|
|
|
Zaboravljeno varivo iz 80-ih koje se može skuhati za manje od 20 kuna
|
| | |
|
25.6.2022. 10:42 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 11242
Varivo od krastavaca pravo je ljetno jelo jer mu je glavni sastojak povrće koji je tada u sezoni. Iako je riječ o vrlo jeftinom obroku, on izaziva velike podijele među ljubiteljima hrane već desetljećima. Naime, dok ga jedni obožavaju jesti, drugi ga nikad ne bi stavili u usta.
"Najbolja stvar na svijetu", kaže 38-godišnji Hrvoje. "Jedan od rijetkih čušpajza koje sam jeo kao klinac bez protestiranja."
No Tomislav se pita: "Zašto bi netko želio skuhati savršeno hrskav krastavac? Tekstura kuhanog krastavca mi je nepodnošljiva."
Ovo pomalo zaboravljeno jelo posebice je bilo popularno u 80-ima. Neki su ga kuhali bez dodatka krumpira te posluživali uz pire, dok su drugi „pojačali“ okus variva s nešto špeka ili kobasica. Mi vam donosimo osnovni recept za klasično varivo s krastavcima koje se može skuhati za manje od 20 kuna.
Sastojci za varivo od krastavaca: 1 kg svježih krastavaca ½ kg krumpira 1 luk 1 kiselo vrhnje 1 žlica svinjske masti 2 žlice brašna 1 žlica crvene paprike u prahu sol i papar po želji Svježi peršin i kopar za posipanje 1 litra vode ili temeljca za podlijevanje
Priprema variva od krastavca: - Krumpir ogulite i narežite na manje komade. Stavite kuhati na uobičajeni način u posoljenu vodu.Krastavce ogulite, prepolovite, žlicom izdubite koštice. Ostatak krastavaca nasjeckajte na tanke kriške i posolite. Pustite tako barem 20 minuta da sol izvuče vodu iz krastavaca. - U zasebnom loncu rastopite svinjsku mast i na njoj kratko prepirjajte sitno nasjeckani luk. - Luk pomiješajte s brašnom i dobro promiješajte. - Dodajte crvenu papriku, sve dobro promiješajte i podlijte vodom (ili temeljcem po želji). - Dodajte ocijeđene krastavce i kuhani krumpir pa sve zajedno kuhajte desetak minuta. Posolite i popaprite po želji. - Pred kraj kuhanja u varivo stavite kiselo vrhnje. Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i/ili koprom te uz krišku domaćeg kruha. Dobar tek!
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)
|
| | | |
|
|
|
|
|
|
Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu
|
|
|
I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka
|
|
|
SAMO U POŽEGI: Građani ljuti jer je vlasnik ogradio zgradu u privatnom vlasništvu i onemogućio besplatno parkiranje
|
|
|
Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”
|
|
|
Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?
|
|
|
13./14. KOLOVOZA U PAKRACU ʺMemorijal braniteljaʺ - dvodnevna generalna provjera uoči sezone
|
|
|
Kandidati za reprezentaciju Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu imat će trening kamp u požeškom Fitness klubu Play
|
|
|
Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći
|
|
|
Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana
|
|
|
Između Kutjeva i Bekteža 37-godišnjak vozio prebrzo pa sletio u kanal
|
|
|
PLETERNICA: 67-godišnjak se s parkinga neoprezno uključivao u promet, vozeći unatrag pa udario drugo vozilo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NOVO
Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu
|
I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka
|
SAMO U POŽEGI: Građani ljuti jer je vlasnik ogradio zgradu u privatnom vlasništvu i onemogućio besplatno parkiranje
|
Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”
|
|
|
|
|
OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...
|
|
|
SUSJEDSTVO ZAVIJENO U CRNO: Dvije osobe smrtno stradale. Policija objavila detalje
|
|
|
IN MEMORIAM: Preminuo je Franjo Žanić - Žuga
|
|
|
BEBI SE ŽURILO: Mihaljevčanku u kupaonici porodio suprug
|
|
|
|
Bojite li se rata u Ukrajini?
|
|
|
|
► 4. MOGAO BI DOĆI I KOD NAS
|
|
|
|
|
|
|
|