Tucin dan: Druženje važnije od samog pečenja (foto)


(FOTO: 034 portal)

24.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 13805

Pakračani i Lipičani imaju u životu neke nepisane zakone, a mnogi od njih i danas se pridržavaju zakona po kojem je pečenje pečenica za Božić obavezno za takozvani Tucin dan, 23. prosinca.

Ovu tradiciju godinama njeguje i obitelj Kobetić u Prekopakri koja je svoju pečenicu tešku 50-ak kilograma pristavila oko 7 sati.




– Najvažniji je doručak, malo rakije u šalici za kavu, a onda u istu tu šalicu ide i kava - pojašnjava Mario, sin Matilde i Zvonimira koji, zajedno sa šogorom Damirom Movrićem, polako preuzima brigu o tradiciji u ovoj poznatoj prekopakranskoj obitelji. Dok Mario „bocka“ pečenicu, njegova majka Matilda pojašnjava kako je donedavno suprug Zvonimir bio glavni dok se nije razbolio. – To je veselje i za naše unuke, za Krunu, Roka i Fabijana, dok je Šimun još premalen.


Petarde zamijenile karabit

Pitamo ju da li se puca karabitom. – Puca samo zet Damir, ali petardama, pojašnjava dok nam na licu pokazuje trag posljedice neopreznim pucanjem karabitom. Kada sam išla u 4. razred pucali smo karabitom i poklopac "pikse" mi se odbio ispod usnice pa i danas imam ožiljak - pokazuje Matilda. I Mario i Damir tvrde kako su se nekada ljudi za ovaj dan više međusobno obilazili, a Damir dodaje kako mu se čini da su to prije ljudi radilo više iz gušta dok to danas rade iz potrebe.

– Sjećam se kako bi mi djed ogrnuo kaput, ja bih sjeo na panj i ručno vrtio pečenicu - prisjeća se Mario.

Dvije pečenice po 29 kilograma bile su pri kraju u lipičkoj obitelji Zoldoš, gdje je Marijan, zajedno sa šogorom Renatom Marinićem i njegovim sinovima Svenom i Grigorom u dvorištu napravio pravu kuhinju.



Jesi za rakijicu?

Uz te dvije, na pečenje su čekale još dvije, od 35 i 28 kilograma, u vatri su se na rašljama pekli šarani i amuri, a Renato je u kotliću kuhao fiš paprikaš.





– Jesi za rakijicu? Hoćeš kruha za „moču“? - neizostavna su pitanja koja su nas dočekala u svakom dvorištu, pa tako i kod Zoldoša koji su, da bi lakše izdržali ovaj naporan dan, doručkovali švargl i kobasice.

Živo je bilo i u dvorištu obitelji Bina u Kukunjevcu gdje je Dalibor bio na pola posla pečenja 37 kilograma teške pečenke.

– Svake godine pečem na današnji dan i to u dogovoru s prijateljima i rodbinom jer neki peku danas, a neki na Badnjak tako da bismo se mogli međusobno obilaziti i posjećivati.



Nije fora peći sam

- To je i smisao ovog rituala jer ne bi bilo fora da svatko peče sam. Ovu planiram dovršiti do pola 3, a onda za punicu pečem jednu tešku 15 kila - pojašnjava Dalibor dok nas, također, nudi rakijom. U poslu mu pomaže 8-godišnji sin Stjepan koji nosi drva i, kako kaže Dalibor, tati broji koliko je piva popio te kćeri Ines (14) i Katarina (15) koje uglavnom pomažu u kućanskim poslovima. U istom dvorištu živi i Daliborov šogor Davor Ferek koji je, zajedno s kćeri Viktorijom, upravo na motoru dovezao pečenku tešku 27 kilograma.

– Mi pečemo na Badnjak jer moram ići raditi drugu smjenu u staklanu, a već dvije godine glavni pekač je sin Antonio i ja sam samo asistent - pojašnjava Davor.

Kod „panjeva“ posebna atmosfera

S medenom rakijom dočekao nas je i Lipičanin Stanko Kovačič koji, zajedno sa susjedima i prijateljima, od pečenja pečenica svake godine na Tucin dan radi pravi mali ritual.



– Tu su susjedi Ljevakovići – Franjo, Ante, Branimir, Siniša, tu je i Ivo Osmak i taj dan smo svi zajedno, malo kod jednih, malo kod drugih. To druženje je i sav smisao jer tu gdje živiš moraš si napraviti da ti bude lijepo - tvrdi Stanko dok toči novu času medove rakije koje sam radi.

Da je atmosfera u društvu koje sebe voli nazivati „panjevi“ odlična, uvjerili smo se prešavši kroz vrtove u dvorište Siniše Ljevakovića koji je s kumom Davorom Ježabekom i susjedom Krešom Ljevakovićem na nogama od pola 6.

- Dan je težak i moralo se dobro doručkovati, zato smo jeli pače i suho meso, da napravimo dobar temelj jer veselje uvijek potraje do dugo u noć - priznaje Siniša.



Obići i zabilježiti sve obitelji kojima je Tucin dan posebno svečan je jednostavno nemoguće. Razlog je jednostavan jer je nemoguće svakog domaćina odbiti kada te pita: Jesi za rakijicu?




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI