Vaučeri za struju isplaćivat će se građanima do kraja ožujka, povećan broj korisnika koji ima pravo na ovu naknadu

Arhivska fotografija
(FOTO: slobodnadalmacija.hr)

8.2.2024. | 09:08 | mirovina.hr
IZVOR: mirovina.hr
Pregleda: 9937

Naknada za ugroženog kupca energenata iznosi 26,54 eura mjesečno, a Vlada je taj iznos u jeku inflacije povećala na 70 eura. Takozvanivaučeri za strujuod 70 eura građanima koji na njih ostvaruju pravo stizat će do 31. ožujka, do kada vrijedi ova odluka. Naknadu koristi 76.459 osoba, kažu nam iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Sufinanciranje struje, plina ili toplinske energije

– Pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata priznaje se samcu ili kućanstvu koji ispunjavaju uvjete za stjecanje statusa ugroženog kupca, propisane propisima kojima se uređuje energetski sektor. Korisniku prava na naknadu za ugroženog kupca energenata pripada pravo na sufinanciranje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, kažu iz Zavoda.


Status ugroženog kupca energenta može ostvariti deset različitih kategorija socijalno ugroženih građana. Među njima su korisnicizajamčene minimalne naknade, član kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, korisnik osobne invalidnine kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje te osoba koja živi u kućanstvu s korisnikom osobne invalidnine.


Vaučeri i korisnicima nacionalne naknade za starije

Pravo na vaučere za struju imaju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe, čiji će se broj sada uvelike povećati,o čemu smo pisali ovdje. Naime, od siječnja ove godine na nacionalnu naknadu za starije osobe od 150 eura, što je 30 eura više nego ranije, pravo imaju stariji od 65 godina bez mirovine, a čiji mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi 300 eura. Cenzus je ranije bio 120 eura pa se očekuje na tisuće novih korisnika.

Pravo ostvaruje i osoba koja živi u kućanstvu s korisnikom nacionalne naknade za starije osobe. Naknadu za ugroženog kupca energenata ostvaruju ikorisnici novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje ili koje s njima žive, kao i u slučajukorisnika novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

izvor: mirovina.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI