Hrvatska obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

30.5.2023. | 12:55

HINA
IZVOR: dnevnik.hr

Pregleda: 828

NOVO

Skupljate kestene? Nakon skupljenih 10 kg slijedi paprena kazna. Oprezno i s češerima, mahovinom, lišćem...
Benefiti razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje na znanstveno-stručnom skupu „Pametna poljoprivreda„
U Požegi porslavljen sv. Vinko Paulski
Recept za savršeni jesenski ručak s pancetom i kestenima
Pogledajte tjednu ponudu poslova na području naše županije
Dvije djevojke ’operiraju’ po Požegi, policija ih u sred bijela dana uhvatila kako prose novac u centru grada
Sinoć zaustavljen pijani vozač (24) s 2,12 promila, a jučer su se dogodila i dva bijega s mjesta prometne nesreće
Provala u kuću i dvorišne zgrade, tučnjava u centru grada, dragovoljna predaja oružja...
Ususret dječjem tjednu prepunom aktivnostima: „Ljubav djeci prije svega“
Učenici Obrtničke škole Požega osvojili MEĐUNARODNI GRAND PRIX – BUDI UZOR 2023.

hrvatska zastava, hrvatska
(FOTO: google)

30.5.2023. | 12:55 | HINA
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 828

Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Pije 33 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena je njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti u Hrvatskoj seobilježava 30. svibnja. Ove segodine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja 1990. nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni sutemelji modernog Sabora i potvrđena je njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Sabornica je 30. svibnja bila pretijesna za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu sIvanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabranŽarko Domljan, a za potpredsjednikeIvica Percan,Stjepan SulimanaciVladimir Šeks.


Stipe Mesićizabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr.Franjo Tuđmanza predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. On se obratio prisutnima i istaknuo kako je tijekom duge povijesti ʼʼHrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.)hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajedniceʼʼ.

"Bio je to doista velik događaj: Vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici", zapisao je povjesničarIvo Perić.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i Božićni Ustav.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI