Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

Uskrsni ponedjeljak
(FOTO: Pixaby)

1.4.2024. | 09:26 | Dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 1390

Na Uskrsni ponedjeljak u crkvama se spominje put uskrsnuloga Isusa u grad Emaus s dvojicom apostola koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh.

Uskrsni ponedjeljak kršćanska je svetkovina, a slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je praznik.

Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnuloga Isusa u grad Emaus s dvojicom apostola koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh.


Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali je to u 19. stoljeću skraćeno na jedan dan poslije Uskrsa. Tjedan od Uskrsa pa sve do iduće nedjelje naziva se još i “bijeli tjedan” prema odjeći koju su u početcima crkve nosili novokrštenici. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa.


Uskrsni ponedjeljak službeni je praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novome Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom posvećenom na Uskrs.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenoga ruha je bijela ili zlatna, kao boja radosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI