Za svečani ručak: Janjeća koljenica koja se rastapa na pogled, a miriši na vino i fine mediteranske trave

FOTO: Shutterstock

20.3.2023. | 08:36 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1030

Trebate ideju za veliki obiteljski ručak, svečani ručak, ili samo jako ukusan ručak ili večeru? Kupitejanjeću koljenicui već ste napravili više od pola posla. A za drugu polovicu slijedite ovaj recept.

Janjetina u umaku od crnog vina jelo je dostojno vrhunskih restorana, a po ovim uputama jednostavno ćete je napraviti i sami. Iakoposla i nema puno, trebat će vam nešto vremena da sve bude savršeno. Ali čekanje će vam se itekako isplatiti!




Za pripremu ovog jela trebat će vamsamo nekoliko sastojaka: četiri janjeće koljenice, maslinovo ulje, luk, mrkva, češnjak, timijan, ružmarin, koncentrat rajčice, nasjeckane rajčice, temeljac, kukuruzni škrob, sol i papar i naravno – crno vino.


Janjetinu u vinu poslužite uz pire-krumpir ili palentu, a imajte na stolu i nešto svježeg kruha jer je ovom umaku teško odoljeti.

Sastojci za janjetinu u umaku od vina:

2 žlice maslinova ulja

4 janjeće koljenice

1 luk, narezan

1 veća mrkva

narezana 4 češnja češnjaka

protisnuta 2 grančice svježeg timijana

2 grančice svježeg ružmarina

1 žlica koncentrata rajčice

400 g pelata iz limenke

nasjeckanih 240 ml crnog vina

480 ml šalice temeljca (janjećeg, govođeg ili povrtnog)

2 žlice kukuruznog škroba

sol i papar po ukusu

Priprema janjetine u vinu: Zagrijte ulje u velikoj tavi. Popržite koljenice uz okretanje. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U istu tavu stavite luk i mrkvu i pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak, ružmarin i majčinu dušicu te pržite još 2 minute. Dodajte pire od rajčice i rajčice iz konzerve. Promiješajte. Zatim dodajte vino, temeljac te soli i papra po ukusu. Promiješajte i pustite da zavrije. Pomiješajte kukuruzni škrob s vodom da dobijete kašastu smjesu, zatim je ulijte u umak i miješajte dok se malo ne zgusne. Janjeće koljenice stavite u veliki lim za pečenje i prelijte ih umakom. Prekrijte folijom i pecite sat i pol. Izvadite janjetinu i prelijte umak u veliki lonac. Kuhajte ga na štednjaku još oko 15 minuta uz često miješanje dok se ne reducira. Zatim umak prelijte preko janjetine u limu za pečenje. Poslužite toplo uz prilog.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI