Ulaganja u Obrtničku školu Požega

FOTO: pszupanija.hr

25.3.2021. | 09:01 | pszupanija.hr
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 1901

Jučer je u Obrtničkoj školi Požega, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održan koordinacijski sastanak tima RCK u sklopu provođenja projekta VirtuOS.

Obrtnička škola partner je Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS – uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U sklopu projekta škola će dobiti suvremenu opremu za praktikume ugostiteljskog posluživanja i kuharstva te za školski restoran što je također zasluga i Požeško-slavonske županije. Ulagat će se u znanje nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te će se tako poboljšati uvjeti rada i stvoriti uvjeti za suvremeno obrazovanje u struci u skladu s potrebama tržišta rada, što će omogućiti učenicima brže zapošljavanje po završetku školovanja. Ovim projektom nastavnicima struke iz sektora turizma i ugostiteljstva te mentorima kod poslodavaca bit će omogućeno stručno usavršavanje u inozemstvu na prestižnim gastronomskim i enološkim akademijama poput Le Cordone Bleu i Cafa Wine School Bordeaux.

„Projekte koje radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti važno je prezentirati i pokazati što zapravo kroz njih možemo sve učiniti. Drago mi je što smo danas ovdje da poveznicu koju radimo, kroz niz projekata, i izgradnjom novog objekta na prostoru našeg Đačkog doma Požega gdje će biti izgrađeni novi kapaciteti s novim sadržajima i predivnom kuhinjom, a Obrtnička škola će dobiti ovaj prostor za praksu ili praktikum. Siguran sam da podizanje razine razvoja turizma u budućnosti koja je pred nama daju poruku turistima da dođu kod nas u Slavoniju, jer turizam nije samo Jadran, a na nama je da sve kapacitete stavimo u funkciju. Radnik u turizmu mora biti nasmijan, uslužan, a samim time dat će povratnu poruku da i mladi ljudi imaju budućnost u ovim krajevima.“ – rekao je župan Alojz Tomašević uz čestitke ravnateljici Šnajder na trudu koji ulaže u školu, djelatnike i učenike.


Budući kuhari, učenici 2.fg razreda danas su izrađivali „Požeški kolačić“, školski suvenir za koji su sami osmislili recept od autentičnih slavonski sastojaka, s motivima grada i okolice kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva. Mijesili su, stavljali u kalupe i pekli kolačiće u kuharskom praktikumu što je ujedno bila i najava ulaganja RCK preko projekta VirtuOS u Obrtničku školu Požega.


Ravnateljica Iva Šnajder govorila je o tome što će realizacija projekta donijeti Obrtničkoj školi:„Upravo ovdje, u prostorima bivše kuhinje Đačkog doba, budući Đački dom dobiva novi restoran i kuhinju, nalazit će se praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje, a vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Isto tako dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu, a ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna.“ – rekla je ravnateljica Šnajder.

„Naša škola ima 397 učenika od kojih je 187 u tri zanimanja ugostiteljske struke. Mi obrazujemo kuhare, konobare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Obrazujemo ih u deset razrednih odjeljenja, od kojih je sedam u Požegi, a tri su u Pleternici. 

U ovom partnerstvu dobit ćemo ne samo opremu, već će i naši kolege profesori i nastavnici imati priliku osposobiti se ili usavršiti u znanjima i vještinama koji su im potrebni za predavanje strukovnih predmeta, ali ono što je najvažnije, i naši strukovni učitelji, ali isto tako i gospodarstvenici.

Kroz ovaj projekt, kroz partnerstvo, omogućeno je da mentori poslodavaca koji našim učenicima predaju stručnu praksu prođu edukaciju u Francuskoj, Belgiji i Londonu, ovisno o tome za što se prijave.“ – rekla je ravnateljica Šnajder naglasivši kako je projekt zaista odmakao i kako će aktivnosti biti puno.

„Ugostiteljska škola Osijek koja je imenovala Regionalni centar kompetentnosti 23. srpnja 2018. godine je upravo s tim datumom stupila u partnerstvo i sa Obrtničkom školom Požega što mi je iznimno drago da širimo našu mreže. Cilj RCK je unapređenje strukovnog obrazovanja što bi značilo promjenu u planovima i programima za zanimanje slastičar, kuhar konobar koji bi ih trebali učiniti atraktivnijima i na taj način privući učenike u to zanimanje. Upravo usavršavanje profesora, nastavnika, mentora, strukovnih učitelja je iz razloga kako bi se znanje naših učenika podiglo na jednu višu razinu, ali kako bi prenijeli novo stečeno znanje i drugim kolegama koji nisu imali priliku otići na školovanje u inozemstvo, a samim time da sudjeluju u izradi svih ovih novih kurikuluma, odnosno programa za ova strukovna zanimanja.“ – rekao je voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek.









 

(Izvor: pszupanija.hr)



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI