Uskoro manje informatike u školama? “Svi uvode više, samo Hrvatska smanjuje”

23.3.2023. | 12:38

N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska

Pregleda: 1103

FOTO: istockphoto

23.3.2023. | 12:38 | N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska
Pregleda: 1103

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak javno je prozvala ministarstvo obrazovanja zbog namjere, kako tvrdi, da se u školama smanji satnica informatike.

“U vrijeme rapidnog rasta umjetne inteligencije i ogromne potražnje za informatičkim znanjima i vještinama, naše ministarstvo drastično smanjuje satnicu informatike u školama.

Ova vijest se širi i kontaktiralo me je nekoliko pratitelja koji su mi poslali predviđene satnice u okviru eksperimentalne provedbe cjelodnevne nastave, koja se od iduće jeseni providi u 50-tak škola”, objavila je Divjak na Facebooku.


Istaknula je pritom da je tek prošli tjedan formirana radna skupina od 28 ljudi koji bi trebali u dva tjedna napraviti kurikulum, što bi bilo, prema njezinom mišljenju, samo za sebe čudo kada bi se napravilo u tako kratkom vremenu.


“Nadam se da će članovi te radne skupine odbiti takve glupe intencije ministarstva”, poručila je Divjak.

“Podsjećam da smo Informatiku uveli kurikulumom 2018. u osnovne škole kao obaveznu u 5. i 6. razrede, a izbornu u razrednu nastavu. Sve to je išlo uz ogromne otpore iz opskurnih političkih i zatucanih ideologija i uz širenje nevjerojatnih lažnih vijesti (najpoznatija je da Francuska zabranjuje kompjutere u svojim školama). Čak je poslana i tužba Ustavnom sudu da se Informatiku izbaci iz škola! Srećom Ustavni sud se time odbio baviti”, dodala je.

Istaknula je podatak prema kojem dvije trećine europskih škola provodi reforme za bolje informatičko obrazovanje.

“Svi proširuju informatičko obrazovanje, osim Hrvatske, koja ga smanjuje! I to u programu cjelodnevne nastave u kojima se povećava broj sati koje učenicu provode u školi. I u vrijeme kada je jasno da je IT u Hrvatskoj najperspektivnija i da praktički neće biti zanimanja u kojem neće trebati digitalne vještine”, poručila je Divjak te nastavila:

“Naravno, ministarstvo će se vaditi da će sada i u nižim razredima informatika biti obavezna, a ne samo izborna, iako će umjesto 2 sata imati satnicu od 1 sat tjedno. Prešutjet će da u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj preko 90% učenika uzima Informatiku kao izborni predmet od prvog razreda osnovne škole. Nadam se da će se ipak javiti mnogi razumni stručnjaci i građani i da će se ovakva nazadna ideja Ministarstva znanosti i obrazovanja zaustaviti”, zaključila je.

(Izvor: N1 Hrvatska)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI