Spektakularna Noć muzeja privukla čak 1.500 posjetitelja

01.02.2014. | A. Grlić/M. Barać
Pregleda: 10068

Noć muzeja u Požegi je oborila sve rekorde. Čak 1.448 posjetitelja je službeni broj koji smo dobili od Gradskog muzeja Požega. U muzej se stalno ulazilo i izlazilo, mnogi vjerojatno nisu uzeli ulaznicu, a muzej je bio otvoren do 1 sat pa je taj broj vjerojatno i veći. Gužva je bila i u muzeju i ispred njega.

Požega: Puno veći odaziv nego lani

- Višestruko smo nadmašili broj od prošle godine kada je bilo preko 400 posjetitelja. 90. obljetnica muzeja i 140 godina vatrogasaca su učinili svoje, ruku na srce, mora se priznati i da je marketing na nacionalnoj razini bio odličan. Noći muzeja su sve popularnije. Požežani su stekli naviku dolaziti i svake godine otkrivati nešto novo. Prezadovoljni smo - rekla nam je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.


Program su otvorili KRUG-ovci požeških gimnazija koji su pored izložbe fotografija posvećenih Miroslavu Kraljeviću u kostimima s prijelaza u 20. stoljeće predstavili njegovu biografiju.


- Fotografirali smo se dok je bila izložba. Svatko je radio jednu do dvije fotografije na kojima smo interpretirali doživljaj prostora u kojem smo mi žive lutke Kraljevićevih slika. Kostime nam je posudilo kazalište kako bismo bile što sličnije ženama iz 19. stoljeća. Svaki je lijep na svoj način iako je malo teško hodati u njima. Prvi put sudjelujem u Noći muzeja, jedva čekam da vidimo što su drugi umjetnici priredili - rekla nam je Žana Bartošak.

- Preko 40 godina sam vatrogasac i ne sjećam se kada je Požega imala zadnji vatrogasni bal. Sjećam se zabava i berbi grožđa, ali ne klasičnog bala. Inače volim svirati i plesati. Igrom slučaja zbog pet operacija kralježnice ne mogu, ali probat ću malo. Ovo je fantazija, stvarno lijepo spojeno 90 godina muzeja i naših 140 godina. Ovo je veliki povijesni događaj za vatrogasce Požege i uvertira u našu proslavu koju planiramo na jesen - izjavio nam je Branko Polanc, v.d. predsjednika DVD Požega.

DVD Požega je simbolično uručio Juliju Kempfu, odnosno Gradskom muzeju spomenicu koja je pronađena tijekom radova na novoj Glazbenoj školi. Potom je publiku s par starogradskih pjesama oduševila Franca Babić. Glazbena pratnja je plesačima bila Bohemia iz Kaptola. Rasplesali su se vatrogasci, kostimirani plesači i građani. Požežane su privukle i poslastice s početka 20. stoljeća te vino. Vrhunac večeri je bio "bodypainting" u kojem je Nikola Radmirović zračnim kistom oslikavao živi model u narodnu nošnju. Poznati glumac Robert Ugrina je otvorio službeno natjecanje u igri "Čuvaj glavu" i tako završio najbogatiju Noć muzeja dosad.

- Ovo mi je bio prvi put da izađem u toplessu praktički gola pred publiku, bila sam dosta uzbuđena i bilo je treme. Dobro sam surađivala s Nikolom i to mi je pomoglo da se opustim. Bio je to jedan ugodan događaj. Rekli su mi da se boja jednostavno skida pa ćemo sada vidjeti. Možda će trebati par sati tuširanja - rekla nam je Nikolina.

- Ja sam zadovoljan, nadam se da je i publika bila. Rado bih to ponovio, mislim da je Gradski muzej otvorio vrata ovakvoj malo avangardnoj umjetnosti koju Požega još nije vidjela. Nadam se da će to postati praksa po uzoru na svjetske destinacije - dodao je Radmirović.

Pakrac: "Lijepo je da i u našoj sredini postoje ovakvi događaji"

„Noć muzeja“ je u pakračkom Muzeju organizirana šestu godinu zaredom, a sudeći po velikom broju posjetitelja koji su sinoć tijekom večeri prošli i razgledali zanimljive sadržaje, može se zaključiti kako su Pakračani, kao i Lipičani, jako dobro prihvatili ovaj događaj.

- Najvažnije nam je muzej približiti ljudima, da kroz ovakva događanja vide da mi nismo zatvorena i dosadna ustanova. Važno je da muzej dožive kroz opuštenu atmosferu, pa i zabavu, a s druge strane da bude edukativno i da ponešto nauče. To se posebno odnosi na djecu i mlade jer su nam oni vrlo bitni – rekla je ravnateljica Jelena Hihlik.

A djeca su sinoć uživala jer je na katu organiziran Animaraton u sklopu kojeg su od 19 do 22 sata mogli gledati crtane filmove zagrebačke škole crtanog filma. Organizirana je i radionica „NaCrtani junaci“ gdje su djeca, uz pomoć voditeljica Marte Kiš i Karle Pudar, na foliji crtali likove koji su kasnije projicirani na grafoskopu.

Posebnu prostoriju sa sebe imali su i ljubitelji dobrog zvuka gdje im je Božidar Savi, uz pomoć vrhunske audio opreme prezentirao važnost zvuka u videu kroz prikaz isječaka iz filmova i koncerata.

Posjećen je bio i stalni postav Vojne i ratne povijesti u zgradi stare vijećnice, a impresioniran je bio i Hrvoje Đurđević koji je već nekoliko puta razgledao ovaj postav. – Uvijek vidim nešto novo i zanimljivo. Najzanimljivije su mi mine, ali i oprema za radio veze – rekao je Hrvoje.

U pakračkom muzeju je sinoć bilo i puno roditelja s djecom pa je tako Lipičanin Josip Matijević večer u muzeju proveo s 8-godišnjim sinom Kristijanom. – Jako je lijepo i sadržajno, posebno je bogat sadržaj za klince. Lijepo je da u ovoj našoj dosta siromašnoj sredini postoje ovakva događanja koja su ugodna promjena svakodnevne rutine – rekao je Josip.

Zadovoljan je bio i Pakračanin Josip Buljan kojeg smo zatekli u audio–video prostoru. – Inače sam audiofil, zanima me audio oprema pa je ovo idealna prilika da malo uživam u dobrom zvuku. Pogledao sam malo i crtiće, to je super, odmah me vrati u djetinjstvo, a dobra je ideja i izložba starih nacrta. Mogu se pohvaliti da sam prepoznao gotovo sve objekte – ističe Buljan.

Noć muzeja u Pakracu je svečano otvorila dogradonačelnica Anamarija Blažević.

FOTO Noć muzeja u Požegi
FOTO Noć muzeja u Pakracu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI