Preko zime osmišljava i slika, na ljeto oduševljava turiste (foto)

Ljubica Josipović
(FOTO: Iz privatne kolekcije)

09.02.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7900

Punih je trideset godina prošlo od prve samostalne izložbe slika požeške umjetnice Ljubice Josipović. Svoj je talent počela pokazivati još kao dijete, a naslijedila ga je, kaže, od majke.

- Nisam imala slikovnice, već mi je mama crtala likove iz priča i bajki. Uz nju sam i sama počela crtati i ubrzo sam susjedima u rodnim Eminovcima crtala domaće zadaće – prisjeća se Ljubica. Svoje je radove izlagala još u srednjoj školi, no ona pleternička iz 1983. prva je ostala zabilježena. Do danas ih je već imala toliko da ih je prestala brojati.




Ljubica Josipović po struci je zubna tehničarka, danas je u mirovini, a neostvareni joj je san umjetnička akademija koju zbog različitih okolnosti, iako je silno željela, nije nikada imala priliku upisati. No, čitav život posvetila je stvaralaštvu. Uz slike-ulja na platnu i akvarele, oslikava marame, drvena i ispuhana jaja, izrađuje nakit od platna i fimo mase, ukrase od posrebrene žice s upletenim mineralima, radi i decoupage, izrađuje ogledala, a posebna zanimljivost njezinog stvaralaštva su slike izrađene auto lakom, tzv. spray art.


- Išla sam na tečaj u Medulinu i vrlo brzo savladala tu tehniku. Danas mi za izradu jedne slike treba od 30 minuta do sat-dva, ovisi koliko je detalja na samoj slici. Svake godine tijekom ljeta provedem tri radna mjeseca u Medulinu. Stranci su oduševljeni ovom tehnikom, navečer ih se oko mene sakupi i po 80. Sa zanimanjem prate kako izrađujem slike, plješću, čude se i oduševljeni su mojim radom – prepričava Ljubica.



Cijena takvih slika je od 150 do 250 kuna.

- Umjetnost je moje veliko osobno zadovoljstvo. Teško da se od toga može živjeti, ali mene ispunjava svaki moj novi rad. Uz to kroz umjetnost sam upoznala puno ljudi, ne samo iz Hrvatske, već i susjednih država.



Prisjeća se da je svojevremeno oslikavala marame za VIS Varaždin. Radila je uglavnom cvjetne motive, najviše svoje omiljene orhideje. Za Grad Požegu izrađivala je marame i kravate s požeškim i slavonskim motivima.

- Oslikala sam kravatu za tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Bila je to plava kravata s bijelim motivom Kužnog pila koja mu je poklonjena u prigodi postavljanja novog spomenika - prisjeća se Ljubica.



Trenutačno ima pune ruke posla oko izrade nakita od platna te se priprema za ljeto kada će ponovno otputovati u Istru i svojim stvaralaštvom oduševljavati brojne turiste.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI