Đuro Šimić otišao u Remetinec: Odslužit će 3,4 godine

Đuro Šimić u sudnici
(FOTO: Duško Mirković/PIXSELL)

23.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9085

Đuro Šimić, dugogodišnji predsjednik Uprave Kutjeva d.d otišao je danas u zagrebački Remetinec na odsluženje zatvorske kazne u trajanju od tri godine i četiri mjeseca. Riječ je o objedinjenoj kazni za djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. On je još 1999. godine kao predsjednik Uprave sklopio ugovore s tvrtkama Novalić d.d. i Holding Novalić d.d. u vlasništvu tadašnjeg većinskog vlasnika Kutjeva d.d.

Antuna Novalića o kupoprodaji dionica Kutjevačkog podruma. Dionice koje su tada prodane plaćene su spornim i zastarjelim nenaplativim potraživanjima te dionicama tvrtki manjih vrijednosti. Kupovali su ih po nominalnoj vrijednosti te potom prodavali za samo deset posto vrijednosti. Ugovore je Šimić potpisivao bez provjere tih potraživanja, odnosno tek je naknadno zatražio njihovu provjeru. Za ovaj je slučaj osuđen na dvije godine zatvora.

Dvadeset je mjeseci dobio za slučaj iz 2001. godine kada je bez znanja Nadzornog odbora sklopio ugovor o kupovini sustava za navodnjavanje vrijednog 12,4 milijuna kuna unatoč znanju da je on štetan za tvrtku. Osim zatvora Šimić mora oštećeniku, Kutjevu d.d. vratiti 42 milijuna kuna. Ova je tvrtka već pokrenula ovrhu nad Šimićevim apartmanima u Crikvenici kako bi namaknuli dio štete.


U Remetincu će Šimić biti dvadesetak dana nakon čega će biti upućen na odsluživanje kazne u jedan od tri zatvora - u Puli, Lepoglavi ili Lipovici.


Čeka ga još jedno suđenje za gospodarski kriminal. Tereti ga se da je Kutjevo d.d. oštetio za ukupno 70 milijuna kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI