NASLOVNADRUŠTVO

DVD Velika obilježilo 125 godina djelovanja

8.9.2019. 12:19 | pozeska-kronika.hr IZVOR: pozeska-kronika.hr PREGLEDA: 1581

Sada već stvarno daleke 1894. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo u Velikoj, pa je ovo bila prigoda proslaviti i sjetiti se dugih 125 godina postojanja i aktivnog rada vatrogasnog društva. Bilo je ovo peto po redu osnovano vatrogasno društvo u Požeštini, a svakako i jedno od starijih vatrogasnih društava u RH. Povijesnu građu je proučavao i sve precizno evidentirao, dugogodišnji tajnik društva Petar Matajić, pa danas imamo mnogo podataka o radu i aktivnosti DVD Velika, a sve je i objavljeno u Monografiji koju su izdali povodom obilježavanja 100 godina društva. Do sada je društvo vodilo 14 predsjednika, a danas je predsjednik DVD Velika Anto Adžić.

Obljetnica je obilježena prvo vatrogasnom vježbom brzine i spremnosti operativnih vatrogasnih snaga, koju su ispred Vatrogasnog doma promatrali svi gosti i uzvanici. Vatrogasci su sa dva vozila, tehničkim vozilom i navalnim vozilom intervenirali na prometnoj nesreći s teško ozlijeđenom osobom, koju su morali prethodnim rezanjem automobila izvaditi iz vozila. Uslijedilo je gašenje vozila u plamenu koristeći pjenilo za gašenje lako zapaljivih tekućina. vatrogasci DVD velika tom prilikom su pokazali zavidnu brzinu i spremnost za intervenciju spašavanja koristeći sva potrebna sredstva i alate koje danas imaju na raspolaganju.
Uslijedila je svečana sjednica na kojoj je iznesena duga povijest od osnivanja 1894. godine, početnih aktivnosti, izgradnje prvog vatrogasnog doma1929. godine. DVD velika postaje i središte vatrogasnog centra 1969. godine kojem pripadaju DVD iz Biškupaca, Kaptola,Podgorja, Stražemana, Tornja i Trenkova. Počinju i nabavke vatrogasnih vozila koja su tijekom 50 godina bila sve bolja i sve modernije opremljena vatrogasnom tehnikom. 1984. godine počinje i izgradnja novog Vatrogasnog doma sa vatrogasnim spremištima i garažama za vozila. 1991. godine cijelo DVD velika se uključuje u Domovinski rat, bilo kao vatrogasci u vatrogasnom vodu civilne zaštite velika, bilo kao pripadnici HV. Od 2004. u društvo dolaze sve bolja i bolja vozila, a posebno od 2014. godine kada se aktivirala suradnja s austrijskim Tirolom i dolaze brojne donacije opreme, vatrogasne tehnike i vozila. danas je DVD velika kao središnje društvo vatrogasnog centra u potpunosti opremljeno svom potrebnom tehnikom i vozilima za djelovanje u svim vrstama požara i spašavanju u elementarnim nepogodama, tehničkim i prometnim akcidentima. Ove godine uz projekt financiran EU sredstvima i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uređen je Vatrogasni dom u cijelosti i energetski obnovljen. Slijede još radovi na unutarnjem uređenju i uređenju kotlovnice. Vatrogasci su se posebno zahvalili Općini Velika u kojoj uvijek pronalaze dobrog partnera za sve svoje projekte, aktivnosti i djelatnosti. Dugu povijest društva i današnje stanje, iznijela je u opširnom izlaganju tajnica društva Zorica Adžić.
DVD Velika danas broji 125 članova od čega 41 operativnih, 16izvršujućih, 6 pričuvnih, 6 počasnih, 4 vatrogasna pripravnika te 52 člana vatrogasne mladeži.

Svoje čestitke i pohvale za ovaj dugi rad i aktivnosti DVD Velika, a posebno za brojnu vatrogasnu mladež, u svojim obraćanjima izrazili su Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodsku djelatnost, Ivica Potočanac, zamjenik načelnika općine Velika, Tomislav Stokić, zamjenik predsjednika VZŽ požeško-slavonske, Josip Ašenbrener, predsjednik VZPožeštine, Slavko Marinac iz ravnateljstva Civilne zaštite ureda u Požegi i Službe 112, brojni predsjednici prijateljskih vatrogasnih društva iz preko 20DVD-a, predsjednici JVP , predsjednik Koordinacije zeleno-plavo, suradnje obalnih i kontinentalnih društava koje je član i DVD Velika i u ime svih udruga koje djeluju na području općine Velika, Tomislav Galić, direktor TZ i predsjednik NK Papuk Velika.Velike obljetnice i Svečane sjednice uvijek su i prigoda da se nagrade najzaslužniji članovi. Tako je vatrogasnu spomenicu VZPožeštine primio Anto Adžić, a brončane vatrogasne plamenice VZPožeštine Zorica Adžić i Robert Perašinović, te brončane vatrogasne medalje Marinko Piščević, Antun Štiglić, Marko Valenta, Mihael Mikolić, Bojan Zec, Manda Katavić, Mario Katavić i Ivica Buturac.

Srebrnu vatrogasnu plamenicu VZpožeško-slavonske županije primio je Aleksandar Rončević, a srebrne vatrogasne medalje Matej Bošnjaković, Josip Štiglić, Marko Šostić, Josip Terzić, Vjekoslav Jakovljević, Dominik Kovačević,Antun Nemet, Ante Adžić, Vlado Boban, Josip Kovačević ml. i Dragan Zlomislić.Zlatnu vatrogasnu plamenicu HVZ primio je Damir Milaković, vatrogasnu spomenicu Vatrogasni veteran Marko Štiglić i Ivica Matijević. Vatrogasno odlikovanje HVZ za posebne zasluge primili su Vitomir Knezović i Petar Obrovac.

Najviše vatrogasno priznanje HVZ, Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića za životno djelo primio je Đuro Šurbek.

Tagovi: dvd velika, obljetnica,125 godina

48 SATI NA 034PORTALU

.

Kadeti Slavonije u četvrtfinalu Kupa regije na svom terenu uverljivo svladali Slogu (Nova Gradiška)

.

Vlado Leko ne baca stare deke, već ih koristi za izradu cvijetnjaka

.

U tijeku dogradnja Doma hrvatskih veterana u Lipiku

.

Djeca će svu nastavu morati nadoknađivati vikendima, zimskim praznicima ili produljenjem nastave u lipnju

.

U požeškoj Katedrali proslavljen blagdan sv. Ivana Pavla II.

.

Župan Tomašević prisustvovao Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija

.

27. obljetnica Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” obilježena u Požegi

.

Ovo su tri generacije Slavonaca koji ne žele iseliti i bore se da i drugi ostanu

.

Jučer krađa, požar kombajna i prometna nesreća

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Financijska pomoc

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija u Velikoj

.

Rajmund Bradik, najčešći gost iz Slovačke: Veliki ljubitelj Hrvatske i Pakraca

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas i dalje sunčano, najviša dnevna temperatura od 22 do 27°C

.

Kod Biškupaca se zapalio kombajn

.

Bartolović Barbara svoju ljubav prema narodnoj nošnji prenijela je na lutke

.

Na Jankovcu postavljeno sedam novih roštilja za posjetitelje

.

Josip Aladrović si doveo prijatelja da mu bude glavni savjetnik za EU fondove. Tip ima 5 godina radnog iskustva

.

Održana Skupština PŠS-a : ʺSkinite Messija sa zgrade na Sportsko – rekreacijskom centruʺ

.

Na području PU požeško slavonske jučer krađa i dragovoljna predaja oružja

.

Misijska nedjelja u požeškoj Katedrali

.

HPD Gojzerica pohodila Cincaru i Dinaru u Bosni i Hercegovini

.

U Požegi održana koordinacija županijskih savjeta mladih

.

Pakračke prosvjetne ustanove: Malo učenika, još manje nastave

.

Sudjelujte na Slavonskom kolinju i Čvarkijadi u Dobrovcu

.

Lipičani i Pakračani sudjelovali u humanitarnoj utrci pod geslom ʺZa zdrave grudi se potrudiʺ

.

Struje neće biti ...

.

Bablje ljeto se nastavlja: Vrijeme i dalje sunčano te iznadprosječno toplo

.

Poziv na besplatno obrazovanje

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogled s Veličkog grada