Niti nakon 22 godine nije poznata sudbina nestalih

Komemoracija u Bučju
(FOTO: Mario Barać)

16.01.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4537

Na današnji dan 1992. godine obavljena je posljednja razmjena zarobljenika iz zlogasnog logora u Bučju nedaleko Pakraca čime je prestao postojati ovaj kazamat kroz kojeg je prošlo više od 300 branitelja i civila sa šireg područja, a za 22 osobe još se uvijek traga i nisu poznate njihove sudbine niti gdje su im zemni ostatci.

Tradicionalno je tim povodom na mjestu nekadašnjeg logora u Bučju, kod spomen kapelice svetog Antuna Pustinjaka danas održana komemoracija u znak sjećanja na sve stradale, poginule i nestale.




- I danas možemo čuti jauk i krik logoraša koji su trpjeli samo zato jer su živjeli i branili svoju domovinu i sanjali san o njenoj neovisnosti. Zamislimo kako je bilo majkama, suprugama, prijateljima kada su sahranjivali tijela voljenih osoba, ali zamislimo samo kako danas žive 22 obitelji koje još uvijek ne znaju gdje su njihovi najmiliji i traže njihove kosti po Hrvatskoj, a za to nitko ne odgovara. Cijela zemlja se brine o izručenju jednog čovjeka, a nitko se ne pita za sudbinu tih ljudi. E pitam ja, kao župan, kao umirovljeni general i branitelj ovih prostora: gospodo, mi hoćemo istinu – poručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i naglasio kako branitelji nisu uteg nego čast hrvatske domovine.


Mnogobrojnim okupljenima se obratila i predstavnica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih, kao i Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, te Vlado Marić, izaslanik predsjednika Josipovića koji je zahvalio Civilnoj udruzi invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško–slavonske županije što svake godine dostojanstveno obilježava obljetnicu stradavanja civila i vojnih zatočenika srpskog logora Bučje.

– Zvjerstva koja su počinjena, ne samo da se ne smiju zaboraviti, već ih treba do kraja istražiti i najstrože kazniti kao upozorenje da se ovakva i slična zlodjela više ne ponove – poručio je Marić.



U ime domaćina Davor Huška, gradonačelnik Pakraca ponovno je apelirao na one koji imaju informacije o sudbini još i danas nestalih osoba.

– Ovdje u Bučju je bio jedan od najzloglasnijih logora u Domovinskom ratu, a među 22 osobe za kojima još uvijek tragamo je i dr. Ivan Šreter, domoljub i zagovaratelj mira, jednakosti i ravnopravnosti svih nacionalnih manjina u Pakracu. Upućujemo vapaj, zamolbu i poziv svim institucijama pravosuđa RH da poduzmu radnje i da svi koji su krivi za zločine koji su se dogodili u logoru Bučje i u Domovinskom ratu na ovom području, odgovaraju i da snose pravednu kaznu. Upućujem vapaj i svima onima koji znaju bilo što o 22 još uvijek nestale osobe da bez imalo straha podijele svoje informacije preko institucija i pomognu nam da dođemo do zemnih ostataka nestalih kako bismo ih mogli dostojno sahraniti i odati im počast koju zaslužuju – poručio je Huška.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI