NASLOVNACRNAARHIV
Mediji u Požegi: Dopisništva prije dopisništva

FOTO: Wikipedia

SELO I GRAD NEKAD I SAD

Mediji u Požegi: Dopisništva prije dopisništva

17.01.2014. | Željko Lukić PREGLEDA: 4361

Tko uspije okupiti zainteresirane čimbenike u zajedničkom projektu lokalne televizije, zaslužio bi više Nobelovih nagrada.

Kada je 1995. godine "šaptom palo" jedino novinsko glasilo u Požegi i okolici (Požeški list) - nitko se iz politike nije ni brecnuo; kad su tih godina rastjerivani stručni i iskusni novinari - politička oporba dala je u tome podršku vladajućoj stranci. Kada je tzv. Županijski radio de facto propao - tko te pita; kad je prije godinu dana šutnut novinar iz druge radio postaje - ma, ni glasića iz bilo kojih stranačkih redova, a kad se raspalo "Večernjakovo" dopisništvo možda je malo nekoga zasvrbjela guza. Isto je bilo s propalim projektom "Slavonskog doma" iz Osijeka.

Eeeee, ali televizija je nešto sasvim drugo...Nema više ni toga dopisništva, ajoooj...kuku lele... Je li baš taj moćni medij za naše područje toliko značajniji lokalnoj javnosti od svih ostalih? Svima preskupi mastodont zvani HTV s nekoliko tisuća uposlenih (što je neshvatljivo za državu ove veličine) potvrdio je staru poslovicu da riba smrdi od glave, ali se čisti od repa. Eto, ispade da Slavonija nije baš interesantna "katedrali hrvatskog duha". Netko bi se trebao upitati čemu HTV ima četiri kanala za emitiranje jeftinog televizijskog smeća, a niti jedan namijenjen isključivo lokalnim temama. Kad bi gledatelji iz Požeške kotline (i ne samo ovog područja) mogli birati između filmova koji su dobrim dijelom stariji od ostarjelog autora ovih redaka, i programa iz svoje sredine, ne znam što bi izabrali. Valjda će doći jednom vrijeme kada će se plaćati samo ono što se gleda i koliko se gleda. Državna televizija bi tad "pukla kao kokica".


Malo je poznato da su postojali brojni dopisnici - honorarci "velikih" glasila kad se o dopisništvima, kao organiziranim malim redakcijama u unajmljenom i opremljenom prostoru, nije ni sanjalo. Koliko mi je poznato, prvi televizijski dopisnik bio je svestrani radnik za opće dobro, pokojni Rudolf Heli - Ruda koji je ujedno bio i prvi požeški dopisnik "Glasa Slavonije". Televizija u "analogno" vrijeme, kada se snimalo samo filmskom kamerom, imala je dvojicu dopisnika iz Požege - Jelenka Topića i Dušana Mirkovića. Valjalo im je ne samo tegliti reflektore, kablove i drugu nezgrapnu tehniku bez koje je bio nezamislivo snimanje u zatvorenom prostoru, nego i proći obuku u rukovanju kojekakvih svjetlosnim filterima i sl. Snimljeni film bi pakirali u kutije i slali autobusom do Zagreba gdje se razvijao i prikazivao. Tijekom Domovinskog rata u široj javnosti je bio zapažen danas pokojni Mladenko Krstanović koji je ne samo snimao ratne događaje, nego je kasnije započeo s emitiranjem lokalne televizije s odašiljača na požeškom silosu! Postojalo je i požeško "ratno dopisništvo" HTV-a, smješteno u prostoru požeškog Doma umirovljenika, no valja istine radi navesti da osim Mladenka možda jedno ili dvoje novinara iz te ekipe zaslužuje "odličje" (da se poslužim rječnikom kolege Baloga). Neki su od ondje instaliranog "rodijačkog osoblja" drijemali u sinekuri i bez ikakvih rizika ispijali šampanjce koje im je donosio konobar. (Inače su novinske redakcije oduvijek bile deponiji sitnijeg i krupnijeg stranačkog otpada).

A sad zanimljivost za one koji to još uvijek ne znaju: Požega ima lokalnu televiziju! Doduše, ne može se pratiti preko antene, ali može preko kablovskog sustava. Kada poželim slušati tamburašku glazbu, uključim "Poljoprivrednu televiziju" iako se vidjeti nema baš puno. Malo je tu "televizičnosti", ali kompletna tehnika je ondje.

E sad, da bi ova postojeća tehnika mogla "lifrati" kvalitetan televizijski program, morala bi se organizirati manja redakcija i nevelika ekipa stručnjaka različitih profila. Požega već ima takve ljude. Preskupo? Nije. Preskupo je davanje prostorija, opreme i novca za kojekakve hobističke udruge i one koje bi trebale biti društveno korisne, ali čiji čelnici "lapaju" javni novac bez kontrole. Dakako, privatnik to ne može financirati sam, pa niti jedan društveni subjekt. No, kada bi politički, gospodarski i drugi lokalni čimbenici zaigrali u ovakvom zajedničkom kolu, uz moguće izvore financiranja iz EU i po raznim drugim osnovama, moglo bi se nešto napraviti. Da sloga kuću gradi nije samo fraza. No, tko bi čimbenike uspio okupiti u zajedničkom projektu lokalne televizije zaslužio bi više Nobelovih nagrada. Dok god je tako, neka političari, generatori većine naših nesloga, šute o medijima i "dopisništvima" za velike medijske kuće gdje bi se željeli "keriti", posebno pred izbore.

Na kraju važno pitanje: koja je temeljna razlika između novina i televizije? Odgovor: u televizor ne možeš zamotati slaninu, niti njime obristati tur. No, kako tehnika napreduje...

[email protected]


Tagovi: selo i grad, hrt, dopisništvo hrt-a

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Savjeti liječnika, evo kako liječiti Covidc19 kod kuće, ali ne igrajte se!

.

Slavonka nepoznatoj osobi uplatila desetke tisuća kuna za nepostojeće nasljedstvo

.

Volonterke Valentyna i Erika na godinu dana postaju novi stanovnici naše županije

.

Obilježava se Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

.

Središnje biskupijsko ekumensko slavlje

.

Ljudi su zbunjeni. Policija poslala novo objašnjenje vezano uz granice

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

MUP poslao važne savjete građanima

.

Evo koliko će sredstava u 2021. godini dobiti udruge s područja Grada Požege

.

PSŽ: Stožer objavio najnovije podatke vezane za koronavirus u našoj županiji

.

Danas promjenjivo oblačno uz malo kiše

.

Požega

.

Hoće li im Vlada popustiti? Ugostitelji žele prodavati ‘kavu za van’

.

U Požegi idući tjedan dobrovoljno darivanje krvi

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

Potpisan ugovor s tvrtkom Arriva za prijevoz učenika i studenata

.

Capak: ʼMorat ćemo obustaviti nova cjepiva, nemamo dovoljno dozaʼ

.

Vatrogasci i dalje saniraju potresom pogođeno područje

.

Aplikacija Viko – rješenje za komunalne probleme u Općini Velika

.

Recept za sočne janjeće kotlete kojima ćete oduševiti sve ukućane

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Lipik kao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

.

VELEUČILIŠTE U POŽEGI- Uz predavanje o robotici najavljen upis u novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo

.

Poplave, suše, bolesti životinja, ali i komarci, najveće su prijetnje

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

U Požeškoj Koprivnici držao psa bez nadzora

.

PSŽ: broj zaraženih u padu, od jučer 2 novozaraženih, ukupno je 116 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno oblačno i vjetrovito

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji