Danas je Dan očeva: Evo zašto se obilježava i što trebate znati

FOTO: Index.hr

19.3.2021. | 09:09 | večernji.hr
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 3400

Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva

Na današnji se dan (19. ožujka) u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva. Ovaj datum u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih.

Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet, ali ne slavi svaka zemlja na isti dan. Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.


Za razliku od manjine zemalja, među kojima je Hrvatska, u većini se Dan očeva slavi treću nedjelju u lipnju. Ovo su još neke od zemalja koje imaju "svoje datume" kada obilježavaju Dan očeva. Australija – prva nedjelja u rujnu Belgija – 19. ožujka (Dan svetog Josipa) i druga nedjelja u lipnju Brazil – druga nedjelja u kolovozu Bugarska – 20. lipnja


Danska – druga nedjelja u studenom Finska – druga nedjelja u studenom Litva – prva nedjelja u lipnju Novi Zeland – prva nedjelja u rujnu Njemačka – 40 dana nakon Uskrsa Norveška – druga nedjelja u studenom Portugal – 19. ožujka (Dan svetog Josipa) Španjolska – 19. ožujka (Dan svetog Josipa)

(Izvor: vecernji.hr)


VIŠE NA TEMU:
SVJETSKI
DAN
OČEVA
HRVATSKA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI