NASLOVNADRUŠTVO
10. Štamparovi dani

FOTO: 034 portal

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

10. Štamparovi dani

10.12.2018. 10:21 | Franjo Memedović PREGLEDA: 141

Pohvalno je i vrijedno je svake pažnje, što su i ovogodišnji ,, 10. ŠTAMPAROVI DANI " organizirani i održani u zavičaju dr. Andrije Štampara, u Pleternici, Požegi i Velikoj, i što se kroz tematske simpozije i aktivnosti evociralo uspomenu na ovog svjetski poznatog znanstvenika, zdravstvenog prosvjetitelja, humanistu i higijeničara, Uz ostale teme na ovogodišnjim Štamparovim danima bile su zastupljene i edukacije o zdravim stilovima života u današnjem vremenu i način kontrole zdravlja i zajamčenost da svako pod istim uvjetima ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Upravo su to bili glavni znanstveni i životni principi i način rada dr. Andrije Štampara, u čega je uložio sve svoje znanje i cijeli svoj radni i životni vijek.


Ono što se organizatorima ovih događanja možda treba prigovoriti je, što sudionike i goste ŠTAMPAROVIH DANA , a pogotovo unuka i praunuka dr. Andrije Štampara, koji su bili posebni gosti ove manifestacije, nije odveo u Štamparevo rodno selo, do njegove rodne kuće u Brodskom Drenovcu. Veliki je ovo propust i malo je takvih prilika da se na jednom mjestu okupi toliko eminentnih stručnjaka i štovatelja dr. Andrije Štampara, koliko ih je ove godine bilo, a da im se ne pokaže izvorište s kojega je dr. Štampar krenuo u svijet znanosti i dostigao svjetsku stručnu razinu i priznanje za svoj rad, a koji su ugrađeni u temelje i današnje zdravstvene zaštite. Pogotovo je to velika šteta za članove obitelji, kojima je uskraćena prilika da vide gdje je njihov djed i pradjed proveo dječačke dane i od kuda je krenuo da pronađe način kako poboljšati opću zdravstvenu zaštitu i da kroz drugačiji način života i brigom za zdravlje promjeni dotadašnje zdravstvene navike u smjeru kvalitetnijeg i dugovječnijeg života .

Poznato je da je upravo ova 2018. g., godina jubileja dr. Andrije Štampara. U ovoj godini navršilo se točno 130.g. od njegova rođenja, 60. g. od njegove smrti i 70 g, od njegova predsjedanja Osnivačkom glavnom skupštinom Svjetske zdravstvene organizacije. I iz svih ovih razloga ,bila je potreba i obveza posebno organizatora, a i svih sudionika i gostiju ,,10. ŠTAMPAROVI DANA " da posjete Brodski Drenovac i polože vijence i cvijeće ispred njegove rodne kuće , koja na žalost još uvijek nije uređena kao spomen obilježje na tog svjetskog velikana, kako je obećano. Prema zadnjim informacijama na tome se radi i do toga će sigurno doći. Na to su se obvezali u Gradu Pleternici, a posebnu potporu tome daje gradonačelnica, gospođa Antonija Jozić. Živi bili pa vidjeli i zdrave vode iz Štamparova bunara u Drenovcu se napili!


Tagovi: štampar, štamparevi dani

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Vincelovo u Gradu Kutjevu 2019.

.

Subotnja šetnja Požegom 19.1.2019

.

Hrabra mama (38) koja boluje od raka i koja je bez svijesti rodila sina treba našu pomoć

.

Tomislav Žuljević: “Pokazat ćemo gdje je Slavoniji mjesto!”

.

Krajem godine Zavod za zapošljavanje zabilježio 2.663 nezaposlene osobe na području županije

.

Naša popularna pjevačica uživala na Vincelovu u Kutjevu

Stolarska kombinirka HOBI89

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Vincelovo u Kutjevu d.d., 18.1.2019. - 2. dio

.

Umjereno i pretežno oblačno uz povremenu oborinu, temperatura do 3°C

.

Na sastanku Savjeta mladih iz pet slavonskih županija sudjelovao i Dario Ivković

.

Vincelovo u Kutjevu d.d. 18.1.2019. - 1. - dio

.

Pakrac: Filmovi u kinu ovog vikenda (18.1. - 20.1.)

.

Teške krađe provaljivanjem su najčešća kaznena djela zabilježena tijekom ove godine na području Požeštine

.

Svi na Vincelovo u Kutjevo 19. siječnja

.

PCP Pakrac: Poziv na radionicu o ugovornim odnosima

.

U Požegi počinitelj nakon nesreće napustio mjesto događaja

.

ʺVESELI VIKENDʺ: Policija još jednom upozorava vozače uoči vikenda proslave Vinkova

.

Hrvatskom hara ubojita gripa, a cjepiva nema. Evo što morate znati!

.

HGSS predstavio novi Tematski turističko-planinarski zemljovid Papuka

.

Susreli se katolički biskupi i episkopi SPC-a u Požegi

FOTONALAZ

Dobro jutro, Požega!