Prvi put u povijesti služena je Sveta Misa na hrvatskom jeziku u katedrali Karla Velikog – „Oca Europe“

FOTO: GKRH Dusseldorf

10.6.2024. | 17:04 | Generalni konzulat RH Dusseldorf
Pregleda: 1567

Svetom misom za Domovinu te koncertom Klape "Sveti Juraj" HRM u subotu 08. lipnja 2024. u nazočnosti 1000 Hrvata u Aachenskoj katedrali obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske. Svečanu proslavu organizirao jeGeneralni konzulat RH u Düsseldorfu u suradnji s Hrvatskim katoličkim misijama Aachen i Köln. 
 
U najstarijoj katedrali sjeverne Europe u kojoj se poradi svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti organiziraju samo najvažniji europski i svjetski događaji, prvi puta u povijesti održana je Sveta misa na hrvatskom jeziku. Značajnu posebnost cijeloga događaja u kontekstu višestoljetne pripadnosti Hrvatske europskom civilizacijskom krugu predstavlja činjenica da je događaj hrvatskog karaktera održan upravo uoči 1100. obljetnice krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava.


 
Svetom misom koncelebrirali su fra Ivica Radić, voditelj HKM Aachen – član Franjevačke provincije Bosne Srebrene te fra Vuk Buljan, voditelj HKM Köln i fra Ivan Režić - svećenici Provincije Presvetog otkupitelja sa sjedištem u Splitu, čime je očitovano i jedinstvo hrvatskog naroda. Nakon Svete mise, službeni dio programa nastavljen je uz pjesme u izvedbi Klape "Sveti Juraj" HRM.
 
Na početku Svete Misa voditelj HKM Aachen fra Ivica Radić nazočnima se obratio mišlju kako unatoč univerzalnosti Isusa Krista svi ga nazivamo Isusom Nazarećaninom, dakle po mjestu od kuda dolazi. Poruka je to i nama Hrvatima da nikada ne zaboravimo od kuda dolazimo te gdje su naši korijeni. 


 
Generalni konzul Republike Hrvatske sa sjedištem u Düsseldorfudoc. dr. sc. Ivan Bulić u obraćanju nazočnima u Aachenskoj katedrali istaknuo je slijedeće: večeras smo prvi puta u povijesti slavili Svetu Misu na hrvatskom jeziku u katedrali „Oca Europe“, Karla Velikog, prvog okrunjenog cara na Zapadu nakon propasti Rimskog Carstva. 
 
Večeras su se Hrvati koji borave u SR Njemačkoj i Saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni Vestfaliji prvi puta u povijesti okupili u Dvorskoj kapeli onodobnog širitelja kršćanstva, kršćanstvakojeg smo i mi Hrvati prihvatili od franačkih misionara, dakle Karlovih misionara. Imao sam prigode čuti da se Sveta Misa u Aachenskoj katedrali nikada i nije slavila na bilo kojem od stranih jezika, a evo večeras smo je proslavili na hrvatskom jeziku.  
Također napominjem da smo Svetu Misu za Domovinu u katedrali u Aachenu proslavili uoči 1100. obljetnice krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava. Proslavili smo je za međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Svjedočanstvo je to kako je jošod 7. i 8. stoljeća čvrsti savez između franačke vladajuće dinastije i Crkve utjecao na tijek razvoja zapadnoevropske povijesti, a Hrvati su još od tih davnih vremena bili dijelom istog civilizacijskog kruga. 
 
Dragi prijatelji, u svjedočanstvo o dugotrajnim vezama može se uvjeriti svatko od večeras nazočnih upravo u ovoj katedrali, samo na nekoliko koraka, a ovdje u Mađarskoj kapeli Aachenske katedrale (Ungarnkapelle) možete vidjeti natpis „Rex Croatiae et Slavoniae“. Svjedočanstvo je to kako je onodobna, a tako i sadašnja Hrvatska u kontinuitetu bila i ostala dijelom zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga.


Večeras se očitovala još jedna činjenica. Svetu Misu su koncelebrirali i ne samo koncelebrirali nego su i u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Düsseldorfuupriličili voditelji dviju Hrvatskih katoličkih misija u Saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, na čemu im zahvaljujem te je spomenutom činjenicom očitovano i jedinstvo hrvatskog naroda. 
 
Svetu Misu pjesmom je uveličala, a sada će i s nekoliko pjesama nastaviti klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", dakle klapa pobjedničke hrvatske vojske, u odorama hrvatskog vojnika, vojnika i vojske bez kojih ne bi bilo ni neovisne hrvatske države, Republike Hrvatske čiju 34. godišnjicudržavnosti danas slavimo.
Rijetka je ovo prilika, mjesto održavanja izvanredno u višestrukom kontekstu - za promociju europskih te poglavito demokršćanskih vrijednosti koje podupire većina hrvatskog naroda. Svima Vama koji ste na bilo koji način pomogli da se ovako dostojanstveno organizira i podsjeti na hrvatsku civilizacijsku i vjersku odrednicu od srca zahvaljujem! Vodeći se načelima međunarodnog prava i općeljudskim te kršćanskim vrijednostima neka nam je sretan Dan državnosti RepublikeHrvatske", čestitao je nazočnima generalni konzul dr. Bulić.
 
Sukladno činjenici da je Generalni konzulat RH U Düsseldorfu otvorenim pozivom sve nazočne pozvao i na službeni prijem povodom Dana državnosti program je i nastavljen u obližnjem okupljalištu Hrvata gdje je upriličen prijem na kojem je nazočilo više od 350 osoba. Nakon otpjevane himne Republike Hrvatske od strane Klape HRM-a „Sveti Juraj“ kao i himne SR Njemačke, generalni konzul se još jednom obratio nazočnima govorom kojim je iznijet historijat stjecanja državnosti kao i aktualna vanjskopolitička postignuća Vlade Republike Hrvatske. Generalni konzul dr. Bulić je također iskoristio prigodu zahvaliti se zaslužnima da se na ovako dostojanstven način obilježi Dan državnosti Republike Hrvatske te je tom prigodom posebnu zahvalu uputio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Ministarstvu obrane, a poglavito Potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Ivanu Anušić.
 
Program je nastavljen pjesmom Klape HRM-a „Sveti Juraj“ i druženjem brojnih Hrvata duboko u noć

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI