Zamotajte neponovljivu ’sinjsku sarmu’: Recept za arambašiće

Arambašići
(FOTO: Hrvatska kuhinja)

3.11.2023. | 09:48 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2176

Meso za sinjsku sarmu, odnosno arambaše ne melje se nego sjecka, a tijekom kuhanja u glinenoj posudi ne miješa se, već se tek povremeno protrese posuda u kojoj se kuhaju. Za razliku od sarme, arambašići se slažu uspravno, poput vojnika (harambaša-hajdučki vođa) kojima i duguju naziv.

Njihovo ime simbolizira otpor sinjskog puka prema Turcima od kojih su preuzeli jelo te prilagodili ukusu i običajima. Dolazi od turskog haram–ʼgrešno, nedopustivo, razbojstvoʼ, i başi, što znači ʼzapovjednik, poglavicaʼ.

Jelo koje se priprema od kiselog kupusa, sjeckanog mesa, pešta (sitno nasjeckana panceta ili slanine uz dodatak peršina i češnjaka), dimljenog mesa i začina tradicionalno je u Cetinskoj krajni, a nalazi se na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara.


Sastojci za arambašiće:


1 velika glavica kupusa

700 g naribanog kupusa

1 kg junetine od vrata

3 manje glavice luka

4 češnja češnjaka

1/2 vezice peršina korica

1 limuna

150 g dimljene slanine

papar, sol

muškatni oraščić i cimet

1 žlica koncentrata od rajčice

Prema želji: kobasice, kost pršuta, suho meso

Priprema arambašića:

1. Meso, luk, slaninu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.

2. Sitno nasjeckanu slaninu popržite pa dodajte sjeckani luk. Popržite i dodajte u nasjeckano meso.

3. Pomiješajte usitnjeni češnjak, naribanu koru limuna muškatni oraščić, cimet, sol i papar te ostavite da odstoji dva sata.

4. Promiješajte smjesu i ulijte malo tople vode da se lijepo poveže.

5. Stanjite korijen na listovima kupusa pa na svaki stavite žličicu mesa i savijte arambašiće.

6. U namašćenu posudu (najbolje glinenu) stavite kobasice i kost (ako ih koristite) pokrijte narezanim kupusom, prelijte koncentratom rajčice izmiješanim s malo vode pa složite arambašiće i suho meso.

7. Prekrijte kupusom, dolijte vodu i kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri. Povremeno protresite posudu.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MESO
ARAMBAŠIĆI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI