Mato i Petar osvojili najviše bodova, nadaju se državnom natjecanju

Mato Manović i Petar Antolović
(FOTO: Lidija Galić)

18.02.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 14308

Mato Manović i Petar Antolović najbolji su matematičari u Požeško-slavonskoj županiji. To potvrđuju rezultati koje su ostvarili na danas održanom županijskom natjecanju iz matematike. Domaćin je bila požeška Gimnazija.



Mato je učenik četvrtog razreda požeške Gimnazije i osvojio je 40 bodova u A varijanti.





- Zadaci su bili prosječne težine. Malo sam kiksao na jednom zadatku, ali ovo će mi biti dovoljno za državno natjecanje na kojem sam sudjelovao već pet puta do sada. U osnovnoj sam školi bio državni prvak, a lani sam bio treći – kaže Mato. Dodaje da matematiku voli jer se ne treba učiti već je dovoljno razmišljati.

Petar Antolović prvo je mjesto osvojio u B varijanti. Učenik je četvrtog razreda Tehničke škole, smjer tehničar za računalstvo. Ističe da je za njegovu strast prema matematici zaslužan prof. Radojica Popović.



- U prva smo dva razreda s profesorom imali puno motivacijskih razgovora na nastavi. Subotom smo dolazili na matematičku grupu, a uz njegove sam savjete stvorio mnoge vrijedne navike – prepričava Petar koji osim što je izvrstan matematičar odličan je i nogometaš.

Pripremao se s mentoricom prof. Marijom Bošnjak, a iako smatra da je zadatke na natjecanju mogao bolje riješiti zadovoljan je postignutim.

- Na treninzima u NK Slavoniji me zovu Pitagora. Uz dobar raspored sve se stigne, a smatram da sport i matematika idu zajedno jer uz pomoć sporta možemo napredovati i u matematici – kaže Petar koji planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, strojarstvo ili Prirodoslovno-matematički fakultet.

Da će mu matematika biti životni poziv već sada zna i Darko Miličević, učenik četvrtog razreda pleterničke OŠ fra Kaje Adžića. On je na današnjem natjecanju osvojio prvo mjesto među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.



- Volim matematiku jer je lagana i interesantna. Najviše volim rješavati zadatke i kad uspijem doći do pravog rezultata. Drugi mi je zadatak danas bio malo težak, ali zadovoljan sam jer sam prvi put na natjecanju i osvojio sam prvo mjesto – kaže Darko dodajući da je ljubav prema matematici naslijedio od tate.

- Matematičari su poznati po svojoj skromnosti jer njima ne treba samohvalisanje. To povijest pokazuje. Ne dopustite da vam netko soli pamet jer ste pametni – poručio je mladim matematičarima prof. Radojica Popović, savjetnik za matematiku i predsjednik Hrvatskog matematičkog društva županije.

- Matematika ima povijesnu ulogu jer je ona prva sebe odredila u natjecateljskom smislu. Prije pune 54 godine održana je prva međunarodna matematička olimpijada. Hrvatska u svijetu u matematici kotira vrlo što potvrđuje podatak da smo se lani od gotovo sto zemalja plasirali među prvih trideset – kaže Radojica podsjećajući je učenik Mato Manović član matematičke reprezentacije Hrvatske na srednjoeurposkoj olimpijadi te da je Požega i u prošlosti imala olimpijce poput Krune Kovača, Domagoja Kovačevića i Dalibora Tužinskog.



Nagrade su danas dobili učenici osnovnih i srednjih škola koji su se plasirali na neko od prva tri mjesta u kategorijama podijeljenim po razredima.

Najbolji sudionici županijskih natjecanja po plasmanu, ali i ukupnom broju bodova na poziv povjerenstva odlaze na državno natjecanje. Korak je to prema matematičkoj olimpijadi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI