Čili grah s mljevenom junetinom: Recept za savršeni jesenski ručak


(FOTO: Shutterstock)

25.10.2022. | 09:10 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1367

Kada se temperature spuste u termometru u Sjedinjenim Američkim Državama – a posebno u Teksasu – jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.

Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone.

Ako niste ljubitelj ljute hrane, upotrijebite manje ljutih papričica i iz njih definitivno uklonite koštice.


Poželjno bi bilo grah skuhati samostalno od suhih zrna, ali ako nemate vremena za ovu kulinarsku pustolovinu poslužiti se možete i onima iz konzerve.


Sastojci za čili grah s mljevenom junetinom:800 ml pasate od rajčice800 g rajčice u komadu750 g kuhanog graha (bijeli, smeđi, šareni)500 ml goveđeg temeljca450 g mljevene junetine150 g kukuruza šećerca3-4 češnja češnjaka2-3 blagih, blago ljutih ili ljutih feferona1 luk1 štapić cimeta1 žlica timijana1 žlica ružmarinaBiljno ulje za pirjanjesol i papar po željiPriprema čili graha s mljevenom junetinom:Zagrijte u velikom loncu nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko tri minute.Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.U lonac dodajte mljeveno meso i pirjajte ga sve dok ne dobije smeđu boju. Za to će vam biti potrebno pet do deset minuta.Dodajte kuhani grah, kukuruz šećerac i sve zajedno podlijte s pasatom i komadićima rajčice te goveđim temeljcem.Začinite grah s nasjeckanim čili papričicama, timijanom, ružmarinom, soli i paprom. Dodajte i štapić cimeta.Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata. Idealno bi bilo da se čili kuha i do dva sata kako bi se okusi sljubili.Izvadite cimet iz lonca prije posluživanja. Poslužite čili grah topao s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI