Zaboravljeno varivo iz 80-ih koje se može skuhati za manje od 20 kuna


(FOTO: Profimedia)

25.6.2022. | 10:42 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 11780

Varivo od krastavaca pravo je ljetno jelo jer mu je glavni sastojak povrće koji je tada u sezoni. Iako je riječ o vrlo jeftinom obroku, on izaziva velike podijele među ljubiteljima hrane već desetljećima. Naime, dok ga jedni obožavaju jesti, drugi ga nikad ne bi stavili u usta.

"Najbolja stvar na svijetu", kaže 38-godišnji Hrvoje. "Jedan od rijetkih čušpajza koje sam jeo kao klinac bez protestiranja."

No Tomislav se pita: "Zašto bi netko želio skuhati savršeno hrskav krastavac? Tekstura kuhanog krastavca mi je nepodnošljiva."


Ovo pomalo zaboravljeno jelo posebice je bilo popularno u 80-ima. Neki su ga kuhali bez dodatka krumpira te posluživali uz pire, dok su drugi „pojačali“ okus variva s nešto špeka ili kobasica. Mi vam donosimo osnovni recept za klasično varivo s krastavcima koje se može skuhati za manje od 20 kuna.


Sastojci za varivo od krastavaca:
1 kg svježih krastavaca
½ kg krumpira
1 luk
1 kiselo vrhnje
1 žlica svinjske masti
2 žlice brašna
1 žlica crvene paprike u prahu
sol i papar po želji
Svježi peršin i kopar za posipanje
1 litra vode ili temeljca za podlijevanje

Priprema variva od krastavca:
- Krumpir ogulite i narežite na manje komade. Stavite kuhati na uobičajeni način u posoljenu vodu.Krastavce ogulite, prepolovite, žlicom izdubite koštice. Ostatak krastavaca nasjeckajte na tanke kriške i posolite. Pustite tako barem 20 minuta da sol izvuče vodu iz krastavaca.
- U zasebnom loncu rastopite svinjsku mast i na njoj kratko prepirjajte sitno nasjeckani luk.
- Luk pomiješajte s brašnom i dobro promiješajte.
- Dodajte crvenu papriku, sve dobro promiješajte i podlijte vodom (ili temeljcem po želji).
- Dodajte ocijeđene krastavce i kuhani krumpir pa sve zajedno kuhajte desetak minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Pred kraj kuhanja u varivo stavite kiselo vrhnje. Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i/ili koprom te uz krišku domaćeg kruha. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI