Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom


(FOTO: Pavao Bobinac/Nova Studio)

27.9.2022. | 12:09 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1700

Da, Francuzi definitivno znaju što valja. U svojoj tradicionalnoj kuhinji s imenima jela koja odmah poželite probati te dobro odabranim vinima i desertima koji se ne odbijaju Francuzi definitivno znaju natjerati čovjeka da stvarno uživa u životu. Uz svoj specifičan šarm i način na koji se ponose svojom gastronomijom, francuska kuhinja poslužila je kao prava inspiracija u pripremanju jela za mnoge svjetske kulture.

Osim juhe od luka, naravno, puževa i moussea, tradicionalni quiche ili pita od prhkog tijesta s nadjevom od svega nekoliko sastojaka pravi je francuski as u rukavu koji morate barem jednom u životu kušati. Iako bismo ovu zasitnu pitu mogli jesti čak i kao glavno jelo, međuobrok ili desert, Francuzima je quiche isključivo slani kolač.

Za naziv ovog jela zaslužni su Nijemci. Riječ quiche dolazi od njemačke riječi kuchen, što u prijevodu znači 'torta'. Prvi takav kolač napravljen je u njemačkoj srednjovjekovnoj pokrajini Lothringen, a kasnije se toliko rasprostranio po cijelom svijetu da ne možemo nabrojati koliko varijacija na temu ima danas.


Uz prhko tijesto i nadjev od samo nekoliko sastojaka, u svega nekoliko koraka napravit ćete zasitni slani kolač od kojeg rastu zazubice već na samu pomisao. 


PRHKO TIJESTO:

250 g oštrog brašna
100 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja 
2 žlice mlake vode 
1 jaje 
Pola žličice soli 

NADJEV ZA QUICHE: 

2 poriluka
200 g špinata
2 jaja 
200 ml kiselog vrhnja mozzarella
100 g gaude glavica luka
žličica soli
pola žličice papra
maslinovo ulje

PRIPREMA:

- U srednje veliku zdjelu stavite brašno i pola žličice soli i dobro promiješajte pa umijesite tijesto za quiche tako da narežete omekšali maslac na tanke šnitice i umiješate ga s brašnom da poprimi teksturu krupice. Zatim mu dodajte jaje, kiselo vrhnje i malo mlake vode. Rukama dobro umijesite tijesto prvo u zdjeli, a zatim ga razradite na dasci u meko, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku neka odstoji oko pola sata.

- Tijesto potom izvadite iz hladnjaka i izvaljajte u obliku kruga debljine 3 do 5 mm. Tijesto prebacite u kalup za tart i prstima ga utisnite u rubove. Poslužite se trikom i preko ruba kalupa prođite valjkom kako biste jednostavno uklonili višak tijesta. Dno pite prije pečenja izbodite vilicom kako se tijesto ne bi napuhalo i stavite ga peći oko 10 minuta na 180 °C.

- Za to vrijeme pripremite nadjev. Operite povrće, na kolutiće sitno narežite poriluk i nasjeckajte luk.

- U tavu ulijte maslinovo ulje i kad se zagrije, dodajte luk pa ga pirjajte dok se ne otpusti. Nakon toga dodajte poriluk. Tek pred kraj, kad se i poriluk otpusti, dodajte špinat i sve zajedno promiješajte. Kad povrće u tavi omekša, ugasite vatru i pričekajte da se malo ohladi. 

- U posudi razbijte jaja i umutite ih. Dodajte kiselo vrhnje, sol i papar i sve dobro promiješajte. Naribajte gaudu te pola naribanog sira stavite u nadjev, a drugu polovicu zasad sačuvajte. 

- U smjesu jaja, vrhnja i gaude dodajte prethodno pirjano povrće i sve promiješajte. Nadjev prelijte preko prhkog tijesta koje ste izvadili iz pećnice. Dodajte narezanu mozzarellu i ostatak prethodno naribane gaude. 

- Quiche stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 20 minuta

- Pričekajte da quiche poprimi zlatno žutu boju, ugasite pećnicu i izvadite svoj slani kolač od prhkog tijesta da se ohladi. Narežite ga na trokutiće i uživajte u okusima koji će zadiviti vaše nepce. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI