Vlado Zec i supruga Đurđica zbog sudskog javašluka dobili 16.830 eura od države

Vlado Zec
(FOTO: Vijesti.hr)

3.4.2024. | 11:41 | Večernji list
IZVOR: vecernji.hr
Pregleda: 5945

Kako je protiv Vlade i Đurđice Zec vođeno više postupaka, bračni par Zec prigovarao je i da im je dvaput suđeno praktički za isto kazneno djelo u istom razdoblju, te da unazad desetak godina nisu ni imali mogućnost kvalitetno se braniti i financirati obranu jer su imali višestruke naknade za obranu i vještačenja, zbog čega su imali nezamislivo visoke troškove

Ustavni sud je Vladi i Đurđici Zec dosudio ukupno 16.830 eura (126.730 kuna) što im je naknada za povredu prava na suđenje u razumnom roku u dva kaznena postupka u vezi s aferom Kamen Ingrad d.d., jer je jedan trajao 17 godina i 7,5 mjeseci, a drugi više od 16 godina. To je po ocjeni Ustavnog suda na prvi pogled riječ o nerazumno dugom suđenju te je nebitno što bračni par Zec ranije nije koristio dopušteno pravno sredstvo protiv nerazumne duljine postupka. Sudeći po obrazloženju radi se o sudskom javašluku, bez obzira što bi podrobnija analiza vjeroajtno pokazala, osobito na Vrhovnom sudu, da su postojale i objektivne okolnosti u velikim zaostacima s brojem neriješenih predmeta koji su tek od 2021. značajnije smanjivani, kad se osnivanjem Visokog kaznenog suda drastično smanjio broj primljenih predmeta na Vrhovnom sudu.

Iako je riječ o dva relativno složena predmeta, s više okrivljenika, nekoliko vještačenja, dopuna istrage, izmjena optužnica, promjena nadležnog suda... U jednom je slučaju istraga pokrenuta u veljači 2006,, optužnica podignuta u svibnju 2009., prvostupanjska presuda Županijskog suda u Osijeku donesena je u ožujku 2018., a Vrhovni sud presudio je u lipnju 2023. kad je bračni par Zec u tom uskočkom predmetu pravomoćno osuđen zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti svaki na godinu i 10 mjeseci zatvora. U tom je slučaju osuđen i Kamen-Ingrad na kaznu od 50.000 kuna, te su svi obvezani solidarno s još četvero osuđenih, općini Velika isplatiti 7,4 milijuna kuna. Prvostupanjskom presudom je na godinu i 10 mjeseci zatvora bio osuđen i bivši načelnik općine Velika, ali je preminuo godinu dana prije nego je pravomoćno presuđeno.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI