Dječaci vole pivo, a djevojčice su sklonije vinu

Predstavnici policije i Zavoda za javno zdravstvo iznijeli su rezultate ankete
(FOTO: Lidija Galić)

03.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 6324

Osmaši s područja Požeško-slavonske županije skloniji su konzumiranju alkohola u odnosu na svoje vršnjake iz drugih dijelova Hrvatske. Dok je na nacionalnoj razini jednom ili više puta alkoholna pića konzumiralo 81 posto učenika, u našoj ih je županiji alkohol konzumiralo 85 posto. To potvrđuju rezultati anonimne ankete provedene u sklopu akcije "Zdrav za 5" koju provode Ministarstvo zdravlja, odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz potporu Minstarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

- Dječaci najčešće piju pivo. Kod djevojčica su na nacionalnoj razini najkonzumiranija žestoka pića pomiješana sa sokom, a kod naših je najomiljenije alkoholno piće vino. U posljednjih se mjesec dana u našoj žuipaniji prekomjerno opijalo više od 44 posto učenika koji su u jednoj prigodi popili pet ili više alkoholnih pića. Prosjek na nacionalnoj razini je 40 posto - pojasnio je Dejvid Zombori, psiholog u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Rezultati ankete pokazuju i to da se u stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se pak ne sjećaju što se događalo, u posljednjih godinu dana našlo 24 posto anketiranih učenika iz Požeško-slavonske županije. Na razini Hrvatske takvih je bilo 20 posto.


I dok djevojčice alkohol češće piju kod kuće, dječacima su omiljena mjesta za pijenje alkohola u parku, ispred dućana i sl. Dječaci alkohol uglavnom samostalno kupuju, a učenice ga uzimaju iz kuće.


Projekt "Zdrav za pet" sastoji se od dvije komponente. Jedna se odnosi na prevenciju ovisnosti, a druga  na zaštitu okoliša i prirode. Uz potkompomnentu prevencije alkohola usmjerenu na učenike osmih razreda tu su još i potkomponente prevencije ovisnosti i zlouporabe droga usmjerene na učenike prvih razreda srednje škole te prevencija ovisnosti o igrama na sreću usmjerena na učenike drugih razreda srednje škole.

- Projekt se provodi od prošle godine i njime je do sada obuhvaćeno sedam osnovnih škola. Ove školske godine njime će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole. U sklopu druge komponente na temu "Zdrav okoliš i zdrava budućnost" kroz eko radionice i zelene akcije pokušat će se mijenjati štetne životne navike kod mladih - najavio je Siniša Sabljak, službenik za prevenciju PU požeško-slavonske.

- Kako je prevencija prvi korak u rješavanju problema konzumiranja alkohola i opojnih droga kod mladih, u PU požeško-slavonskoj vikendom se provode pojačane kontrole boravka mlađih od 16 godina u gradu nakon 23 sata bez pratnje punoljetne osobe - dodala je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Na konferenciji za novinare ujedno je najavljena i akcija "Živim život bez nasilja". Riječ je o nacionalnoj kampanji koju provode MUP i UNPD, a usmjerena je na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i među mladima. U sklopu toga sutra će u požeškoj osnovnoj školi Dobriše Cesarića biti održana interaktivna radionica i tematska predstava Zijaha Sokolovića koji je inače UNPD-ev amnasador dobre volje za toleranciju i nenasilje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI