Mali planinari učili o znamenitostima Požeške gore

Učenici Kanižlićeve škole na Požeškoj gori
(FOTO: OŠ A. Kanižlića)

19.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 4868

Europski tjedan kretanja, koji se obilježava u više od 1.500 europskih gradova, jučer su obilježili učenici i nastavnici požeške Osnovne škole Antuna Kanižlića organiziravši izlet po brdima Požeške gore.



- Cilj je bio obići atraktivne lokalitete na obroncima Požeške gore te tijekom kretanja nadopuniti nastavne sadržaje u smislu praktične primjene stečenih znanja u prirodi, a u skladu s nastavnim sadržajima pojedinih predmeta. Nositelji projekta, osim nastavnika i učitelja, bili su i članovi Planinarskog društva "Sokolovac". Organizaciji su se pridružili i članovi GSS-a Požega koji su bili spremni intervenirati u slučaju opasnosti. Osim populariziranja fizičkog kretanja, jačanja kondicije i razvijanja društvenosti, učenici su upoznali i povijest lokacija kao što je Viškovački grad - srednjovjekovna utvrda  jedna je od najbolje očuvanih u požeškom kraju zbog dobroga kamena i solidne gradnje, Vrhovački grad - utvrda s važnom ulogu u obrani Požege od Turaka, Šicana se nalazi na području Jagodnjaka, a sredinom 19. stoljeća bila je omiljeno izletište Požežana te Sokolovac – danas omiljeno izletište, poznato je kao mjesto na kojemu su davne 1688. godine Požežani porazili i protjerali Osmanlije - objasnio nam je profesor Mario Trupinić, jedan od voditelja projekta.





Učenica osmog razreda Helena Majer iznijela nam je svoje dojmove: - Put je ponegdje bio jako klizav, bilo je onih koji su padali, a zatim se smijali svojoj "spretnosti". Družili smo se, pjevali i smijali, ali smo i pomagali jedni drugima u penjanju i spuštanju po strmim uzbrdicama i nizbrdicama. Bio je ovo, bez obzira na sve što smo prošli, lijep dan. Iako smo se umorili, vidjeli smo ljepote prirode koja okružuje našu Požegu, objavljeno je na stranici OŠ A. Kanižlića.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI