birača tada Budimirov uspjeh nije iznenađenje, već logičan odabir koji se uklapa u novi prototip političara kakve priželjkuju građani. Taj trend se iskazao u puno gradova i općina u Hrvatskoj na posljednjim lokalnim izborima u svibnju prošle godine kada su se na političkoj sceni pojavila dotada nepoznata mlada lica. Par mjeseci poslije obnašanja vlasti njihova popularnost je rasla i izvan okvira njihovih lokalnih sredina poput Bože Petrova iz Metkovića. Pa, i u samom kutjevačkom okruženju se dogodila ta generacijska tranzicija. U Velikoj Vlado Boban, U Pleternici Antonija Jozić, u Požegi Vedran Neferović. Kutjevčani su se, nadalje, natpolovičnom većinom odlučili za poštenje kao najpoželjniju kvalitetu dobrog političara, zatim slijedi odlučnost, pa stručnost, i radoholičarstvo na kraju. Kojem pitanju se primarno treba posvetiti u gradu za očekivati najveći broj ispitanih se odlučio za otvaranje novih radnih mjesta, potom slijedi korištenje europskih fondova, petnaest posto primarnim drži izgradnju komunalne infrastrukture, a na začelju interesa je uređenje javnih površina i javnih objekata.



Mrtvu trku za drugo mjesto vode, oboje s 22%, SDP-ovac Ivica Nikolić i HDSSB-ovka Josipa Miličević



Klikni na grafikon za uvećani pregled


Analiza navedenih rezultata ide u prilog teoriji o logičnom većinskom odabiru Josipa Budimira za gradonačelnika. Nekompromitiran, poznat kao vrhunski sportaš s izrazitim fair play odnosom, mlad, obrazovan, i nadasve pošten. Te karakteristike  mu po istraživanju donose potporu 31% birača. Zanimljiva je situacija za ulazak u drugi krug gdje mrtvu trku za drugo mjesto vode, oboje s 22%, donedavni gradonačelnik SDP-ovac Ivica Nikolić i donedavna predsjednica Gradskog vijeća HDSSB-ovka Josipa Miličević. Iako, su njih dvoje bili doživljavani kao favoriti očito da su teške riječi, optužbe i uvrede koje su njih dvoje odašiljali jedno drugom putem medija ostavile negativan utisak kod birača. I, taj zamor birača političkim prepucavanjima, novim troškovima koji idu iz njihova džepa, strah od neke nove pat pozicije, mogu biti razlog okretanja mladom Josipu Budimiru. Nedjelja 23. ožujka dat će nam odgovor tko će u drugi krug pored njega. Zanimljivo je i da je još 15% birača neodlučno, pa svim akterima izbora, a pogotovu Miličevićki i Nikoliću ostaje još koji dan da pokušaju zaraditi još koji, možda, presudni postotak. Ostali kandidati za gradonačelnika, Andrija Mitrović iz HSS-a, nezavisna Željka Antunović i HNS-ovac Hrvoje Prevolšek nemaju praktičnih izgleda za bilo kakav uspjeh. I u izborima lista za Gradsko vijeće, po rezultatima istraživanja, HDZ ima razloga za zadovoljstvo. Očito da  pomlađivanje i promjene koje su učinili na nedavnim unutarstranačkim izborima u Kutjevu daju plodoove. HDZ podupire 28% birača. Slijedi ih SDP sa 18%. Veliki  je razlika između kandidatkinje za gradonačelnicu Josipe Miličević i njene stranke HDSSB-a čiju listu ona, također nosi. Naime, za listu za Gradsko vijeće ima čak 12% manje potpore nego za gradonačelnicu, odnosno 10% potpore. Prag još prelaze HSS sa 9% i HSP sa 6%. I za liste za Gradsko vijeće još je čak 24% neodlučnih birača.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI