NASLOVNADRUŠTVO

EUROPA DALA ZELENO SVJETLO: Uskoro ćemo jesti pecivo i piti pivo od cvrčaka

25.1.2023. 09:46 | danas.hr IZVOR: danas.hr PREGLEDA: 2266

Možda ne biste baš pojeli prženog skakavca, ali bi li vam se gadilo da jedete kreker ili kruh u kojem je brašno zrikavca ili crva?

Od utorka se ono legalno može prodavati u hrvatskim trgovinama. Naravno da većina nas osjeća gađenje kad pomisli na to da jede crve, mi nismo Tajlanđani, Meksikanci niti stanovnici Gane, gdje je to normalno i uobičajeno.

Ali, mnogi stručnjaci upozoravaju da su insekti budućnost. Puni su proteina, i hranjivi za čovjeka, a ne zagađuju, piše Danas.hr.


Poljski šturak s Jamajke ili zrikavac. Izvrsni su skakači, plivači, ali oni su i kanibali. Ako ih je na jednom mjestu previše - postaju krvoločni. Ali inače su - simpatični i ukusni.

"Možete probati živog, ali mi preporučujemo uvijek termički obrađenog. Možemo li pretjerati? Pa stvar je u tome da je to animalni protein i imate dva bubrega u životu . I morate paziti, puno je proteina, oko 70 posto. Pa ga ne možete jesti baš kao jogurt i mlijeko", priča Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, tvornice buba.

Bube nisu u glavi ali mogle bi se naći na tanjuru. Već ih sada jede oko 2 milijarde ljudi na svijetu. A jest ćemo ih i mi. Ali ne kao hrskavi čips, kako to neki zamišljaju.

"Dozvoljeno je sada brašno cvrčaka. Samo brašno je sirovina, ali od njega se onda može sve raditi. Kruh, peciva, keksići", rekao je Aleksandar.

"Mi ovo recimo uz jogurt žlicicu jedemo umjesto probiotika…Jer hitin je neprobavljiv za ljude ali je odličan probiotik", dodao je.

Europa im od sutra daje zeleno svjetlo. Sigurni su za ljude, odnosno njihov proteinski prah. Od kojeg će se raditi tjestenina, juha, čokolada, shakeovi, burgeri. Možda je nama to nešto novo , ali odavno stručnjaci govore kako su bube - hrana budućnosti.

"Prije svega, ovakva hrana je održiva, zdrava, ima visok udio proteina, Omega 3, pozitivnih metala kao što su magnezij i mangan. Kukci s kojima radimo su kopneni plodovi mora. Na kraju krajeva, sličnu funkciju obavljaju i u prirodi, oduvijek jedemo morske plodove i oni su vrlo cijenjeni, a vjerujemo da cvrčci to mogu biti kopneni plodovi mora", govori Luis Rumero, vlasnik farme cvrčaka u Španjolskoj.

Kilogram cvrčaka ima gotovo jednaku količinu proteina kao kilogram govedine. Za koju nam treba alternativa. I mnogi je vide u njima. Manje zagađuju, a okusom možete manipulirati. Ovisno kako ih pržite, čime ih hrane. Ako kukac jede čokoladu - po čokoladi ima i okus.

U jednoj tvornici buba prvo su počeli s brašnom, a sada je na red došla piva od cvrčka. Miro je probao sve prije nego je složio dobitnu kombinaciju.

"Kako bih znao koju ću aromu dobiti ako ih ne probam. Probavao sam više puta i to je bio izazov", kaže Miro Turčinović, proizvođač pive.

Degustirao je pržene cvrčke, samljeo ih u brašno, a onda od njega napravio pivu - zanimljivog, cvrčkastog okusa.

"Imaju različite okuse, kada se prže recimo - možete dobiti u pivi čokoladu, a sada se ovdje osjeti okus na karamelu", rekao je.

Moramo priznati - ukusna je. Osjeti se dašak karamele. Osnovni miris je hmelj, pa se onda ne osjeti miris cvrčka. Eto, mi probali i preživjeli, nije strašno, a nije ni obavezno.

(IZVOR: www.danas.hr)





Tagovi: cvrčak, insekti, bube, europa, pecivo, pivo, hrana, ljudi

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Institucionalna korupcija opasna je za društvo

.

Prisjetimo se spajanja požeške i pakračke bolnice

.

Kutjevačkom tamburaškom orkestru potpora u iznosu 660 eura od Požeško-slavonske županije

.

Obrtnici ljutiti jer ne mogu u mirovini raditi na pola radnog vremena. Evo što im preostaje

.

ZIMA NE POPUŠTA: Od idućeg tjedna novi hladni val i malo snijega

.

Jaja u Hrvatskoj skuplja 64% u odnosu na lani, a u Europi 30%. U čemu je problem?

.

Odlične vijesti! Stižu veće mirovine za pola milijuna umirovljenika: Nekima rastu i 200 eura

.

Od ponoći vozimo skuplje: Ovo su nove cijene goriva

.

STRAVA KOD SL.BRODA: U kanalu pronađeno beživotno tijelo ženske osobe

.

25-godišnji mladić iz Srbije prevario 32-godišnjeg Požežanina za nekoliko tisuća kuna

.

POŽEGA: Nepoznati počinitelj razbio stakla na ulaznoj ogradi

.

Čak 40% ih je doživjelo prijetnju! Evo kolika je kazna za napad na liječnike

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ nema novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Javni poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa

.

Ne trebate mijesiti tijesto: Najlakši recept za fini kruh od samo 4 sastojka

.

Krajem prosinca u evidenciji HZZ-a PU Požega registrirane 2.233 nezaposlene osobe

.

Sastanak biskupa Škvorčevića i ministra Beroša

.

Danas pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Kolektivno pamćenje u Požežana je slabo

.

Matej Jaroš najbolji motociklist Hrvatske u disciplini cross-country

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Danas i sutra provode se redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Održane edukacije s ciljem podizanja svijesti i prevencije rodno uvjetovanog nasilja na području Požeško-slavonske županije

.

Napojnice konobarima uskoro će se moći platiti karticom?

.

STRAVA U SLAVONIJI: Pacijentica nožem izbola psihijatricu

.

POŽEGA: 38-godišnjak kažnjen s 1320 eura, a evo i zbog čega...

.

Izgubili ste ključeve od auta? Izrada novog plaća se i preko 2000 eura, ovo su cijene...

.

Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

.

STK Požega osvojio prvo mjesto na Regionalnom kvalifikacijskom turniru u Požegi

.

HPD GOJZERICA: Papuk i Krndija od Vetova - kružna staza - 29.01.2023. godina

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 6 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih

.

Ispovijest kockara: ʺPočeo sam kockati s 13 godina, a ulazak u casino nitko ne kontroliraʺ

.

VAŽNO UPOZORENJE: Porezna uprava ne šalje mailove o povratu ili uplati poreza. Izbrišite ih!

.

Srce bifteka: Recept za sočno meso i fini umak u kojem ostaju sve slasti pečenja

.

Danas sunčano uz umjerenu naoblaku

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku