Zdravku Ronku uručeno posebno priznanje zaslužnika Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

FOTO: Ustupljene fotografije

7.12.2023. | 09:00 | Redakcija 034 portal
Pregleda: 17199

Na jučerašnjoj Svečanoj sjednici Akademskog vijeća Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku posebnu zahvalu dobilo je troje zaslužnika - dr. sc. Jasna Kovačević voditeljica knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, predsjednik uprave Pevex-a Krešimir Bubalo i umirovljeni političar Zdravko Ronko - poznati dvojac koji je dugi niz godina obnašao funkcije i gradonačelnika i župana i zastupnika u Hrvatskom saboru, prijatelji koji su imali i zajednički ured u Briselu i koji svoje prijateljstvo i danas brižno njeguju.

U svom obraćanju Ronko se zahvalio Umjetničkoj akademiji Osijek, sad novog imena i u novom prostoru (Trg Svetog Trojstva 3), a posebno dekanici Heleni Sablić Tomić na doprinosu nastojanjima u revitalizaciji i vraćanju onog sjaja i onih vrijednosti koje su nekad krasile Slavonsku Atenu.

"U tome smo i uspjeli – od podizanja standarda građana do uređenja jednog zapuštenog grada, njegovih ulica, veža i pročelja, posebno onih u kojima se rodiše ili obitavaše znameniti Požežani, vratismo i Akademiju, doveli smo i Institut za narodnosti i migracije, osigurali smještaj i financijska stabilnost našeg Veleučilišta, odradili velebno zdanje Požeške knjižnice i Glazbene škole, iznašli i prostor za sjedište Templarskog reda, podignuli petnaestak spomenika i spomen obilježja, a dvadesetak obnovili, ustoličili i pjesničku manifestaciju Dani Dobriše Cesarića..., a „začarali“ i Umjetničku akademiju Osijek koja je u tom vremenu imala adresu u Osijeku, ali njen rad i djelovanje velikim dijelom bijaše u Požegi, gradu ljepote, znanosti, umjetnosti, kulture…. Zahvaljujući dakle,dobrim dijelom i Vama s Umjetničke akademije, kulturni život grada Požege je bujao, na svim poljima, od pjesništva do slikarstva, kazališnih i lutkarskih predstava, koncerata, izdavačke djelatnosti, nezaboravnih kampusa….


No, novo vjekovi vandali sve to razoriše, nema Instituta, nema Veleučilišta, Požega propada, guši se i tone u apatiju i mrak jedne palanke, i to doslovce.


I još samo jedna rečenica, da smo dobili još malo prilike, vjerujte mi, danas bi Umjetnička akademija u Požegi čvrsto surađivala s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Tad bi mi vama dodjeljivali priznanja.” - rekao je Zdravko Ronko.

Ovim putem čestitamo mu na ovom priznanju.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI