NASLOVNAPOLITIKA
Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

FOTO: M.M.

Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

3.12.2019. 18:00 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1799

Danas je održana 13. sjednica Županijske Skupštine Požeško slavonske županije, a na dnevnom redu sjednice našlo se 12 točaka od kojih su sve usvojene većinom glasova te je na Skupštini bilo prisutno 26 od 37 vijećnika.

Prva točka dnevnog reda bila je pod a) Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu te pod b) Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. druga točka dnevnog reda bila je II. Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu - prijedlog. Treća točka dnevnog reda bila je Financijski plan Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu - prijedlog. Četvrta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije. Peta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o prihvaćanju Sporazuma o suradnji između Požeško-slavonske županije (Republika Hrvatska) i Lubuskog vojvodstva (Republika Poljska). Šesta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika razmjerno broju dobivenih mjesta u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. Sedma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije. Osma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije. Deveta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji. Deseta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Zaključka o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., za potrebe projekta "Kuća graševine". Jedanaesta točka dnevnog reda bila je Prijedlozi Programa javnih potreba u Požeško-slavonskoj županiji za 2020. godinu - humanitarno-socijalnih udruga,  - udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  - u  kulturi,  - tehničkoj kulturi i u sportu te dvanaesta točka dnevnog reda Različito.
Na samom početku Skupštine SDP-ov vijećnik Bruno Horvat postavio je četiri pitanja županu Tomaševiću od kojih se prvo pitanje odnosilo na nekadašnju skijašku stazu na području Papuka odnosno Nevoljaša tj. jeli postoji nekakav plan ili projekt kojim će Požeško slavonska županija revitalizirati navedeni prostor kako bi se staza vratila u punu funkciju? Drugo pitanje odnosilo se na državnu cestu D38 odnosno o Šijačkoj ulici u Požegi (zaobilaznica prema Završju) koja nema jedan dio nogostupa niti biciklističke staze, a uskoro će tamo doći i trgovački centar? Treće pitanje vijećnika Brune je bilo vezano za sufinanciranje prijevoza studenata koji putuju za Osijek, a zna se da relacija Požega - Osijek vlakom nije u funkciji te postoji li mogućnost dogovora s autoprijevoznicima kako bi se i tim studentima pomoglo dok se ne riješi pitanje pruge koja vodi do Osijeka? Četvrto pitanje bilo je izgradnja nogostupa i javne rasvjete u Kolodvorskoj ulici u Jakšiću?Župan Tomašević rekao je da će se realizirati i staviti u funkciju ne samo Nevoljaš već i ostale tri skijaške staze. Projekt koji smo poslali i tražili mogućnost realizacije skijaške staze problem su bili topovi za snijeg kojima su se protivili iz Udruge za okoliš te smo im objasnili o čemu se radi i ponovno poslali dopis. Mi ne odustajemo od realizacije i stavljanja skijaške staze u punu funkciju. Na drugo pitanje župan je odgovorio da se apsolutno slaže da se treba izgraditi nogostup, da je sigurnost pješaka, građana na prvom mjestu te da se to i rješava s Cestama jer je to u vlasništvu RH. Što se tiče studenata realizirali smo prijevoz i sufinanciranje studenata koji putuju za Zagreb, a također pregovaramo i o realizaciji studenata i građana koji putuju za Osijek te smo u pregovorima s autoprijevoznicima, a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide se u smjeru realizacije pruge odnosno svih pravaca koji se protežu kroz pet županija. Na četvrto pitanje župan je rekao će izgradnja nogostupa ne samo u Jakšiću već na još nekoliko lokacija biti iduće godine.Najbitnija točka današnjeg dnevnog reda bila je Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu koja je većinom glasova usvojena, a župan Tomašević rekao je kako su ukupni prihodi i primici za 2020. godinu planirani su u iznosu od 706 milijuna kuna što je 31% više u odnosu na plan 2019. godine (Rebalans II).

Analizom strukture proračuna vidljivo je da se 80 % proračuna 565 mil. kn) odnosi na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se prate evidencijski, a 20% (141 mil. kn) se odnosi na prihode koji će imati novčani tijek u Proračunu za 2020.

Ukupni prihodi od poreza u Proračunu za 2020. godinu planirani u iznosu od 35,9 mil. kuna što je 4 % više od trenutnog plana 2018 godine.Rashodi za nabavu nefinancijske imovine planirani su u iznosu od 152 mil. kn, a odnose se prvenstveno na kapitalna ulaganja u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi te EU projekte Požeško-slavonske županije.

Najveći dio ovih rashoda odnosi se na projekt "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani" te projekte energetske učinkovitosti u školstvu i zdravstvu te niz županijskih projekata izrade projektne dokumentacije za (Svijet graševine, Kuća graševine, Trenkov dvorac i Geotermalni izvori).

Tagovi: skupština, županija, Požega, proračun

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Ćelavost - posljedica i simptom ʼkoroneʼ

.

VUP: Vincelovo u nastavnoj bazi u Podgorju

.

Djelatnici PU požeško-slavonske donirali novac djelatnicima PU sisačko-moslavačke pogođenim potresom

.

Požeški športski savez prijavio se na natječaj Ministarstva turizma i sporta ʺHrvatska pliva 2021ʺ

.

Tope se u ustima! Rebarca iz pećnice za koja vam neće ni trebati nož za rezanje

.

Porezne izmjene stupile su na snagu, jeste li zadovoljni isplaćenom plaćom u siječnju?

.

Sisački vatrogasci intervenirali zbog urušavanja zida na osobu

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Popuštanje mjera u Hrvatskoj: Prvo otvaranje restorana, a zatim kafića?

.

U Pleternici i Sulkovcima kršili mjere samoizolacije

.

U pretrazi obiteljske kuće pronađena marihuana

.

PSŽ: od jučer 16 novozaraženih, ukupno je aktivan 141 slučaj zaraze

.

Biskup primio gradonačelnika Novske

.

Dio Frankopanske mjesecima zatvoren za promet unatoč tome što se radovi ne odvijaju

.

Danas djelomično sunčano i vjetrovito

.

Požeški HDZ imenovao 11 novih članova povjerenstva

.

Natočio gorivo i pojeo mesnu štrucu zbog koje mu stigla kazna od 180 eura

.

Docjepljivanje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Požega

.

Covid-19 bi mogao postati blaga sezonska bolest poput prehlade

.

Gradnja plinske mreže u Kaptolu

.

Ministarstvo kulture i medija započelo s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2021. godinu

.

Maturanti Katoličke gimnazije Požega posjetili dvije kršćanske Crkve

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Za ʺHulkʺ imunitet: Recept za brzo povrtno varivo uz koje vam ne treba meso

.

Vatrogasci iz sedam županija na ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji

.

Oboljeli od dijabetesa odbijaju uzeti lijekove jer su poskupjeli više od sto posto

.

Dragovoljno predali pištolje, puške, bombe i streljivo

.

28-godišnjakinja pod mjerama samoizolacije ušetala u policijsku upravu

.

Ženska osoba osumnjičena za nedozvoljenu trgovinu duhanom

.

PSŽ: još uvijek bilježimo pad zaraženih, od jučer 7 novozaraženih, ukupno je 125 aktivnih slučajeva

.

Danas djelomično sunčano uz povećanu naoblaku

.

SDP Požega održao prosvjed: POVIK-21 ZA OSTAVKE!

.

Telić Borna prvi u Hrvatskoj rođen na slobodi!

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji