Vrh! Recept za milanski rižoto koji morate probati (najmanje) jednom u životu

FOTO: Shutterstock

21.2.2022. | 09:03 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1671

Recept za dobar talijanski rižoto počinje u dućanu. Odabir prave riže je ključan, a trebat će vam i fine niti šafrana koji pruža medenu notu i primamljivu boju prefinom milanskom rižotu.

U Italiji ne nedostaje jela koja „morate probati“ barem jednom u životu, ali risotto alla Milanese je bomba! Tu kremastu divotu možete napraviti i kod kuće, uz samo nekoliko sastojaka. Rižoto je karakterističan za sjever Italije, za razliku od toplog juga vezanog za pšenicu, a samim time i tjesteninu.

Recept za dobar talijanski rižoto počinje u dućanu. Odabir prave riže je ključan pa ako želite dobiti tipičan kremasti rižoto, potražite fini carnaroli. Nema ga? Poslužit će i kvalitetna arborio riža ili vialone nano. Ako igrate po pravilima trebat ćete potrošiti i na šafran koji rižotu daje prepoznatljivu žutu boju i toplu, pomalo medenu aromu. Šafran je najskuplji začin jer se itekako treba naraditi da bi se dobila tek mala količina skupocjenih niti. Potrebno je oko 80.000 cvjetova kako bi se proizvelo 500 g začina! Prilikom odabira šafrana odaberite vlakna ili niti, bolje nego mljeveni šafran jer se često miješa s drugim začinima kako bi se dobilo na težini.


Zaljubljenik u Italiju Stanley Tucci, koji je znanje upijao od najvećih faca talijanske gastronomije dugo je uvježbavao vještinu pripreme savršenog rižota i podijelio nekoliko savjeta za kultno talijansko jelo.
"Prije dodavanja tekućine, pobrinite se da dobro zagrijete rižu kako se ne bi prekuhala. Drugo, nemojte je prekuhati. Rižoto se može poslužiti al dente ili nešto mekši, ali nemojte napraviti kašu“, savjetujeTucci.


Sastojci za Tuccijev milanski rižoto:


8 šalica vrućeg pilećeg temeljca20 niti šafrana4 žlice maslaca2 žlice maslinovog ulja1/2 šalice nasjeckanog luka2 šalice riže arborio1/2 šalice suhog bijelog vina1/4 šalice sitno naribanog parmezana

Priprema milanskog rižota

Odvojite pola šalice vruće juhe, umiješajte šafran i ostavite sa strane. Preostalu juhu održavajte toplom na laganoj vatri. Otopite dvije žlice maslaca u maslinovom ulju u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i pržite, miješajući, dok ne omekša, ali ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte rižu i promiješajte da se obloži maslacem, uljem i lukom. Dodajte vino i kuhajte, neprestano miješajući, dok vino ne ispari, oko 1 minutu. Dolijte juhu sa šafranom i miješajte, dopuštajući riži da upije tekućinu, oko dvije minute. Postepeno dolijevajte ostatak juhe, po pola šalice miješajući nakon svakog puta kako bi je riža upila. Kuhajte dok riža ne omekša, ali ostane al dente, oko 15 do 20 minuta. Moguće da će vam ostati višak juhe.Maknite tavu s vatre i umiješajte preostale dvije žlice maslaca i četvrtinu šalice parmezana. Poslužite odmah.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI