Na groblju u Ivandolu otkrivena romanička crkva iz 12. stoljeća

Arheološko nalazište u Ivandolu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

16.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13517

Na lokalitetu pored starog groblja u Ivandolu arheolozi su došli do iznimnih otkrića koja su u rangu nalazišta u Rudinama. Tijekom desetak dana iskapanja otkrivena je crkva sv. Marije iz 12. stoljeća koju su nekoć posjedovali templari, a vezuje se uz prvog poznatog vladara srednjovjekovne Bosne, bana Borića i njegovog nećaka ili unuka.

- Nisu je templari osnovali, već je bila poklonjena njima, što ne znači da nisu možda srušili staru crkvu i napravili svoju. Mislim da je taj red vršio na ovim prostorima neku vrstu policijske službe, što se vidi po rasporedu njihovih utvrda i samostana. Povelja kralja Andrije II. iz 1210. godine potvrđuje darovnicu kojom je Odola, unuk ili nećak bana Borića, poklonio templarima crkvu svete Marije s još nekim građevinama i crkvama, u tom dokumentu se prvi put spominju Rudine - objasnio nam je profesor Zlatko Uzelac.




Ovo nije prvo istraživanje na tom lokalitetu. U blizini je otkriven i zid od masivnih klesanaca te novac iz kasnog Srednjeg vijeka, čiji grobovi datiraju iz 12. i 13. stoljeća. Otkriće romaničke crkve bi moglo biti jedno od najznačajnijih u Slavoniji nakon istraživanja u Rudinama.


- Prije 14 godina sam tamo počela istraživati jer se pretpostavljalo da je tamo ban Borić sagradio srednjovjekovnu crkvu. To vam je istovremeno kad je bosanski ban gradio i Rudine. Pronašli smo već tada jedan srednjovjekovni polukružni zid koji je postavljen prije Turaka i našli smo dosta kostiju. Ove godine smo pronašli nešto za što vjerujem da je grobna kapela, jednu veliku apsidu i proširenje. Radili smo tek desetak dana. Položaj je takav da je to bila velika šuma i drveće. Kada smo to raskrčili, vidjeli smo da se tu vjerojatno nalazi i cijela crkva iz 12. stoljeća. Materijal i razdoblje je isto kao i na Rudinama i ovo otkriće je u istom rangu - priča nam arheologinja Dubravka Sokač Štimac.



- Prerano je donositi zaključke. Tek iduće godine ćemo znati više, ovo može biti svašta. Pogledajte ovaj dio tu, moguće je da se ovdje pokaže apsida, ali ako je, onda je vrlo neobična jer orijentacija nije istok - zapad - dodaje Uzelac.

Za otkriće kršćanske crkve su "krivi" Turci i njihova sklonost temeljitom popisivanju starih naziva u osvojenim područjima, možda se razjasni i ime samoga sela Ivandol.



- Ivandol je vjerojatno dobio ime po Ivanovcima koji su naslijedili imovinu kada je francuski kralj ukinuo templare ili po Odoli, ja sam skloniji prvoj mogućnosti.

- Kada je Nenad Moačanin radio istraživanje turskih popisa, zamolio sam ga da mi javi spominje li se Odola. Jednog dana mi telefonira i kaže "Bingo! Imam odličnu vijest. U turskom popisu piše Ivandol, drugim imenom Odola". Gospodin Zelić, koji je tada dolazio u muzej, rekao mi je: "Znam gdje je to na groblju". Onda smo došli tu i počeli kopati - ispričao je Uzelac.



Na brežuljku s kojeg vidi se vidi cijeli požeški kraj otkriveno je mnogo toga. Brojni kosturni ukopi djece vjerojatno ukazuju na drevnu epidemiju, tu su i stepenice koje zahtijevaju dublje kopanje. Pronađeni su i ostatci strelica zbog kojih se može pretpostaviti da je crkva sv. Marije imala i obrambenu ulogu, ali otkrivanje nekih nepoznanica će morati pričekati proljeće.



- Vjerujem da će doći sredstva iduće godine i prvo što bi trebalo s konzervatorskim zavodom jest zaštiti zidove da se možemo niše spuštati. Vidimo često u našoj struci da se kopa pa se raspadne. Morat ćemo nalaze i prekriti preko zime. Nadamo se da ćemo iduće godine nastaviti s radovima - rekla nam je voditeljica arheoloških istraživanja Marija Mihaljević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI