Zabrana rada nedjeljom podijelila politiku, ali i građane: Pekari ljutiti, tek trebaju dogovoriti svoje korake

Cijene žitarice lani utjecale na rast cijenu kruha. Evo što možemo očekivati ove godine
(FOTO: istockphoto)

25.2.2023. | 12:49 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 2205

Nova pravila o radu nedjeljom u probleme vode male pekarnice, jer su se po konačnom planu Vlade i one našle na listi onih koji raditi ne smiju. Oporba tvrdi kako plan ima još nekih manjkavosti, a na zatvorene pekarnice, ali i šoping centre, komentar imaju i građani. Reakcije su brojne.

Od srpnja će građani moći sve češće vidjeti prizore praznih šoping centara.

"Poanta ovoga zakona je omogućiti svakome da provede nedjelju sa svojom obitelji i da se pojača kvaliteta privatnog života. Nitko od trgovaca neće propasti zato što će nedjelja biti neradna", smatra ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.


Pekari su ljutiti, tek trebaju dogovoriti svoje korake. Ne pomaže ono što Vlada nudi kao utjehu - 16 radnih nedjelja po njihovom izboru.

"Nije zabrana rada nedjeljom, to je laž. Zabrana je prodaje nedjeljom jer ja nigdje nisam vidio zabranu, primjerice, da one trgovkinje i trgovci koji su zaposleni u pojedinom trgovačkom lancu u tu nedjelju rade inventuru, slažu police i pripremaju prodaju za ponedjeljak. Nisam vidio zabranu rada, primjerice, onima koji rade u transportu za te iste dućane", navodi SDP-ov Peđa Grbin.

U priopćenju Hrvatske gospodarske komore stoji da nema jedinstvenog stava oko regulacije rada trgovine nedjeljom.

Jedni se zalažu za, drugi su protiv. A prijedlog vijeća je da u izradi novog zakonskog okvira bude što manje izuzetaka kako bi svi sudionici u procesu bili što ravnopravniji.

Građani podijeljeni "Moje mišljenje je da bi se trebalo raditi. Isto kao i doktori, vatrogasci, svi koji rade i nedjeljom i praznicima. Možda ne mali dućani, ali veći centri bi trebali raditi", smatra Andrea.

"Mislim da ljudi ne bi trebali nedjeljom raditi. U drugim državama je isto subotom i nedjeljom maksimalno skraćeno vrijeme i mislim da bi trebalo zabraniti rad nedjeljom", navodi Tena u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sare Duvnjak.

Neki pak smatraju da je ovo skupljanje jeftinih političkih poena bez obzira na posljedice koje će to izazvati.

"Sve što mogu reći o zabrani rada nedjeljom je da je to tema koju Plenković vadi kada upadne u probleme, a da ljudima treba više platiti taj dan kada nisu sa svojim obiteljima i pokušati to urediti na bolji način - to svakako", navodi Mostov Nikola Grmoja.

A tek na ljeto ćemo vidjeti kako će stvari funkcionirati - u praksi.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI