Ugostitelj o kaznama i inspekciji: ʺImamo osjećaj da ćemo umrijeti od gladi, a ne od korone. Ne možemo zabranjivati gostima da primaknu stoliceʺ

Ilustracija
(FOTO: 034 portal)

21.3.2021. | 13:13 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 3706

Prosvjedi protiv epidemioloških mjera, na kojima je više tisuća građana tražilo ukidanje obaveze nošenja zaštitnih maski, održani su u subotu u pet hrvatskih gradova u organizaciji inicijative Prava i slobode.

Hrvatska se time pridružila prosvjedima nazvanim "Svjetska povorka za slobodu, mir i demokraciju" koji se u subotu održavaju u 40-ak država diljem svijeta. Dok pojedinci već za idući vikend najavljuju identična okupljanja,  Nacionalni stožer je danas bez komentara na okupljanja od Dubrovnika do Osijeka. Jedino što su bili spremni potvrditi je da će u svakom pojedinom gradu prijaviti organizatora prosvjeda.

Pravo pitanje jest kako će oni to utvrditi s obzirom da se ovakvi prosvjedi organiziraju stihijski putem društvenih mreža. No na terenu su danas bili i inspektori Civilne zaštite i interventna policija koja je sve događaje snimala. Sada je pitanje što će dalje s tim snimkama, hoće li pojedinačno ići u potragu za svim onima koji su kršili mjere ili će fokus biti na govornicima.


Na kraju se možemo samo zapitati kako je gledati ovakve snimke na kojima se nitko ne pridržava mjera, svim onima čiji su najmiliji i dalje u bolnicama ili pak onima koji se od svojih najmilijih uopće nisu mogli oprostiti.


Kako rade ugostitelji?

Ugostitelj Marin Medak podržao je prosvjede i u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem objasnio kako sada funkcioniraju ugostitelji. Ugostitelji su prosvjedovali u veljači, također zbog mjera. Kaže kako je Udruga Glas poduzetnika zbog prosvjeda dobila kaznu od 30.000 kuna, da su prosvjedi demokratsko pravo i da će prosvjedovati opet, ako bude bilo potrebno.

"Nismo za širenje laži i ugrožavanje ičijeg zdravlja. Treba se pridržavati mjera. Podržavamo prosvjede, ali na kulturan i normalan način", istaknuo je. Terase su otvorene, a Medak kaže kako ugostitelji funkcioniraju na način da se pridržavaju mjera i svega što je propisano odlukama.

"Na žalost, sve dok država nama ne bude sufinancirala COVID redare, dogodit će se da neki gosti primaknu stolove i stolce, a mi to ne možemo kontrolirati. Ne možemo zabranjivati gostima da stave stolice na određeno mjesto.

Na žalost, moramo raditi u ovim uvjetima. Sigurno ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera, ali na žalost ugostitelji imaju osjećaj da će umrijeti od gladi, a ne korone, tako da moramo razumijeti i one koji se ne pridržavaju mjera", istaknuo je i objasnio je kako izgledaju kontrole. 

"Oni dolaze i kontroliraju imamo li dezinfekcijska sredstva, sve potrebne obavijesti na objektu, razmaknute stolove, nosimo li maske. Ako je u interesu politike i države da se sačuva zdravlje, onda politika i država mora donijeti odluku da se to i nadoknadi, odnosno plati".

Kaže da je dodatni trošak ugostitelja po zaposleniku zbog mjera od 500 do 1000 kuna. "Prihodi su nam pali oko 60 posto, dakle za mjesec ožujak prihodi su u odnosu na 2019. godinu manji za 60 posto. Nama je hladni pogon ogromni trošak", kazao je. 

Kazne zbig kršenja mjera

Apelirao je na kolege da se pridržavaju mjera. "Uvijek ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera. Vidimo što se događa sa sudstvom, kamoli ne sa ugostiteljima. Mi smo ipak u toj hijerarhiji ispod sudstva, a vidimo da se neki suci ne pridržavaju mjera. Od 25.000 do 30.000 objekata u Hrvatskoj, logično je da će ih 500 do 1000 kršiti mjere", kazao je.

Otkrio je i da je do sada mali broj objekata dobio kazne zbog kršenja mjera. Radi se o njih 30-ak. "Kazne su do 70.000 kuna, u tom dijelu se do sada nisu kažnjavali ugostitelji, a ja vjerujem da će tako biti i dalje. Podsjećam i na jednu studiju koja kaže da se praktički nemoguće zaraziti na otvorenom i vjerujem da kod nas nema zaraze", napominje.

Radna snaga je pala na 47.000 stalno zaposlenih radnika, od 60.000 ljudi koliko ih je bilo zaposleno. Medak je uvjeren da će i ove godine biti problema s radnom snagom. 

"Prethodnih godina nam je nedostajalo 10.000 do 15.000 radnika u sezoni. Sada imamo još manje radnika. Stoga, vjerujem da ćemo i ove godine imati s radnom snagom ogroman problem u sezoni, ako će sezona biti dobra, a vjerujem da će sezona biti jako dobra", uvjeren je. 

(Izvor: Dnevnik.hr)

 


VIŠE NA TEMU:
UGOSTITELJI
MJERE
KORONA
COVID-19

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI