Zagrebački stan, prodati ili ne prodati-pitanje je sad?

FOTO: FB Zdravko Ronko

27.3.2023. | 14:41 | Ante Mandarić
Pregleda: 9019

Prije nekoliko dana objavili smo članak da Grad Požega prodaje stan u Zagrebu. S obzirom da je ta vijest podigla dosta medijske prašine i uzbunila dobar dio građanstva, koji ste s odlukom o prodaji kategorički ne slažu, drugi dio građanstva sudeći po našoj anketi, apsolutno ne zanima sudbina spomenutog gradskog stana. Ipak, jedan dio građanstva, onaj znatiželjniji, pohitao je priupitati i bivšeg gradonačelnika Požege, župana Požeško-slavonske županije i saborskog zastupnika Zdravka Ronka što se događa, i koji je to stan te što je najbolje činiti u nastaloj situaciji pa se Zdravko Ronko, da bi stvari bile postpuno jasne, oglasio priopćenjem, a mi ga u cijelosti prenosimo:

"Ovih dana a povodom prodaje stana od 48 m2 u vlasništvu Grada Požege na atraktivnoj lokacije sa zagrebačkom adresom Siget 14 F, veoma mnogo upita dobio sam čak i ja – je li to onaj stan što vam je dao Milan Bandić.

Upravo i samo zbog toga ovim putem i oglasih se…..


Po mom skromnom sjećanju, stan o kojem je riječ i koji se sad prodaje, još osamdesetih godina prošlog stoljeća postao je vlasništvo ondašnje općine Slavonska Požega i to iz pravnog posla – zamjene stanova s ondašnjim Požeškim garnizonom, a na kojem stanu je tadašnji korisnik imao i stanarsko pravo.


Da ne širim priču, u razdiobi općine Slavonska Požega pravo na taj stan pripalo je Gradu Požegi koji pokreće i postupak osporavanja tog i takvog stanarskog prava pred upravnim tijelima Grada Zagreba i pravosudnim tijelima u Zagrebu.

Sam postupak preživio je sve gradonačelnike od 1993 pa do 2022. godine, godine kad konačno i unuk nekadašnjeg nosioca stanarskog prava shvaća da si to pravo neće moći prigrabiti, pa napokon i Grad Požega dolazi u poziciju preuzeti taj, može se reći devastirani stan, koji vapi za obnovom.

I sad ono što se mnogi pitaju….prodati ga ili namijeniti za boravak „onih u muci“ koji imaju nekog na liječenju u Zagrebu…… Evo i jedne životne priče……

U jednoj od svojih posjeta Požegi mog dragog, na žalost sad pokojnog prijatelja Milana Bandića, a na poticaj roditelja djece oboljele od malignih bolesti iz udruge „Pčelica“, godine 2007 isprosio sam dodjelu im dvosobnog stana na korištenje za smještaj roditelja i djece na liječenju u zagrebačkim bolnicama.

Svi zadovoljni i sretni, dakako, koliko se u toj muci i može biti…..

A gradonačelnik koʼ gradonačelnik ili pak župan koʼ župan osim što im iskazuje svoju blizinu, financijski ih kroz proračun i druge oblike pomaže, on i kontrolira njihovo djelovanje, rad, troškove, redovito izmirenje obaveza…., i sve bijaše OK.

Ali, kad na čelnu poziciju Grada dođu oni koji samo vode brigu o svom osobnom ili grupnom interesu, a za te i takve udruge kao i za dobrobit i prosperitet Grada i građana gledaju kao na zadnju rupu svirale, dogodi se i ono što se dogodilo našoj „Pčelici“ – zbog neredovitog plaćanja režija, stvaranja povećih dugova i inih drugih radnji 2017. bivaju izbačeni iz tog stana uz pokretanje i sudskog postupka za namirenje tih dugovanja, a što će u konačnici zajedno s kamatama i sudskim troškovima pasti na teret gradskog proračuna.

Postupak je i dalje u tijeku, ne povuče li se kočnica troškovi bi mogli bujati još desetak godina, ali kao da je to sad ili danas uopće i važno.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI