NASLOVNAŽIVOT
DRUGAČIJE PRIČE HRVATSKIH ISELJENIKA: Mnogi misle da ih izvan domovine čeka med i mlijeko, možda da prvo pročitaju ovo

FOTO: net.hr

DRUGAČIJE PRIČE HRVATSKIH ISELJENIKA: Mnogi misle da ih izvan domovine čeka med i mlijeko, možda da prvo pročitaju ovo

15.1.2019. 11:04 | net.hr IZVOR: NET.HR PREGLEDA: 4600

Stvarno je teško za povjerovati da NETKO misli kako je u Njemačkoj sve med i mlijeko i da je lako, definitivno nije. Čudi nas da nam jedna njemačka novinarka mora iznositi negativne priče kojih, nažalost, ima na desetke tisuća, a ne samo 500-injak. Ona niti ne zna kako se narod ovdje guši i grca u gorkom medu i kiselom mlijeku.

Ruku na srce, bolje i vani čistiti toalete, nego ovdje nekim političarima lizati guzice samo da ne izgubiš posao i stalno živjeti u strahu da će se zaigrati s tvojom sudbinom ili još gore, sudbinom tvoje djece.


Tekst s NET-HR-a prenosimo u cijelosti.


"I dok se u Hrvatskoj uglavnom piše o pozitivnim pričama hrvatskih iseljenika koji su sreću potražili izvan domovine, novinarka njemačkog lista Die Tageszeitung (taz), Sara Tomšić, pisala je o iluzijama i razočaranjima iseljenika koji su bili u autobusu na liniji Stuttgart – Vukovar, prenosi Deutsche Welle.

Inače, Sara je rođena i odrasla u Njemačkoj. Njezin otac, podrijetlom iz Štita u blizini Županje, preselio se kao nogometaš u Stuttgart 1987., gdje se oženio Njemicom i godinama radio na crno. Zaposlio se kasnije kao krovopokrivač te je radio i u Daimleru.

Prije dvije godine u Njemačku je odselio i Sarin bratić, budući da je u rodnom Štitaru bio nezadovoljan plaćom, a njegova majka radi u Austriji kao njegovateljica starih ljudi. Osim Sarine tetke, koja radi u općini Štitar, ostatak obitelji je također iselio, pa žive u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Švicarskoj.

Čežnja za domom

Sara voli odlaziti u posjet rodbini u Štitar pa je u autobusu Stuttgart – Vukovar čula različite priče suputnika o iluzijama i razočaranjima boravka u inozemstvu.

Jedna 25-godišnja medicinska sestra iz Vukovara, koja već tri godine radi u kuhinji jedne gostionice u blizini Stuttgarta, rekla je kako čezne za svojim domom i razmišlja o povratku. Međutim, budući da od plaće financira i život svoje obitelji u domovini, ne zna može li si to priuštiti, prenosi DW.

U autobusu je bio i 25-godišnji nogometaš koji je u Njemačkoj igrao nogomet u nižoj ligi. Ugovor mu je istekao, ali bi rado ostao.

„Europska unija nije loša. Moji brat i sestra su isto iselili”, odgovorio je mladić na pitanje novinarke što misli o Europskoj uniji te nadodao da je njegov brat studirao ekonomiju, a sestra veterinu i sada u Irskoj u Dublinu rade u Burger Kingu. Tvrdi da su tamo sretni.

Bivši nogometaš čisti WC-e

Jedan stariji čovjek čuo je razgovor, pa je kasnije Sari ispričao da je i on došao u Njemačku kao nogometaš. No, nakon ozljede više nije mogao igrati.

„Od tada čistim WC-e na jednom odmorištu na autocesti. Nisam to htio ispričati, dečko se još uvijek mora nadati”, rekao je muškarac.

Kuharica pere suđe

Mlada žena, koja je završila za kuharicu, ispričala je kako je u Njemačkoj prala suđe. U Hrvatsku se vratila nakon godinu zbog čežnje za domom te ne planira više ići van. Ispričala je i da je u inozemstvo preselila polovica njezinog bivšeg razreda, a mnogi od njih zajedno s obiteljima.

„Ono što je imala u Njemačkoj je bio posao, ali nije bio život”, zaključuje novinarka.

Iskorištavanje i prljav posao

Sara je prenijela kako su se u autobusu mogle čuti riječi poput: iskorištavanje, prljavi posao, iskrvariti. „Pod pojmom iskrvariti misli se na Hrvatsku, prljavi posao je posao koji u Njemačkoj nitko neće raditi i zato ga preuzimaju Hrvati i drugi migranti. A iskorištavanje se predbacuje bogatoj Njemačkoj.”

Tagovi: iseljavanje, njemačka, pravi život, stvarnost, istina

48 SATI NA 034PORTALU

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Razlika između Antonije Jozić i Darka Puljašića, osim u spolu, jest i u broju dobivenih EU projekata

.

U jednom objektu u Požegi izbio požar, na terenu vatrogasci i policija

.

NEUOBIČAJEN PRIZOR: ʺOva kuća više nije na prodaju!ʺ

.

Za požeško-slavonske nogometaše ljeto je gotovo i počinje nova sezona

.

Preminuo je Ivan Smojver - sahrana je danas na groblju Krista Kralja u 14 sati

.

NK Slavonija uvjerljivo bolja od Hajduk-Pakraca u posljednjoj pripremnoj utakmici

.

Komemoracija za 1.368 žrtava, žena, djece i staraca koji su tragično završili u pet bunara u Sloboštini

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta