Zamotajte neponovljivu ’sinjsku sarmu’: Recept za arambašiće

Arambašići
(FOTO: Hrvatska kuhinja)

3.11.2023. | 09:48 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1683

Meso za sinjsku sarmu, odnosno arambaše ne melje se nego sjecka, a tijekom kuhanja u glinenoj posudi ne miješa se, već se tek povremeno protrese posuda u kojoj se kuhaju. Za razliku od sarme, arambašići se slažu uspravno, poput vojnika (harambaša-hajdučki vođa) kojima i duguju naziv.

Njihovo ime simbolizira otpor sinjskog puka prema Turcima od kojih su preuzeli jelo te prilagodili ukusu i običajima. Dolazi od turskog haram–ʼgrešno, nedopustivo, razbojstvoʼ, i başi, što znači ʼzapovjednik, poglavicaʼ.

Jelo koje se priprema od kiselog kupusa, sjeckanog mesa, pešta (sitno nasjeckana panceta ili slanine uz dodatak peršina i češnjaka), dimljenog mesa i začina tradicionalno je u Cetinskoj krajni, a nalazi se na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara.


Sastojci za arambašiće:


1 velika glavica kupusa

700 g naribanog kupusa

1 kg junetine od vrata

3 manje glavice luka

4 češnja češnjaka

1/2 vezice peršina korica

1 limuna

150 g dimljene slanine

papar, sol

muškatni oraščić i cimet

1 žlica koncentrata od rajčice

Prema želji: kobasice, kost pršuta, suho meso

Priprema arambašića:

1. Meso, luk, slaninu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.

2. Sitno nasjeckanu slaninu popržite pa dodajte sjeckani luk. Popržite i dodajte u nasjeckano meso.

3. Pomiješajte usitnjeni češnjak, naribanu koru limuna muškatni oraščić, cimet, sol i papar te ostavite da odstoji dva sata.

4. Promiješajte smjesu i ulijte malo tople vode da se lijepo poveže.

5. Stanjite korijen na listovima kupusa pa na svaki stavite žličicu mesa i savijte arambašiće.

6. U namašćenu posudu (najbolje glinenu) stavite kobasice i kost (ako ih koristite) pokrijte narezanim kupusom, prelijte koncentratom rajčice izmiješanim s malo vode pa složite arambašiće i suho meso.

7. Prekrijte kupusom, dolijte vodu i kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri. Povremeno protresite posudu.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MESO
ARAMBAŠIĆI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI