NASLOVNAŽIVOT
Zadnja akcija 123. brigade HV Požega u operaciji ʺPapuk 91ʺ

FOTO: m.k.

Zadnja akcija 123. brigade HV Požega u operaciji ʺPapuk 91ʺ

3.1.2021. 09:35 | Mario Kalan PREGLEDA: 5664

Nakon osvojenog neprijateljskog uporišta Bučja, s početkom Nove godine 1992., 123. brigada „ide dalje“ nastavlja sa Operacija “PAPUK 91” s novom napadnom akcijom, „ ORADA “ 3. siječnja 1992. godine. Akciju opisuje M. Crnjac sa razine zapovjednika brigade na slijedeći način:

''Akcija je pokrenuta 3. siječnja 1992. godine. U teškim uvjetima i borbi s dobro utvrđenim neprijateljem, negdje iza 12.30 sati, ušli smo u Kričke i ovladali njima. No tada su naše snage koje su osiguravale cestu od Amatovaca i Pakraca prema Kričkama Zabrdskim uočile da na njih iz pravca sela Lipovica i Brusnika ide kolona tenkova i oklopnih transportera. Istovremeno, naše snage napali su i neprijateljski zrakoplovi, pa smo trpili veliku vatru. Zato sam od zapovjednika OZ Bjelovar tražio da preostale snage, ovdje prvenstveno mislim na snage 127. br. i ostale snage oko Pakraca, pritisnu neprijatelja kako bi on oslabio udar na nas. Tada doznajem da se ostale snage nisu ni pokrenule s početnih položaja, već da smo na ovom djelu bojišnice u napad krenuli samo mi i južnije od nas snage 121. br., koje su oslobodile prostor oko Širinaca i došli na svega 6 km od ceste Pakrac - Okučani.
Zapovijedam da naše topništvo pojačano djeluje po neprijatelju, te da pokuša zaprečnom vatrom djelovati po koloni tenkova i neprijateljskog pješaštva. Stupam u vezu sa zapovjednikom akcije Željkom Kalićem i dajem mu na volju da procijeni situaciju i donese odluku te da me izvjesti. Budući da smo imali mrtvih i ranjenih, te da su i dalje trpjeli veliku vatru, odlučio je da se postupno izvuku iz već oslobođenih Krički, jer nisu mogli kvalitetno postaviti obranu i utvrditi se. Prihvaćam njegovu odluku, kao i brigadir Jerzečić, i tako se vraćamo, ali i dodatno ojačavamo naše prednje položaje prema neprijatelju.Brigadir Jerzečić ne može vjerovati da se ostale snage nisu pokrenule. Prilikom odlaska iz Bučja govori nam da budemo spremni jer ne znamo hoće li i koliko će neprijatelj poštivati potpisani sporazum. Načelnik stožera naše brigade Zdenko Farkaš i ja dočekujemo zapovjednika akcije Željka Kalića, koji nas izvještava o samoj akciji, te o stanju u postrojbi i na terenu gdje pripadnici 4. bojne dodatno uređuju svoje dostignute položaje. Nakon toga, ljuti i razočarani odlazimo prema Pakracu.Idućeg dana, 4. siječnja 1992. održavamo raščlambu borbe i „brifing“ sa zapovjednicima. Nakon završenog sastanka dio zapovjednika odlazi izvršiti dobivene zadaće. Dio zapovjednika i članova zapovjedništva odlazi sa mnom izraziti sućut obitelji Marka Marića, koji je bio moj prijatelj, a zapovjednici iz 1.bojne odlaze obitelji pokojnih Stipe Kovačevića, Ivice Šimunića i Nikole Blagojevića, poginulih u napadu 3. siječnja 1992. godine. Potom odlazimo u bolnicu posjetiti naše ranjenike. Uz informacije o njihovom zdravstvenom stanju, doznajemo nove informacije o jučerašnjoj akciji i već dokazanoj hrabrosti pojedinaca, predvođenih zapovjednikom bojne Željkom Kalićem. '' ( gen-pukovnik Miljenko Crnjac, ''Tada je trebalo imati petlju'' , Zagreb, str. 206-207., dr.sc. N. Martinić Jerčić, Doktorski rad, Oslobodilačke operacije Hrvatskih snaga u Zapadnoj Slavoniji u jeseni zimu 1991./1992. Zagreb, 2014. str. 196. ) . Sarajevsko primirje, potpisali su u Sarajevu 2. siječnja 1992. godine s hrvatske strane ministar obrane RH, Gojko Šušak, a u ime JNA general Andrija Rašeta, uz nazočnost posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Cyrusa Vancea. Sporazum je stupio na snagu sljedećeg dana, 3. siječnja, u 18 sati.Time se završava OPERACIJA „ PAPUK 91“ i ''ORKAN 91“ koja uz OPERACIJU „OTKOS 10“ na Zapadnoslavonskom bojištu oslobađa prostor veći od 2. 000 kvadratnih kilometara što je najveće oslobođeno područje po površini do Operacije ''OLUJA''.

Također treba naglasiti da su ovi uspjesi Hrvatske vojske osim oslobođene površine od protivnika u Zapadnoj Slavoniji imali veliki moralni učinak na ostale pripadnike vojske u cijeloj domovini, činjenice govore da je to je prvi veliki uspjeh i velika pobjeda HV nakon tragedije Vukovara. U dijelu zaključka doktorskog rada dr. sc. N. Martinčića –Jerčića stoji slijedeće:'' ''…Hrvatske postrojbe na zapadnoslavonskom bojištu jedine su uspjele napraviti tako velike pomake i osloboditi tako veliko područje na cijelom ratištu u Republici Hrvatskoj 1991. godine.'' (dr.sc. N. Martinić Jerčić, Doktorski rad, Oslobodilačke operacije Hrvatskih snaga u Zapadnoj Slavoniji u jeseni zimu 1991./1992. Zagreb, 2014. str. 314. ) .Ove pobjede HV zasigurno su ubrzale i samo međunarodno priznanje kako to u svom zaključku magistarskog rada donosi A. Farkaš ''… jedan od značajnijih elemenata za priznanja Republike Hrvatske koji je uslijedio 15. siječnja 1992. godine''.( A. Farkaš, ''Vojne operacije u Zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu'' Osijek, 2016. str. 69) Crnjac napominje pohvale za naš uspjeh u Operaciji ''PAPUK 91'' s najviših razina. ''…. Naša 123. brigada, a i ja osobno, primamo pohvale i od načelnika GSHV-a generala Antona Tusa i zapovjednika OZ Osijek brigadira Karla Gorinšeka, kao i od ministra Gojka Šuška, čime smo stali uz bok najboljim postrojbama HV-e te ratne 1991. godine. .''( ( gen-pukovnik Miljenko Crnjac, ''Tada je trebalo imati petlju'' , Zagreb, str. 209.)

Priredio: Mario KalanTagovi: hv, 123. brigada, vojska, operacija, papuk, zadnja

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Matej Jaroš najsvestraniji motociklist godine zemljanih disciplina u Hrvatskoj

.

Hrvatska pošta ima obavijest za sve korisnike njihovih usluga

.

U 67.godini preminuo Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka

.

Preminuo Stjepan Bakarić, umirovljeni svećenik Požeške biskupije

.

Hrvoje Galić nam otkriva koji su zapravo poslovi ravnatelja škole i kako započinje njegov radni dan

.

Subotnja šetnja hladnom Požegom, 22.01.2022.g

.

Potraga je uspješno završena, pronađen je Marko Flanjak

.

Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća: Vode Lipik se pripajaju požeškoj Tekiji

.

PJEŠACI, OPREZ! Most na Veličanki u Požegi u raspadu, kroz rupe se vidi rijeka

.

Cijepljenje protiv covida-19 ne utječe na plodnost žena i muškaraca

.

Jeste li znali od čega se sve sastoji popularni namaz Nutella?

.

ZAKONSKE ODREDBE: Kada se brišu kazneni bodovi iz evidencije, a kada ćete ostati bez vozačke dozvole...

.

Istraživanje o prehrani kućnih ljubimaca

.

Recept za zagrebačke kremšnite s podlogom od keksa

.

Raste broj novozaraženih u PSŽ, samo u posljednja 24 sata imamo 225 novih slučajeva

.

Vozili kroz Požegu s više od 2 promila

.

Danas pretežno oblačno uz susnježicu i snijeg

.

Nestao je Marko Flanjak

.

Vlada sindikatima daje milijune iz EU za totalne ludosti: Rade priručnike o zdravoj prehrani koje prepisuju s interneta

.

Promocija polaznika na programu usavršavanja Voditelj pripreme i provedbe EU projekata na Veleučilištu u Požegi

.

47-godišnjak u Pleternici pokušao usmrtiti ženu (38) koju je ranije tjelesno zlostavljao

.

Rastu cijene plina i struje, a evo što Vlada planira poduzeti...

.

Na današnji dan 1977. godine u uporabu predan poznati požeški autobusni kolodvor

.

Dok druge zemlje ukidaju covid-potvrde, Hrvatska čak ni ne razmišlja o tome

.

Nagrada za najljepšu božićnu okućnicu otišla je obitelji Marković iz Gaja

.

Dječji vrtić Maslačak Pakrac poziva na upis u program igraonice

.

Tehnička škola Požega: Učenici i nastavnici u Turskoj sudjelovali na trećoj mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2

.

NAJAVLJEN SNIJEG: Pripremite se za čišćenje snijega, ovaj put bi se mogao zadržati

.

Po smrtnosti od karcinoma smo među najgorima u Europi ,a brojka bi do kraja pandemije mogla biti veća i za 20 posto

.

Sportski vikend, 22. i 23. 01. 2022. - Sportska dvorana Tomislav Pirc

.

Pileće rolice punjene mozzarellom: Najlakši recept za fini ručak za koji će se tražiti repete

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

Uslijed varenja došlo do požara krovišta u radionici u Lipiku

.

PSŽ: broj novooboljelih i dalje raste, od jučer njih 184, ukupno je 1239 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano, a od sredine dana i vjetrovito

.

Gubitak stanovnika u našoj županiji biježe svi gradovi i općine, pogledajte u kojim selima nitko ne živi

FOTONALAZ

U Požegi još jedan „rasta“ semafor