Zavičajni književnik Ivan Abibović dobio godišnju nagradu Požeško-slavonske županije

FOTO: PSŽ

12.4.2024. | 20:32 | I.S./PSŽ
Pregleda: 2601

Danas je održana Svečana sjednica Požeško-slavonske županije na kojoj su se dodijeljene godišnje nagrade zaslužnima s područja naše županije. Među njima je i Ivan Abibović, a koji je dobio godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za dugogodišnje zalaganje u kulturi i posvećenost pisanoj riječi, odnosno za njegovanje ikavice.

Odlukom županice Povelje zahvalnosti uručene su Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac u zahvalu na njegovanju vrijednosti iz Domovinskoga rata, Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije, jednoj od najbolje organiziranih, opremljenih i operativno sposobnih sastavnica civilne zaštite te Hercegovačkoj zavičajnoj udruzi Herceg Stjepan za očuvanje i njegovanje obje sastavnice svog identiteta.

Godišnja nagrada dodijeljena je Lani Knaus, mladoj judašici rodom iz Čaglina i osvajačici brojnih zlatnih, srebrenih i brončanih medalja.


Ivan Abibović godišnju nagradu Požeško-slavonske županije zaslužio je za dugogodišnje zalaganje u kulturi i posvećenost pisanoj riječi, odnosno za njegovanje ikavice, a godišnju nagradu dobila je i Lana Derkač, jedna je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnica.


Godišnja nagrada Požeško-slavonske županije Muzeju bećarca svojevrsna je zahvala ustanovi, ali i svim ljudima okupljenim oko ideje koja je oplemenila društveni i turistički sadržaj Požeško-slavonske županije.

Zlatni Lug obitelji Pandžić godišnju nagradu Požeško-slavonske županije zaslužio je za svoj dugogodišnji doprinos gospodarstvu. Krajem prošle godine odobrenjem njihova projekta na pozivu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti najavili su izgradnju difuznog hotela i sportskih terena, koji će zasigurno snažno utjecati na sliku turizma u županiji.

Nagrada za životno djelo uručena je Hrvoju Potrebici. Hrvoje Potrebica doktor je znanosti na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ostvario je zapaženu međunarodnu karijeru, a povijest i arheologija učinili su ga međunarodno priznatim dok je naša Zlatna dolina našla prestižno mjesto na arheološkoj karti Europe i svijeta. Kao prepoznatljiv stručnjak u području arheologije brončanog i željeznog doba osobito se istaknuo istraživanjima lokaliteta u Kaptolu. Objavio je preko 60 znanstvenih radova, autor je nekoliko knjiga te je urednik i autor niza znanstvenih publikacija.

- Prije gotovo tri tisuće godina ovdje su živjele zajednice koje ja imam privilegiju i čast proučavati i koje su bile jedne od najvažnijeg čimbenika u razvoju europske kulture odnosno dinamike spoja Sredozemlja i srednje Europe. Ono što se mi skroz žalimo da smo negdje na rubu, oni su pretvorili u raskrižje svjetova, što ih je učinilo izrazito moćnima. Ništa nam nisu uništili, ništa nam nisu odnijeli, mi živimo u istoj prekrasnoj dolini kao i oni, nažalost neke stvari se u povijesti ponavljaju i živimo ponekad na liticama, a neke stvari bi mogli i od njih naučiti. Mi smo sada kreatori neke buduće prošlosti i to je naša odgovornost – rekao je Potrebica, obraćajući se u ime nagrađenih.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI