Udruga informatičara Požeško-slavonske županije na First Lego League Challenge natjecanju

Natjecanje- informatičari
(FOTO: Ljiljana Miletić)

20.2.2024. | 10:07 | Ljiljana Miletić
Pregleda: 1504

Hrvatski robotički savez organizira FIRST LEGO League, ekipno STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) natjecanje za djecu između 10 i 17 godina. Ove godine se provodi u 110 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska (http://www.firstlegoleague.org/).

Na natjecanju je bilo 29 ekipa ( od 34 prijavljene) iz cijele Hrvatske, iz Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Daruvara, Lipovljana, Križevaca, Kutine, Križa, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Luke, Prigorja Brdovečkog, Čakovca, Zagreba, Vižinade, Buzeta, Rovinja, Fažane, Rijeke, Zadra, Podstrane i Splita. Prosječno je u ekipi 8 učenika i 2 mentora, starih između 10 i 17 godina. Prema prijavama bilo je 229 učenika i 61 mentora koji su nastupili u ovom velikom finalu.
Tema natjecanja ove godine je „MasterPiece“, tj. „Remek-djelo“ kojom se potiče djecu da razmisle i istraže vezu između robotike i umjetnosti (npr. glazbene, likovne, kazališne). Na susretu uživo demonstrirali su svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su i na dizajnu i programiranju robota. I sve to timskim radom. Ovo natjecanje je drugačije od svih klasičnih natjecanja jer promovira timski rad i kreativna dječja rješenja za velike svjetske probleme. Djeca su na svojim projektima i robotima radila proteklih šest mjeseci. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adrija regije u Sloveniji te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskom natjecanju. Završnicu ovogodišnje sezone održana je, u subotu, 17. 2. 2024. na Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Udruga informatičara Požeške – slavonske županije prvi put je sudjelovala na ovom natjecanju. Ekipa je nastupila u sastavu: Branimir Varžak, Luka Budimir, Karlo Crnković, Stjepan Benić i Mihael Lucijanić. Samo natjecanje se sastojalo od četiri ravnopravna dijela: Robotska igra, Tehniči intervju, Inovativni projekt i Temeljne vrijednosti. Tema našeg inovativnog projekta je bila Muzej bećarca, gdje smo kroz jedan instrument , tamburicu, upoznajemo javnost s kulturom i običajem našeg kraja. Želja nam je bila kroz ovaj projekt još više upoznati širu javnost s Muzejom bećercem, putem društvenih mreža i različitim manifestacijama u našoj županiji.Zahvaljujemo se Robotičarskom savezu na posudbi lego kompleta, bez kojeg ne bi mogli sudjelovati na natjecanju, također i Županiji Požeško -Slavonskoj kroz čiji projekt smo realizirali odlazak na samo natjecanje.Također velika hvala Zdenku Miletiću, dipl. inž. na ideji i usmjeravanju pri izradi Inovativnog projekta.

Sve to se ne bi moglo realizirati bez velikog rada na projektu od strane profesorica Sanje Grabusin i Ljiljane Miletić.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI