Čitanje tekstova pasionske baštine u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi

FOTO: Ogranak MH Požega

8.4.2023. | 11:31 | Miroslav Paulić
Pregleda: 1449

Nakon gotovo tristo godina turskoga vilajeta društveno, gospodarski, kulturno, vjerski i ino opustošenu Slavoniju trebat će još stoljećima obnavljati, oživljavati, opismenjavati i prokrštavati.Za razliku od drugih krajeva koji su možda također bili pod tuđinskom vlašću, oni su ipak bili pod vlašću kršćanskih ʼʼgospodaraʼʼ. Tako i ne čudi da na Hvaru postoji 600 godina duga tradicija korizmenog ophoda Za križon, dok u Slavoniji takve tradicije, ako i ima, ima tek u rijetkim krajevima. Požega kao nekadašnje središte turskoga sandžaka, a danas županije i biskupije, nije bila iznimka.


Ogranak Matice hrvatske u Požegi u najsvetijim danima za nas kršćane, u Velikom tjednu, odlučio je sa svojim sugrađanima podijeliti pjesnički doživljaj korizme nekih naših hrvatskih pjesnika.
Upriličili su stoga čitanje pjesama korizmene tematike u požeškoj franjevačkoj župnoj crkvi Duha Svetoga. Stihove Rajmunda Kuparea, Silvija Strahimira Kranjčevića, Serafina Mičića, Spiridona Petranovića, Ivana Goluba, Požežanina Marija Rozića, pa čak i Miroslava Krleže, čitalo je osam Požežana iz svih četiriju požeških župa kao i nekoliko članova Ogranka. Večer čitanja obogatili su članovi duhovnog sastava Ezav koji su otpjevali nekoliko korizmenih pjesama, a najviše sami Požežani koji su prisustvovali prvom čitanju poezije pasionske tematike.

Sve ima svoj početak, a mi se nadamo da je jučerašnja večer tek početak jedne lijepe požeške tradicije koju će prepoznati i prenositi generacije i generacije požeških matičara.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI