NASLOVNAPOLITIKA

ʺSv. Darko humanitarac, daj nam kruha!ʺ

8.10.2019. 11:48 | telegram.hr IZVOR: Telegram.hr PREGLEDA: 6408

Ako vas zanima kako se riješavaju problemi u Požegi, pročitajte tekst i naučite nešto! No, kad ga pročitate, morate ga odmah zaboraviti jer ga nećete naći niti na jednom drugom lokalnom mediju u našoj Požeštini (zato što svi smatraju da ta situacija nije važna za društvo). Stoga se i vi pravite da ovo niste pročitali i dalje će našim cestama teći med i mlijeko, a to što nas prave budalama, nemojte im zamjeriti.

Očito da naš gradonačelnik Puljašić sebe smatra humanitarcem kad cijelu situaciju oko Dragana Borevca objašnjava na sljedeći način. Tekst prenosimo s Telegram.hr

"Kao i do sada, ovo je hrpa izmišljotina i neistina”, napisao je 30. rujna u sms poruci Darko Puljašić, gradonačelnik Požege, odgovarajući na Telegramov upit je li točno da od potpredsjednika Gradskog vijeća Dragana Borevca tražio da mu svaki mjesec od vijećničke naknade dâ 2.000 kuna, koje je potom prosljeđivao Igoru Krizmaniću, iz stranke izbačenom HDZ-ovcu koga je kćer optužila na obiteljsko nasilje.


Međutim, u pisanom odgovoru RTL-u, emitiranom 5. listopada, Puljašić više ne govori o ”hrpama izmišljotina i laži”, već priznaje da se mešetari naknadama koje gradski vijećnici te članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća primaju za svoj rad.


”Neki od nas koji su primali ili primaju financijske naknade iz više javnih izvora, a sukladno pravu da sa svojim osobnim novcem raspolažu kako žele, bez ikakvih pritisaka ili ucjena pomagali su onima kojima je pomoć u određenom trenutku bila potrebna”.

IZNUĐENO PRIZNANJE

Puljašićevo priznanje, mada itekako relativizirano, očito je bilo iznuđeno nakon što je Dragan Borevac, prvo Telegramu, a potom i drugim medijima, odgovorio kako nije dužan široj javnosti pojašnjavati što radi sa svojom naknadom i tako neizravno potvrdio našu priču.

Puljašić je, dakle, priznao da novac iz ”više javnih izvora” ide ”onima kojima je pomoć u određenom trenutku bila potrebna”, no dakako, ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena”. S obzirom da je riječ, kako to i sam gradonačelnik Puljašić priznaje, o novcu iz ”više javnih izvora”, javnost bi, valjda, imala pravo znati na kojim načelima funkcionira ta HDZ-ova, do sada nepoznata, humanitarna zaklada.

Na primjer: tko su to ”neki od nas” koje Puljašić spominje, očito misleći na samozatajne donatore? Kako se novac prikuplja, odnosno tko ga prikuplja, te kako se raspodjeljuje? Postoji li formalno ili neformalno tijelo koje odlučuje kako će se rasporediti prikupljeni novac? Kakvi su kriteriji temeljem kojih se utvrđuje tko su oni kojima je pomoć potrebna? Zašto se, ako takva hvale vrijedna solidarnost i socijalna osjetljivost, postoji unutar Gradskog odbora HDZ-a Požege, o tome u javnosti ništa nije znalo?

SUMNJIVI KRITERIJI

Dijeli li se tako prikupljeni novac kojeg ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena”, a ”sukladno pravu da sa svojim osobnim novcem raspolažu kako žele”, samo članovima HDZ-a ili i drugim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti?

Postupa li ta, do sada nepoznata humanitarna zaklada HDZ-a, po istim načelima kao i Grad Požega, čiji gradonačelnik Darko Puljašić (ujedno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a) uručuje po 950 kuna socijalno ugroženim obiteljima za nabavku ogrjeva, ili pak umirovljenicima, s mirovinom manjom od 1.200 kuna mjesečno, daje dodatak od 150 do 300 kuna?

 Do sada nepoznata humanitarna zaklada požeškog HDZ-a u koju HDZ-ovi gradski vijećnici, članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća od svojih naknada ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena” uplaćuju za pomoć onima koji su u financijskim nevoljama, otvara još nekoliko pitanja: idu li uplate/isplate iz ruke u ruku ili pak na račune, te prikazuju li osobe koje pomoć daju, u godišnjim prijavama poreza svoje donacije kao trošak, što bi im moglo biti porezna olakšica?

AFERU ŽELE RELATIVIZIRATI

Prema saznanjima Telegrama, samo Dragan Borevac, koji prima dvije naknade – 3.600 kuna mjesečno kao potpredsjednik Gradskog vijeća i 2.000 kuna kao predsjednik nadzornog odbora gradske tvrtke Tekija – godišnje tako prihoduje 67.200 kuna, što za taj iznos povećava njegovu poreznu osnovicu, zbog čega, moguće, mora platiti porez. Tako je vjerojatno i s ostalim HDZ-ovim donatorima, koji uz dobrovoljno darivanje novca, s kojim, kako kaže Puljašić, ”raspolažu kako žele” moguće još plaćaju i porez.

Na sva ta pitanja gradonačelnik Puljašić trebao bi javno odgovoriti, budući da je – kako je to i sam izjavio – riječ o novcu iz ”više javnih izvora”.

Očito je, međutim, kako je afera koju je otkrio Telegram vrlo neugodna za gradonačelnika Puljašića, pa se sada sve pokušava relativizirati i prikazati kao humanitarna akcija duboko svjesnih HDZ-ovih vijećnika, članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

izvor: www.telegram.hr

Tagovi: gradonačelnik puljašić, humanitarac, dragan borevac, naknada

48 SATI NA 034PORTALU

.

Učenici Katoličke škole na natjecanju u pecanju: Ante Barišić pobjednik s 1,8 kg ulovljene ribe

.

ʺOva mala rupa se sanira više od tjedan dana i bezveze stvara prometni kolapsʺ

.

Ove subote poznati sajam Slavonski banovac u Pakracu

.

Redovite letačke aktivnosti Eskadrile borbenih aviona HRZ-a

.

Nepoznati počinitelj oštetio automobil 33-godišnjakinji i pobjegao

.

Biciklistički ultramaraton ʺBlago Zadro” Maratonci prošli i kroz Pakrac

.

Mia Doležal osvojila prvo mjesto na utrci u daljinskom jahanju ʺEnduro Zagorjeʺ

.

Danas bez struje velik broj ulica u Požegi ...

.

Bablje ljeto se nastavlja: Vrijeme danas pretežno sunčano i razmjerno toplo

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

KREDITI I POZAJMICE

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

17. XC URTKA POŽEGA- Matej Skuzin prvi u kategoriji elite

.

2. ŽNL POŽEŠKO SLAVONSKA: Graševina lako protiv Parasana

.

Tijekom vikenda provaljeno u obiteljsku kuću, otuđen bicikl, teže ozlijeđen 19-godišnjak, četiri prometne nesreće...

.

Požeške mažoretkinje odlične na Europskom natjecanju u Italiji

.

4. memorijalni turnir Verica Rebrina – u spomen na prerano preminulu novinarku

.

Gigfest, festival manjih koncerata u Požegi

.

Spomen 15. godišnjice osnutka župe sv. Marka Evanđelista

.

Prodaju nam uređaje koji su programirani da se kvare, ali to ima i dobrih strana

.

Požeški gimnastičari sjajni na 57. kupu Slavonije i Baranje

.

Početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje

.

Pripovijetke iz lipičke i pakračke povijesti: Dva romana, Martin Kukučin-Peter Štrelinger

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas iznadprosječno toplo, najviša dnevna temperatura između 21 i 26°C

.

Danijel Parac osvojio 1. mjesto na Balkanskom prvenstvu u bench pressu i deadliftu

.

U Požegi održan 57. kup Slavonije i Baranje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici

.

Hodočašće dječjih crkvenih zborova u požeškoj Katedrali

.

ʺJigoroʺ nastavlja ostvarivati dobre rezultate i u Sloveniji

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste