Radovi se odvijaju sporo, no HŽ vjeruju da će završiti po planu

Željeznička pruga
(FOTO: Mario Barać)

15.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4314

Radovi na željezničkoj prugi od Pleternice do Čaglina trebali bi biti završeni do prosinca 2014. godine pa je upitno hoće li se i ove godine žitelji Čaglina i okolice povezati s ovom "žilom kucavicom". Prije četiri godine Čaglin i okolica ostali su bez željezničke veze s Požegom i Našicama. Planirani radovi na obnovi su stalno odgađani, a željezničke linije su zamijenili autobusi. Prema zadnjim informacijama, radovi se odvijaju sporije od očekivanog, no naručitelj ne spominje probijanje rokova.

- Radovi na obnovi dionice pruge Pleternica – Čaglin započeli su u svibnju 2013. godine. Rok za njihov završetak je 1. prosinca 2014. godine. Do sada na dionici od Pleternice do Čaglina izvršeni su radovi na proširenju planuma pruge, zamjeni kolosiječne rešetke, strojnom reguliranju i planiranju zastorne prizme u dužini od 4,2 km. Tijekom jeseni ukopani su kabeli u dužini od 10,3 km. Sada je u tijeku nastavak radova na ukopu kabela, ostali radovi će se nastaviti po isporuci materijala koju uskoro očekujemo na tom radilištu. Nakon remonta pruga će biti osposobljena za brzinu od 60 km/h - stoji u priopćenju koje nam je poslala Martina Elizabeta Lovrić, voditeljica Korporativnih komunikacija HŽ infrastrukture.

Rekonstrukciju izvodi tvrtka Pružne građevine, planirana je i obnova dionice od Čaglina do Našica koja Požeštinu povezuje s istočnom Slavonijom i Podravinom. Trajanje radova na drugoj dionici predviđa se do kraja 2015. godine. Upitali smo i načelnika Općine Čaglin ima li saznanja kada će se vlakovi ponovno voziti.


- Nemam informacija o završetku pruge, vidio sam samo da kopaju dio od Latinovca do Čaglina. Ako se ta pruga ukine, ona je izgubljena idući period. Dobili smo samo informaciju da je pruga ušla u plan održavanja do 2015. godine. Sada idu autobusi umjesto vlaka i to ne funkcionira dovoljno dobro, no bolje je i tako nego nikako. Nadam se da će se naći novci da se to uredi. Ako se napravi elektrifikacija, onda ta pruga danas-sutra ima smisao. Treba dugoročno gledati, ali gospodarska situacija je takva da je to teško izvedivo. Bitno je da se pruga ne ukida i nadamo se da će biti gotova u što skorije vrijeme - rekao nam je Ivan Đurina, načelnik Općine Čaglin.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI