Zagrebački stan, prodati ili ne prodati-pitanje je sad?

FOTO: FB Zdravko Ronko

27.3.2023. | 14:41 | Ante Mandarić
Pregleda: 8294

Prije nekoliko dana objavili smo članak da Grad Požega prodaje stan u Zagrebu. S obzirom da je ta vijest podigla dosta medijske prašine i uzbunila dobar dio građanstva, koji ste s odlukom o prodaji kategorički ne slažu, drugi dio građanstva sudeći po našoj anketi, apsolutno ne zanima sudbina spomenutog gradskog stana. Ipak, jedan dio građanstva, onaj znatiželjniji, pohitao je priupitati i bivšeg gradonačelnika Požege, župana Požeško-slavonske županije i saborskog zastupnika Zdravka Ronka što se događa, i koji je to stan te što je najbolje činiti u nastaloj situaciji pa se Zdravko Ronko, da bi stvari bile postpuno jasne, oglasio priopćenjem, a mi ga u cijelosti prenosimo:

"Ovih dana a povodom prodaje stana od 48 m2 u vlasništvu Grada Požege na atraktivnoj lokacije sa zagrebačkom adresom Siget 14 F, veoma mnogo upita dobio sam čak i ja – je li to onaj stan što vam je dao Milan Bandić.

Upravo i samo zbog toga ovim putem i oglasih se…..


Po mom skromnom sjećanju, stan o kojem je riječ i koji se sad prodaje, još osamdesetih godina prošlog stoljeća postao je vlasništvo ondašnje općine Slavonska Požega i to iz pravnog posla – zamjene stanova s ondašnjim Požeškim garnizonom, a na kojem stanu je tadašnji korisnik imao i stanarsko pravo.

Da ne širim priču, u razdiobi općine Slavonska Požega pravo na taj stan pripalo je Gradu Požegi koji pokreće i postupak osporavanja tog i takvog stanarskog prava pred upravnim tijelima Grada Zagreba i pravosudnim tijelima u Zagrebu.

Sam postupak preživio je sve gradonačelnike od 1993 pa do 2022. godine, godine kad konačno i unuk nekadašnjeg nosioca stanarskog prava shvaća da si to pravo neće moći prigrabiti, pa napokon i Grad Požega dolazi u poziciju preuzeti taj, može se reći devastirani stan, koji vapi za obnovom.

I sad ono što se mnogi pitaju….prodati ga ili namijeniti za boravak „onih u muci“ koji imaju nekog na liječenju u Zagrebu…… Evo i jedne životne priče……

U jednoj od svojih posjeta Požegi mog dragog, na žalost sad pokojnog prijatelja Milana Bandića, a na poticaj roditelja djece oboljele od malignih bolesti iz udruge „Pčelica“, godine 2007 isprosio sam dodjelu im dvosobnog stana na korištenje za smještaj roditelja i djece na liječenju u zagrebačkim bolnicama.

Svi zadovoljni i sretni, dakako, koliko se u toj muci i može biti…..

A gradonačelnik koʼ gradonačelnik ili pak župan koʼ župan osim što im iskazuje svoju blizinu, financijski ih kroz proračun i druge oblike pomaže, on i kontrolira njihovo djelovanje, rad, troškove, redovito izmirenje obaveza…., i sve bijaše OK.

Ali, kad na čelnu poziciju Grada dođu oni koji samo vode brigu o svom osobnom ili grupnom interesu, a za te i takve udruge kao i za dobrobit i prosperitet Grada i građana gledaju kao na zadnju rupu svirale, dogodi se i ono što se dogodilo našoj „Pčelici“ – zbog neredovitog plaćanja režija, stvaranja povećih dugova i inih drugih radnji 2017. bivaju izbačeni iz tog stana uz pokretanje i sudskog postupka za namirenje tih dugovanja, a što će u konačnici zajedno s kamatama i sudskim troškovima pasti na teret gradskog proračuna.

Postupak je i dalje u tijeku, ne povuče li se kočnica troškovi bi mogli bujati još desetak godina, ali kao da je to sad ili danas uopće i važno.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI