Upoznajte Filipa Odobašića, učenika požeške Gimnazije i školskog novinara koji piše i za HRT

Filip Odobašić
(FOTO: Gimnazija Požega)

14.6.2024. | 09:21 | Gimnazija Požega
IZVOR: gimpoz.hr
Pregleda: 4394

Filip Odobašić učenik je 2. razreda općeg smjera Gimnazije Požega. Odmalena je veliki zaljubljenik u sport i novinarstvo, stoga je odlučio spojiti svoje dvije velike ljubavi. Ova je školska godina bila osobito uspješna za Filipa. Naime, kao član Medijsko-novinarske skupine redovito piše intervjue, reportaže i članke te sudjeluje na smotri Lidrano, a ove se školske godine prvi put prijavio za projekt sportskog novinarstva „Igram, pišem, lajkam“. Filip je završio kao finalist te je pozvan na novinarski kamp – novu edukaciju sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza o čemu smo ranije već pisali (https://www.gimpoz.hr/hr/novosti/filip-odobasic-finalist-novinarskog-natjecaja-za-srednjoskolce-igram-pisem-lajkam).

Odonda se u Filipovu životu dogodilo mnogo toga lijepoga, a o tome će nam više reći sam Filip.

Filipe, čestitamo prije svega na sudjelovanju u novinarskom kampu Hrvatskog školskog sportskog saveza!

U budućnosti se vidiš kao sportski novinar. Kako je nastala tvoja želja za studijem novinarstva i zašto baš sportsko novinarstvo?

Prije svega hvala na lijepim riječima i čestitkama. Moja želja za studijem novinarstva prvi se put pojavila 2014. godine za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Ja zapravo od malena obožavam sport (posebice nogomet), a to prvenstvo je bilo prvo koje sam danonoćno pratio s velikim zanimanjem pa je i logično da me zanima baš sportsko novinarstvo. I upravo ste u uvodu dobro rekli kako sam na ovaj način spojio svoje dvije velike ljubavi.

Završetkom spomenute IPL edukacije dobio si mogućnost praćenja školskih državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Mogućnost napretka u sportskom novinarstvu zasigurno je neizmjerna. Opiši nam koja si natjecanja dosad pratio i kako je to organizirano? Koliko ima vas školskih novinara na razini Hrvatske?

Dosad sam pratio Državna natjecanja iz sportskog plesa, badmintona i futsala što su bila nova iskustva koja nikad neću zaboraviti. Mi smo treća generacija IPL novinara gdje nas ima ukupno 16 uključujući mene, a s nama na natjecanjima budu i novinari s prve i druge generacije koji nam pomažu s mnogobrojnim savjetima i iskustvima. Kada dođemo na natjecanje, svaki novinar dobije svoje zadatke i točno se zna tko što radi. Netko je zadužen za objavljivanje na društvenim mrežama, netko za intervjue s natjecateljima, netko za promoviranje sponzora HŠSS-a itd. Naravno, ako netko zapne uvijek si međusobno pomognemo kako bi što uspješnije popratili određeno natjecanje.Filipove tekstove s državnih natjecanja možete pročitati na poveznicama: 
https://skolski-sport.hr/2024/02/16/sportski-ples-sport-bez-ljutnje-uz-puno-podrske/
https://skolski-sport.hr/2024/02/28/badminton-biti-na-skolskom-natjecanju-fantastican-je-osjecaj-svaki-put/

Na edukaciji si imao priliku slušati vrhunske predavače iz područja sportskog novinarstva. Je li ti netko od njih ostao u posebnoj uspomeni i postoji li i dalje kakva suradnja?

Na edukaciji nisu bili samo predavači vezani isključivo za sportsko novinarstvo, nego i s područja fotografije, snimanja videozapisa, radijskog novinarsta, brendiranja sportaša i dr. Sva ova područja su ključna za praćenje državnih natjecanja pa i za samo sportsko novinarstvo u cjelini. Što se tiče predavača koji su mi ostali u posebnom sjećanju, to su Sara Horvatić (fotografkinja) i naravno Ivan Dorian Molnar (sportski novinar na HRT-u) s kojim surađujem. Naime, on mi je dao mogućnost da posjetim sjedište HRT-a u Zagrebu i da budem praktikant HRT-a te da mi on bude mentor. Svakako da sam takvu prliku objeručke prihvatio.

Sljedeći je, dakle, korak u tvom napretku suradnja i ugovor s HRT-om. Čestitamo ti i na tome! Ti si prvi učenik novinar u našoj školi koji piše za HRT. Koliko često pišeš za HRT Sport i kako usklađuješ svoj novinarski posao sa školskim i ostalim obavezama?

Moram priznati da još ni sam nisam svjestan kakvu sam priliku dobio, ali svejedno sam i ovako jako ponosan na sebe i svoj trud. Od početka suradnje napisao sam tri članka koja su objavljena. Nema nekakvog određenog termina kada pišem, nego kada stignem zbog svojih obaveza. Ivan Dorian Molnar i HRT rekli su da su škola i privatne obaveze uvijek ispred te sukladno tome nemam nikakvog dodatnog pritiska kada zagusti s obavezama.Filipovi tekstovi za stranicu Sport HRT:
https://sport.hrt.hr/hrvatski-nogomet/hnl-rudes-osijek-11451672
https://sport.hrt.hr/hrvatski-nogomet/latkovic-za-vodstvo-rudesa-na-poluvremenu-11464299
https://sport.hrt.hr/euro2024/hrvatski-stadioni-u-njemackoj-11550815

Što kaže obitelj na tvoj angažman za HRT?
Obitelj je vrlo ponosna i daje mi apsolutnu podršku u ovome što radim. Na tome sam im neizmjerno zahvalan jer uz njihovu podršku sve je mnogo lakše.

Jesi li tijekom edukacije stekao neka nova prijateljstva s vršnjacima?

Naravno! Mi IPL novinari smo kao jedna velika obitelj. Svi međusobno surađujemo, nitko se ne libi reći svoje mišljenje te imamo jednu vrlo opuštenu i prijateljsku atmosferu. Uistinu uživam u njihovom društvu te im svima ovim putem šaljem jedan veliki pozdrav!Školska je godina pri kraju, u nekoliko si mjeseci (od početka veljače) pisao mnogo, pratio sportska državna natjecanja (sportski ples, badminton i futsal, koji se održavaju u Poreču) i posjetio sportsku redakciju HRT-a. Koji su planovi za dalje? Hoćeš li imati kakvih angažmana preko ljetnih praznika ili ćeš na i te kako zaslužen odmor?

Trenutačni glavni plan je odlazak s mojom obitelji na Europsko nogometno prvenstvo koje 14. lipnja počinje u Njemačkoj gdje ćemo pratiti i navijati za našu reprezentaciju. Ne bih trebao imati nikakvih angažmana preko ljeta s obzirom da će moj mentor s HRT-a biti u punom pogonu zbog održavanja Europskog prvenstva u Njemačkoj i Olimpijskih igara u Parizu. Što će tiče Državnih prvenstava, ona ponovno kreću krajem 2024. godine tako da trenutno odmaram i s nestrpljenjem čekam odlazak u Njemačku. Ali, ukoliko bi i dobio nekakav zadatak, ja bih ga napravio s osmijehom na licu!

Jedan si od aktivnijih članova Medijsko-novinarske skupine. Mladi uglavnom nisu zainteresirani za novinarstvo i publicistiku. Što misliš zašto je tako? Ima li, po tvome mišljenju, rješenja da se to u budućnosti promijeni?

Osobno smatram da je to tako jer u današnje vrijeme sve moguće informacije možemo pronaći u nekoliko klikova i sve dobijemo na pladnju. Rad medija u našemu društvu je poprilično omalovažavan i postoji predrasuda da mediji zabaduju nos gdje im nije mjesto. Takvo mišljenje je potpuno pogrešno iz razloga što svako moderno demokratsko društvo mora biti informirano o dobrim, ali i lošim stranama društva. Da bi se to donekle promijenilo ljudi moraju shvatiti da mediji nisu tu kako bi prenosili samo pozitivne stvari, nego kako bi ih upoznali i upozorili na ono negativno.Natječaj i edukacija nagodinu se nastavljaju u Poreču. Bi li ju preporučio nekome od naših učenika i zašto?

Ako netko voli sport i novinarstvo neka se obavezno okuša u tome jer će mu to donijeti nezaboravno iskustvo i nezaboravne uspomene koje će pamtiti cijeli život. Kada sam došao u Poreč na edukaciju mislio sam da će to biti nešto prosječno i pomalo dosadnjikavo, ali kako je vrijeme prolazilo moram priznati da sam se u potpunosti oduševio. Dalo mi je važne temelje i smjernice za novinarski posao. Ovo je zaista hvalevrijedna akcija i preporučujem je svakome!

Filipe, sretno ti u daljnjim pothvatima! Nadamo se da ćeš i dalje ostati članom Medijsko-novinarske skupine te svojim radom obogatiti rad skupine.

izvor: Gimnazija Požega
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI