NASLOVNAPOLITIKA

ʺSv. Darko humanitarac, daj nam kruha!ʺ

8.10.2019. 11:48 | telegram.hr IZVOR: Telegram.hr PREGLEDA: 7210

Ako vas zanima kako se riješavaju problemi u Požegi, pročitajte tekst i naučite nešto! No, kad ga pročitate, morate ga odmah zaboraviti jer ga nećete naći niti na jednom drugom lokalnom mediju u našoj Požeštini (zato što svi smatraju da ta situacija nije važna za društvo). Stoga se i vi pravite da ovo niste pročitali i dalje će našim cestama teći med i mlijeko, a to što nas prave budalama, nemojte im zamjeriti.

Očito da naš gradonačelnik Puljašić sebe smatra humanitarcem kad cijelu situaciju oko Dragana Borevca objašnjava na sljedeći način. Tekst prenosimo s Telegram.hr

"Kao i do sada, ovo je hrpa izmišljotina i neistina”, napisao je 30. rujna u sms poruci Darko Puljašić, gradonačelnik Požege, odgovarajući na Telegramov upit je li točno da od potpredsjednika Gradskog vijeća Dragana Borevca tražio da mu svaki mjesec od vijećničke naknade dâ 2.000 kuna, koje je potom prosljeđivao Igoru Krizmaniću, iz stranke izbačenom HDZ-ovcu koga je kćer optužila na obiteljsko nasilje.


Međutim, u pisanom odgovoru RTL-u, emitiranom 5. listopada, Puljašić više ne govori o ”hrpama izmišljotina i laži”, već priznaje da se mešetari naknadama koje gradski vijećnici te članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća primaju za svoj rad.

”Neki od nas koji su primali ili primaju financijske naknade iz više javnih izvora, a sukladno pravu da sa svojim osobnim novcem raspolažu kako žele, bez ikakvih pritisaka ili ucjena pomagali su onima kojima je pomoć u određenom trenutku bila potrebna”.

IZNUĐENO PRIZNANJE

Puljašićevo priznanje, mada itekako relativizirano, očito je bilo iznuđeno nakon što je Dragan Borevac, prvo Telegramu, a potom i drugim medijima, odgovorio kako nije dužan široj javnosti pojašnjavati što radi sa svojom naknadom i tako neizravno potvrdio našu priču.

Puljašić je, dakle, priznao da novac iz ”više javnih izvora” ide ”onima kojima je pomoć u određenom trenutku bila potrebna”, no dakako, ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena”. S obzirom da je riječ, kako to i sam gradonačelnik Puljašić priznaje, o novcu iz ”više javnih izvora”, javnost bi, valjda, imala pravo znati na kojim načelima funkcionira ta HDZ-ova, do sada nepoznata, humanitarna zaklada.

Na primjer: tko su to ”neki od nas” koje Puljašić spominje, očito misleći na samozatajne donatore? Kako se novac prikuplja, odnosno tko ga prikuplja, te kako se raspodjeljuje? Postoji li formalno ili neformalno tijelo koje odlučuje kako će se rasporediti prikupljeni novac? Kakvi su kriteriji temeljem kojih se utvrđuje tko su oni kojima je pomoć potrebna? Zašto se, ako takva hvale vrijedna solidarnost i socijalna osjetljivost, postoji unutar Gradskog odbora HDZ-a Požege, o tome u javnosti ništa nije znalo?

SUMNJIVI KRITERIJI

Dijeli li se tako prikupljeni novac kojeg ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena”, a ”sukladno pravu da sa svojim osobnim novcem raspolažu kako žele”, samo članovima HDZ-a ili i drugim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti?

Postupa li ta, do sada nepoznata humanitarna zaklada HDZ-a, po istim načelima kao i Grad Požega, čiji gradonačelnik Darko Puljašić (ujedno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a) uručuje po 950 kuna socijalno ugroženim obiteljima za nabavku ogrjeva, ili pak umirovljenicima, s mirovinom manjom od 1.200 kuna mjesečno, daje dodatak od 150 do 300 kuna?

 Do sada nepoznata humanitarna zaklada požeškog HDZ-a u koju HDZ-ovi gradski vijećnici, članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća od svojih naknada ”bez ikakvih pritisaka ili ucjena” uplaćuju za pomoć onima koji su u financijskim nevoljama, otvara još nekoliko pitanja: idu li uplate/isplate iz ruke u ruku ili pak na račune, te prikazuju li osobe koje pomoć daju, u godišnjim prijavama poreza svoje donacije kao trošak, što bi im moglo biti porezna olakšica?

AFERU ŽELE RELATIVIZIRATI

Prema saznanjima Telegrama, samo Dragan Borevac, koji prima dvije naknade – 3.600 kuna mjesečno kao potpredsjednik Gradskog vijeća i 2.000 kuna kao predsjednik nadzornog odbora gradske tvrtke Tekija – godišnje tako prihoduje 67.200 kuna, što za taj iznos povećava njegovu poreznu osnovicu, zbog čega, moguće, mora platiti porez. Tako je vjerojatno i s ostalim HDZ-ovim donatorima, koji uz dobrovoljno darivanje novca, s kojim, kako kaže Puljašić, ”raspolažu kako žele” moguće još plaćaju i porez.

Na sva ta pitanja gradonačelnik Puljašić trebao bi javno odgovoriti, budući da je – kako je to i sam izjavio – riječ o novcu iz ”više javnih izvora”.

Očito je, međutim, kako je afera koju je otkrio Telegram vrlo neugodna za gradonačelnika Puljašića, pa se sada sve pokušava relativizirati i prikazati kao humanitarna akcija duboko svjesnih HDZ-ovih vijećnika, članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

izvor: www.telegram.hr

Tagovi: gradonačelnik puljašić, humanitarac, dragan borevac, naknada

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Hrvat pogodio 6+1 i osvojio 748.335,74 kuna

.

Povučen opasan proizvod s hrvatskog tržišta, ako ste ga kupili ne smijete ga koristiti

.

U samoizolaciji i nekoliko igrača NK Požega

.

Stožer: U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučajeva

.

U PSŽ danas pet aktivnih slučajeva koronavirusa, 30 osoba u samoizolaciji

.

Krava Sunčica na farmi Osilovac otelila čak četiri teleta

.

Zbog 163900 kutija cigareta dobio mjesec dana istražnog zatvora

.

Za vikend najavljen još jedan toplinski udar, pazite se sunca!

.

Zbog igrača pozitivnog na koronavirus, u samoizolaciji su igrači NK Croatije iz Mihaljevaca

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića Varelovac

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Novi studenti Martina i Nikša će svoju budućnosti graditi u Hrvatskoj

.

Recept za sangriju: Popularno piće koje će biti glavni hit ljetnih druženja

.

Danas pretežno sunčano i vruće, ali ne sasvim stabilno

.

Početkom iduće godine u Hrvatskoj se uvodi novi porez

.

Aeroklub mora roditeljima poginulog Slavonca platiti 674.000 kn odštete

.

Na bazenima u Lipiku večeras noćno kupanje i tematski party

.

62 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 122 osobe

.

Još jedno genijalno požeško parkiranje

.

Vozači, budite na oprezu jer su u Brestovcu na cesti RODE!

.

Objavljen novi natječaj za dodjelu potpore za ulaganja u akvakulturu

.

RADOVI U GRADU: Živci na rubu, prijeti se batinama, a novinari bježe

.

U Požegi odigrana pripremna utakmica Nexe- Spačva

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju 31 uzorak od kojih je jedan uzorak pozitivan na korona virus

.

Policija provodi pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda

.

Pijani 34-godišnjak došao u ambulantu s nožem i zatražo liječničku pomoć

.

Biskup posjetio osmeročlanu obitelj samohrane majke

.

5 neobičnih navika za stolom koje Hrvati ne opraštaju

.

Današnja najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C

.

Mitar, Darko, Tamara i Peki- biseri požeške politike ili kako funkcioniraju mediji u Požeštini

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje