Francuz propada: Od spomen parka ostali samo dugovi (foto)


(FOTO: 034 portal)

04.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 14938

Samo dvije godine od otvorenja Željeznički spomen park u Požegi zjapi neiskorišten. Od planiranog muzeja, multimedijalne dvorane, bara i knjižnice ostali su dugovi za struju u iznosu od deset tisuća kuna te devastirana unutrašnjost čija se šteta procjenjuje na gotovo pola milijuna kuna.

- U mjesec dana priprema i svečanosti otvaranja Francuza nastao je račun za struju od deset tisuća kuna jer nam nitko nije rekao da je riječ o nazivnoj snazi od 30 kW. Do kraja mjeseca Hrvatske željeznice bi trebale platiti taj dug nakon čega ćemo krenuti u sanaciju vlaka - rekao nam je voditelj spomen parka Ivan Stojaković na čiju je inicijativu 40-godišnji Francuz smješten na požeškom kolodvoru.




Planiraju sanaciju i nastavak sadržaja


Stojaković kaže da je ljetos iz vlaka ukraden TV, klima uređaj i pisač, a najveća je šteta nastala na, u svijetu jedinstvenom, baru s kojeg su ukradeni bakreni dijelovi. Procijenjena je na gotovo pola milijuna. Muzejski su eksponati spremljeni dok je manji dio koji je bio u vlaku ostao netaknut.



- Plan nam je nakon sanacije nastaviti sa sadržajima, a to su izložbe i prezentacije za učenike o ulozi željeznice nekada i danas - dodao je Stojaković. Svoje su planove prezentirali i gradonačelniku Vedranu Neferoviću uz zamolbu da ih se uvrsti u proračun za 2014. godinu.



Neferović: Nećemo plaćati projekte koji nemaju važnost za lokalnu sredinu

- U posljednjih godinu dana u tom vlaku nije bilo nikakvih aktivnosti. Nejasno je što udruga Željezničkih zaljubljenika Slavonije želi s njim jer su spominjali mogućnost programa u njemu samo 50-ak dana u godini. Zatražili smo da nam dostave plan i program rada. Vlak je u vlasništvu HŽ-a i ne želimo plaćati troškove niti projekte koji nemaju opravdanost i važnost za lokalnu sredinu - rekao je gradonačelnik Neferović.



Za uređenje Francuza do sada je utrošeno oko 70 tisuća kuna. Od toga je opremu vrijednu 50-ak tisuća financirao Grad Požega.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI