Evo gdje je vaše biračko mjesto i što morate znati prije glasanja

FOTO: Unsplash

16.4.2024. | 21:17 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 2549

Od 7 do 19 sati u Hrvatskoj traje glasanje na parlamentarnim izborima.

Bira se 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine l predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom, odlučivat će nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača.

U sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači izvan Hrvatske.


Što vam treba za glasanje i koja su pravila za glasačke listiće Za glasanje vam je potreban važeći identifikacijski dokument, a to može biti i osobna iskaznica i putovnica, ali i vozačka dozvola. Ako nemate važeći dokument možete otići u svoj matični ured gdje ćete dobiti potvrdu s kojom možete glasati.


Nakon što birački odbor provjeri vaš identitet i zabilježi na biračkom popisu da ste pristupili izborima, dobit ćete glasački listić.

Glasati možete samo za listu, samo za kandidata (glas će vrijediti i za listu) ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalnim glasovima omogućava se da kandidat uđe u sabor bez obzira na mjesto na listi.

Svakako valja dodatno napomenuti da ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružitikandidata s neke druge liste, a da se oba glasa pribroje. Naime, ako to učinite, računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu. Ako zaokružite više lista, vaš listić bit će nevažeći, kao i ako ne zaokružite ništa.

Nakon što obavite zaokruživanje iza paravana, glasački listić naravno treba ubaciti u kutiju.

Kako saznati svoje biračko mjesto Za glasanje trebate znati i gdje vam je biračko mjesto. Ako niste sigurni koje je vaše biralište, to možete provjeriti na ovom linku i to na sljedeća dva načina:

1. Prema adresi Izaberite karticu Upit u biračka mjesta i odaberite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj, potom prepišite kontrolni tekst te na kraju pritisnite tipku Traži.

2. Prema svojim podacima Izaberite karticu Upit u registar birača i upišete OIB ili JMBG i prezime te prepišite kontrolni tekst i potom pritisnite tipku Traži.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI