Zbog čega DORH odugovlači sa slučajem bolnica?

FOTO: 034 portal/ YT Screenshot

2.10.2023. | 21:05 | Redakcija 034
Pregleda: 12836

Čitatelji ocijenili:

5

Nakon što smo ekskluzivno javnost upoznali s negativnim nalazom HZZO-ove kontrole nastalim još u srpnju prošle godine, a u kojem je Opća županijska bolnica Požega navodno oštećena za iznos veći od milijun kuna, iako su DORH i USKOK itekako upoznati sa slučajem, stvari se do današnjeg dana nisu ozbiljnije pomaknule s mjesta.

Kao što smo uvodno već i rekli, interna kontrola HZZO-a obavljena u srpnju 2022. godine utvrdila je nepravilnosti prilikom određivanja koeficijenata kojima se utvrđuju iznosi plaća, odnosno, koeficijenti plaća odabranih zaposlenika nisu bili u skladu s pravilnikom o koeficijentima, pa je na taj način, očigledno isključivom voljom tadašnjeg ravnatelja OŽB Požega, a danas gradonačelnika Požege, dr. sc. Željka Glavića (HDZ), određivano tko će imati koliku plaću, a što znači da im je isplaćivan novac koji im nije pripadao.

O svemu smo se svojedobno interesirali u PU Požeško-slavonskoj, a od kojih smo dobili neodređen odgovor u kojem se pozivaju na zaštitu podataka temeljeno GDPR-om. Također, nakon prvotno punog poštanskog sandučića DORH-a, u siječnju 2023. godine dobili smo odgovor kako je cijeli slučaj proslijeđen na nadležno postupanje u USKOK. Tada smo još neslužbeno doznali kako je slijedilo prikupljanje dokumenata te istražne radnje zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela zloupotrebe položaja. Inače, da bi se nekoga teretilo za takvo kazneno djelo, moralo bi se raditi o situaciji u kojoj službena ili odgovorna osoba iskoristila svoj položaj i ovlast na način da je prekoračila granice svoje ovlasti ili nije obavila dužnost pa je time sebi ili drugoj osobi pribavila koristi ili drugome prouzročila štetu.


Tek godinu dana od HZZO-ovog utvrđivanja nepravilnosti, Općinsko državno odvjetništvo u Požegi izvijestilo nas je kako se provode izvidi u vezi sa slučajem Bolnica, a koji je privukao veliku pažnju javnosti. Od posljednje konkretnije informacije prošlo je gotovo 3 mjeseca, a požeška javnost ne zna u kojoj je fazi slučaj „Bolnica“. Reklo bi se da se DORH i USKOK svojim odgovorima „rješavaju mušterije“ na bilo koji način, no razumijemo i to da su DORH i USKOK prilično limitirani s brojem zaposlenika te da su pretrpani puno važnijim predmetima. Ipak, kad je riječ o možebitnoj šteti proračunskog novca, uvijek treba biti oprezan jer samo oni koji taj proračun pune znaju koliko je to ponekad teško. Poučeni nedavnim uhićenjem sucem županijskog suda, Predraga Dragičevića, iz kojeg je vidljivo da ni pravosudni sustav nije imun na kriminal i korupciju, a za čije je privođenje bila dovoljna tek puka WhatsApp konverzacija, postavlja se logično pitanje, štiti li, i tko štiti, dr. sc. Željka Glavića od istražnih aktivnosti DORH-a i USKOK-a ili je pak riječ o sreći u kojoj je, tko zna već koji po redu, predmet ostao negdje na dnu „fioke“.


U javnosti i medijima sve su češće otvorene kritike na račun DORH-a, ali i glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, pa je tako moguće da i u Glavićevom slučaju postoje određena fingiranja u istražnim radnjama, a što je u Republici Hrvatskoj očito tražena osobina. Ako se u obzir uzme da je kao visokopozicionirana osoba zaposlen i Glavićev sin, Ivan Glavić, kome bi trebao pokušati pomoći, ako ne vlastitom ocu, no za to ipak informacija nemamo. Neslužbeno doznajemo kako se visokopozicionirana osoba iz Općinskog državnog odvjetništva u Požegi „tajno“ sastaje s jednim od Glavićevih intimusa u obližnjem odvjetničkom uredu (podaci poznati redakciji), a sve kako bi se obje strane konzultirale i usuglasile o daljnjim postupcima vezanim uz istražne radnje, pa nas cijela situacija podsjeća na neki loše režirani crtani film. Iako je riječ o moguće ozbiljnim optužbama, naši izvori uvjeravaju nas da je tome tako, a dodaju da osobe koje bi se trebale nezavisno baviti istraživanjem kriminala i korupcije upravo indirektno sjede s onima koji su predmet takvih istraga, a što bi se trebalo najgrublje sankcionirati da smo ozbiljna država, a prema sve sudeći nismo, barem dok su istražne radnje formalno u tijeku.

Redakcija 034 portala došla je u posjed informacija kako se aktualni gradonačelnik Požege, tada kao ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prilikom svojih redovnih posjeta i kartanja bele kod požeškog poduzetnika Z.A., u društvu nekadašnjeg direktora Luke Balenovića, koji je usput rečeno državnu tvrtku Orljavu d.d. odveo u stečaj, a koji je ironično bio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore za Požeško-slavonsku županiju u dva mandata, (kakvi su nam onda tek neuspješni poduzetnici) o tome kako i na koji način može povećati plaće zaposlenicima, isplaćivati plaće i slično, što naravno nije u suprotnosti sa zakonom. Dok se tada kao ravnatelj bolnice raspitivao o mogućnostima povećanja plaća kod lokalnog poduzetnika, umjesto kod nadležnog ministarstva, vjerojatno je znao da plaće koje se isplaćuju nisu u skladu sa zakonom, a ako su i tada bile, kasnije, prema negativnom nalazu HZZO-a nisu.

Nejasno je zbog čega DORH i USKOK već dulje od godinu dana nisu u stanju uzeti nekoliko izjava, istražiti platne liste i tada važeći pravilnik o koeficijentima zaposlenika, a također nejasno je li takva praksa isplata plaća nastavljena i za vrijeme novog ravnatelja. Upravo takva (ne)namjerna tromost i sporost DORH-a i USKOK-a u fazi istrage kojoj se ne nazire kraj, uz informacije o tajnim sastancima djelatnika Općinskog državnog odvjetništva u Požegi te Glavićevog intimusa, povećava sumnju u regularnst cijele istrage. Ako kojim slučajem Opća županijska bolnica Požega nije oštećena za nikakav novac te nije počinjeno niti jedno kazneno djelo, nejasno je zbog čega DORH i USKOK čekaju s odbacivanjem optužbi.

Bilo kako bilo, požeška javnost zaslužuje rasplet situacije u slučaju bolnica.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI