Gotov je projekt poduzetničke zone uz put prema Traparima

05.12.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4692

Jubilarni 20. Dan Općine Jakšić, koji se tradicionalno proslavlja na blagdan Sv. Barbare, proslavljen je bez svečanih otvaranja, no s puno planova za budućnost. Proslavu za oko 150 uzvanika popratili su tamburaši iz HKUD Jakšić i TS Zlatovez.

- Nismo napravili neku veliku ceremoniju i nismo ništa otvarali. Nema smisla otvarati poluzavršen vrtić. Planirali smo izgraditi spomenik braniteljima, no taj natječaj smo morali poništiti. Morate imati završene projekte da biste tako nešto radili. Nismo podijelili nagrade zaslužnim pojedincima i udrugama jer smo još u procesu donošenja pravilnika. Nismo ih zaboravili, ali želimo da to bude napravljeno kako spada iduće godine. Ove godine smo imali samo tamburaše iz HKUD-a i Zlatoveza, a iduće ćemo imati Maticu Slovaka - izjavio nam je Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s obilježavanja Dana općine.


U Općini se hvale brojnim postignućima, od kojih su najvažnija izgradnja 50 kilometara plinske mreže, 23 km vodovodne, 16 km kanalizacijske mreže te tri biorotora - pročišćivača. Kao jedini projekt za koji su dizali kredit ističu sportsku dvoranu.


- Jedna od prvih investicija je bila plinska mreža u svim naseljima u cijelosti u vlasništvu Općine. Kada smo osnovani nismo imali vodovodne i kanalizacijske mreže. Sada ih imamo u sedam naselja. U preostala tri: Cerovac, Granje i Tekić smo već izradili građevinske dozvole za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Za potrebe vatrogasnog društva smo napravili vatrogasni dom, trenutačno imaju 2 navalna vozila, kombi i obveznu opremu. Nastavljamo s njihovim opremanjem kako bi mogli pružiti kvalitetnu protupožarnu i protupoplavnu zaštitu - nabraja Kovačević.

Radovi na vrtiću se nastavljaju, trenutačno se postavlja stolarija, a ove zime kreće se s uređivanjem unutarnjih instalacija.

- Ove godine smo dobili samo 500.000 od očekivanih 2 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. Nadamo se da ćemo dobiti više iduće godine. Ukupna vrijednost investicije je 5,7 milijuna kuna. Trenutačno subvencioniramo boravak oko 30-40 djece u požeškim vrtićima, nadamo se da ćemo iduće godine to konačno riješiti. Trebamo raspisati i novi natječaj za prilaznu cestu jer nijedan kandidat nije zadovoljio uvjete. Ukupna investicija je oko 5,7 milijuna kuna.

Općina ulaže i u cestovnu mrežu. Asfaltirat će se odvojak u Radnovcu prema Društvenom domu i dio Ulice kralja Tomislava u Jakšiću. Jakšić bi trebao dobiti i obilaznicu za teretni promet i poduzetničku zonu.

- Planiramo i postavljanje nogostupa u Eminovcima i Rajsavcu. Uz pomoć europskih fondova za ruralni razvoj planiramo asfaltirati poljski put od južnog dijela Jakšića do ceste Jakšić - Trapari dužine 2 kilometra. To će biti obilaznica koja će omogućiti pristup velikom broju poljoprivrednih površina i rasteretiti Jakšić od kamiona koji prolaze primjerice u kamenolom u Vetovu. Gotov je i projekt poduzetničke zone koja bi se trebala prostirati na 16 hektara baš uz tu cestu. To je višegodišnji projekt, nećemo sve ostvariti u idućoj godini. Prioritet je rasteretiti Jakšić od kamiona kako bi ceste bile sigurnije za našu djecu - rekao je na kraju Kovačević.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI