Šostar: Interes za projekte do sada je bio vrlo loš

Marko Šostar, voditelj EU ureda u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

01.03.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 5461

Kako pripremiti projekte i povući novac iz EU fondova bila je tema radionice koju je za predstavnike civilnih udruga organizirao Ured za europske integracije. Predstavljeno im je dvadesetak natječaja, a posebno je naglašeno partnerstvo među udrugama jer su na taj način šanse za dobivanja sredstava veće.



- To su natječaji resornih ministarstava, ostalih donatora i Europske unije koja daje najveće iznose tih sredstava – pojasnio je Marko Šostar, voditelj Ureda. Dodaje da EU stavlja naglasak na projekte iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, zaštite ljudskih prava i socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina.





- Nažalost dosadašnji interes udruga, ali i poduzetnika i poljoprivrednika za povlačenje europskog novca bio je vrlo slab. Održali smo dosta radionica za njih, ali odaziv je bio loš jer ljudi jednostavno nisu vjerovali u ono što im se nudi. Uz to kao dodatni se problem ispostavila vrlo složena dokumentacija te mnogi odustanu već u startu kad vide što trebaju pripremiti – kaže Šostar.

Dodaje da će Ured za EU fondove građanima pomagati u sastavljanju projekata, pripremi obrazaca te ih uputiti kako pojedine projekte povezati čak i s gradskim projektima.



- Možda će nakon ovog predavanja i upoznavanja s trenutačnim mogućnostima različitih natječaja doći neke nove ideje. Želja mi je da se pokaže koje su udruge u gradu aktivne i ostvaruju rezultate, a koje su samo formalno registritrane i ne bi trebale biti finanacirane iz gradskog proračuna. To otvara financijski prostor za sve vas koji ste doista aktivni, provodite programe i postižete rezultate ne samo u Požegi nego i izvan nje – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Na radionici su sudjelovali predstavnici 40-ak požeških udruga iz svih područja društvenog i sportskog života grada.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI