NASLOVNAŽIVOT
Zadnja akcija 123. brigade HV Požega u operaciji ʺPapuk 91ʺ

FOTO: m.k.

Zadnja akcija 123. brigade HV Požega u operaciji ʺPapuk 91ʺ

3.1.2021. 09:35 | Mario Kalan PREGLEDA: 4439

Nakon osvojenog neprijateljskog uporišta Bučja, s početkom Nove godine 1992., 123. brigada „ide dalje“ nastavlja sa Operacija “PAPUK 91” s novom napadnom akcijom, „ ORADA “ 3. siječnja 1992. godine. Akciju opisuje M. Crnjac sa razine zapovjednika brigade na slijedeći način:

''Akcija je pokrenuta 3. siječnja 1992. godine. U teškim uvjetima i borbi s dobro utvrđenim neprijateljem, negdje iza 12.30 sati, ušli smo u Kričke i ovladali njima. No tada su naše snage koje su osiguravale cestu od Amatovaca i Pakraca prema Kričkama Zabrdskim uočile da na njih iz pravca sela Lipovica i Brusnika ide kolona tenkova i oklopnih transportera. Istovremeno, naše snage napali su i neprijateljski zrakoplovi, pa smo trpili veliku vatru. Zato sam od zapovjednika OZ Bjelovar tražio da preostale snage, ovdje prvenstveno mislim na snage 127. br. i ostale snage oko Pakraca, pritisnu neprijatelja kako bi on oslabio udar na nas. Tada doznajem da se ostale snage nisu ni pokrenule s početnih položaja, već da smo na ovom djelu bojišnice u napad krenuli samo mi i južnije od nas snage 121. br., koje su oslobodile prostor oko Širinaca i došli na svega 6 km od ceste Pakrac - Okučani.
Zapovijedam da naše topništvo pojačano djeluje po neprijatelju, te da pokuša zaprečnom vatrom djelovati po koloni tenkova i neprijateljskog pješaštva. Stupam u vezu sa zapovjednikom akcije Željkom Kalićem i dajem mu na volju da procijeni situaciju i donese odluku te da me izvjesti. Budući da smo imali mrtvih i ranjenih, te da su i dalje trpjeli veliku vatru, odlučio je da se postupno izvuku iz već oslobođenih Krički, jer nisu mogli kvalitetno postaviti obranu i utvrditi se. Prihvaćam njegovu odluku, kao i brigadir Jerzečić, i tako se vraćamo, ali i dodatno ojačavamo naše prednje položaje prema neprijatelju.Brigadir Jerzečić ne može vjerovati da se ostale snage nisu pokrenule. Prilikom odlaska iz Bučja govori nam da budemo spremni jer ne znamo hoće li i koliko će neprijatelj poštivati potpisani sporazum. Načelnik stožera naše brigade Zdenko Farkaš i ja dočekujemo zapovjednika akcije Željka Kalića, koji nas izvještava o samoj akciji, te o stanju u postrojbi i na terenu gdje pripadnici 4. bojne dodatno uređuju svoje dostignute položaje. Nakon toga, ljuti i razočarani odlazimo prema Pakracu.Idućeg dana, 4. siječnja 1992. održavamo raščlambu borbe i „brifing“ sa zapovjednicima. Nakon završenog sastanka dio zapovjednika odlazi izvršiti dobivene zadaće. Dio zapovjednika i članova zapovjedništva odlazi sa mnom izraziti sućut obitelji Marka Marića, koji je bio moj prijatelj, a zapovjednici iz 1.bojne odlaze obitelji pokojnih Stipe Kovačevića, Ivice Šimunića i Nikole Blagojevića, poginulih u napadu 3. siječnja 1992. godine. Potom odlazimo u bolnicu posjetiti naše ranjenike. Uz informacije o njihovom zdravstvenom stanju, doznajemo nove informacije o jučerašnjoj akciji i već dokazanoj hrabrosti pojedinaca, predvođenih zapovjednikom bojne Željkom Kalićem. '' ( gen-pukovnik Miljenko Crnjac, ''Tada je trebalo imati petlju'' , Zagreb, str. 206-207., dr.sc. N. Martinić Jerčić, Doktorski rad, Oslobodilačke operacije Hrvatskih snaga u Zapadnoj Slavoniji u jeseni zimu 1991./1992. Zagreb, 2014. str. 196. ) . Sarajevsko primirje, potpisali su u Sarajevu 2. siječnja 1992. godine s hrvatske strane ministar obrane RH, Gojko Šušak, a u ime JNA general Andrija Rašeta, uz nazočnost posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Cyrusa Vancea. Sporazum je stupio na snagu sljedećeg dana, 3. siječnja, u 18 sati.Time se završava OPERACIJA „ PAPUK 91“ i ''ORKAN 91“ koja uz OPERACIJU „OTKOS 10“ na Zapadnoslavonskom bojištu oslobađa prostor veći od 2. 000 kvadratnih kilometara što je najveće oslobođeno područje po površini do Operacije ''OLUJA''.

Također treba naglasiti da su ovi uspjesi Hrvatske vojske osim oslobođene površine od protivnika u Zapadnoj Slavoniji imali veliki moralni učinak na ostale pripadnike vojske u cijeloj domovini, činjenice govore da je to je prvi veliki uspjeh i velika pobjeda HV nakon tragedije Vukovara. U dijelu zaključka doktorskog rada dr. sc. N. Martinčića –Jerčića stoji slijedeće:'' ''…Hrvatske postrojbe na zapadnoslavonskom bojištu jedine su uspjele napraviti tako velike pomake i osloboditi tako veliko područje na cijelom ratištu u Republici Hrvatskoj 1991. godine.'' (dr.sc. N. Martinić Jerčić, Doktorski rad, Oslobodilačke operacije Hrvatskih snaga u Zapadnoj Slavoniji u jeseni zimu 1991./1992. Zagreb, 2014. str. 314. ) .Ove pobjede HV zasigurno su ubrzale i samo međunarodno priznanje kako to u svom zaključku magistarskog rada donosi A. Farkaš ''… jedan od značajnijih elemenata za priznanja Republike Hrvatske koji je uslijedio 15. siječnja 1992. godine''.( A. Farkaš, ''Vojne operacije u Zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu'' Osijek, 2016. str. 69) Crnjac napominje pohvale za naš uspjeh u Operaciji ''PAPUK 91'' s najviših razina. ''…. Naša 123. brigada, a i ja osobno, primamo pohvale i od načelnika GSHV-a generala Antona Tusa i zapovjednika OZ Osijek brigadira Karla Gorinšeka, kao i od ministra Gojka Šuška, čime smo stali uz bok najboljim postrojbama HV-e te ratne 1991. godine. .''( ( gen-pukovnik Miljenko Crnjac, ''Tada je trebalo imati petlju'' , Zagreb, str. 209.)

Priredio: Mario KalanTagovi: hv, 123. brigada, vojska, operacija, papuk, zadnja

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požega

.

Hoće li im Vlada popustiti? Ugostitelji žele prodavati ‘kavu za van’

.

U Požegi idući tjedan dobrovoljno darivanje krvi

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

Potpisan ugovor s tvrtkom Arriva za prijevoz učenika i studenata

.

Capak: ʼMorat ćemo obustaviti nova cjepiva, nemamo dovoljno dozaʼ

.

Vatrogasci i dalje saniraju potresom pogođeno područje

.

Aplikacija Viko – rješenje za komunalne probleme u Općini Velika

.

Recept za sočne janjeće kotlete kojima ćete oduševiti sve ukućane

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Lipik kao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

.

VELEUČILIŠTE U POŽEGI- Uz predavanje o robotici najavljen upis u novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo

.

Poplave, suše, bolesti životinja, ali i komarci, najveće su prijetnje

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

U Požeškoj Koprivnici držao psa bez nadzora

.

PSŽ: broj zaraženih u padu, od jučer 2 novozaraženih, ukupno je 116 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno oblačno i vjetrovito

.

Ćelavost - posljedica i simptom ʼkoroneʼ

.

VUP: Vincelovo u nastavnoj bazi u Podgorju

.

Djelatnici PU požeško-slavonske donirali novac djelatnicima PU sisačko-moslavačke pogođenim potresom

.

Požeški športski savez prijavio se na natječaj Ministarstva turizma i sporta ʺHrvatska pliva 2021ʺ

.

Tope se u ustima! Rebarca iz pećnice za koja vam neće ni trebati nož za rezanje

.

Porezne izmjene stupile su na snagu, jeste li zadovoljni isplaćenom plaćom u siječnju?

.

Sisački vatrogasci intervenirali zbog urušavanja zida na osobu

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Popuštanje mjera u Hrvatskoj: Prvo otvaranje restorana, a zatim kafića?

.

U Pleternici i Sulkovcima kršili mjere samoizolacije

.

U pretrazi obiteljske kuće pronađena marihuana

.

PSŽ: od jučer 16 novozaraženih, ukupno je aktivan 141 slučaj zaraze

.

Biskup primio gradonačelnika Novske

.

Dio Frankopanske mjesecima zatvoren za promet unatoč tome što se radovi ne odvijaju

.

Danas djelomično sunčano i vjetrovito

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji