Čitanje tekstova pasionske baštine u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi

FOTO: Ogranak MH Požega

8.4.2023. | 11:31 | Miroslav Paulić
Pregleda: 815

Nakon gotovo tristo godina turskoga vilajeta društveno, gospodarski, kulturno, vjerski i ino opustošenu Slavoniju trebat će još stoljećima obnavljati, oživljavati, opismenjavati i prokrštavati.Za razliku od drugih krajeva koji su možda također bili pod tuđinskom vlašću, oni su ipak bili pod vlašću kršćanskih ʼʼgospodaraʼʼ. Tako i ne čudi da na Hvaru postoji 600 godina duga tradicija korizmenog ophoda Za križon, dok u Slavoniji takve tradicije, ako i ima, ima tek u rijetkim krajevima. Požega kao nekadašnje središte turskoga sandžaka, a danas županije i biskupije, nije bila iznimka.


Ogranak Matice hrvatske u Požegi u najsvetijim danima za nas kršćane, u Velikom tjednu, odlučio je sa svojim sugrađanima podijeliti pjesnički doživljaj korizme nekih naših hrvatskih pjesnika.Upriličili su stoga čitanje pjesama korizmene tematike u požeškoj franjevačkoj župnoj crkvi Duha Svetoga. Stihove Rajmunda Kuparea, Silvija Strahimira Kranjčevića, Serafina Mičića, Spiridona Petranovića, Ivana Goluba, Požežanina Marija Rozića, pa čak i Miroslava Krleže, čitalo je osam Požežana iz svih četiriju požeških župa kao i nekoliko članova Ogranka. Večer čitanja obogatili su članovi duhovnog sastava Ezav koji su otpjevali nekoliko korizmenih pjesama, a najviše sami Požežani koji su prisustvovali prvom čitanju poezije pasionske tematike.

Sve ima svoj početak, a mi se nadamo da je jučerašnja večer tek početak jedne lijepe požeške tradicije koju će prepoznati i prenositi generacije i generacije požeških matičara.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI