Uskoro stiže zimsko usklađivanje mirovina. Evo kolike bi mogle biti povišice

FOTO: Getty Images

26.1.2023. | 11:21 | tportal.hr
IZVOR: tportal.hr
Pregleda: 7910

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavit će podatak o rastu mirovina prema važećoj formuli za usklađivanje krajem veljače. Riječ je o redovnom usklađivanju mirovina prema stopi inflacije i rastu plaća u prethodnih šest mjeseci.

Zasad se još ne zna konkretan postotak rasta jer nisu dostupni svi parametri, ali prema prvim procjenama, mirovine bi trebale porasti između pet i šest posto.

Podsjetimo, usklađivanje se provodi dvaput godišnje, početkom i sredinom kalendarske godine, tako da se zbroje stope primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.


Zbrajanje se ponderira po tzv. švicarskoj formuli u omjeru 70-30 u korist veće stope indeksa rasta.


Zbog visoke stope inflacije u zadnjem usklađivanju, provedenom u srpnju prošle godine, mirovine su porasle za rekordnih 6,18 posto.

Za predstojeći izračun potrebno je još pričekati podatak o prosječnoj plaći u prosincu, a on će biti objavljen 20. veljače.

Prema preliminarnom izračunu člana Savjeta HSU-a Željka Šempera za portal mirovina.hr, zimska povišica bit će nešto manja nego ona ljetna zbog sporijeg rasta plaća, a trebala bi se kretati na razini od oko 5,44 posto.

Prosječna mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika (bez međunarodnih ugovora) u prosincu je iznosila 429,5 eura (3236 kuna) pa će ovim usklađivanjem narasti za oko 23,4 eura (176 kuna).

Kao i obično, puno bolje će proći oni s povlaštenim mirovinama. Umirovljenim saborskim zastupnicima, članovima Vlade i ustavnim sucima, koji prosječno primaju 1496 eura (11.272 kune), povišica će iznositi oko 81,4 eura (613 kuna).

(Izvor: tportal.hr)


VIŠE NA TEMU:
MIROVINE
POVIŠICE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI