NASLOVNADRUŠTVO
Učenici Škofijske gimnazije iz Vipave posjetili Katoličku gimnaziju u Požegi

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Učenici Škofijske gimnazije iz Vipave posjetili Katoličku gimnaziju u Požegi

26.10.2019. 09:02 | pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 766

Od nedjelje, 20. listopada do četvrtka, 24. listopada održan je susret učenika Škofijske gimnazije iz Vipave i učenika Katoličke gimnazije u Požegi u okviru međunarodne razmjene učenika. Prvi susret ovakvog tipa održan je 2018. godine kada su učenici požeške Katoličke gimnazije posjetili Vipavu te je spomenuti susret Požegi svojevrsni uzvratni posjet. U razmjeni su sudjelovali učenici drugog razreda Škofijske gimnazije iz Vipave: Neža Vidic, Luka Štrukelj, Uroš Tozan i Kaja Gleščić u čijoj je pratnji bio vjeroučitelj i studentski kapelan Primož Erjavec. Od učenika iz Katoličke gimnazije iz Požege sudjelovali su Karlo Veletić, Ante Brkić, Leonarda Zelenika i Mia Ćorluka te njihov vjeroučitelj Krunoslav Siroglavić.Susret je započeo večernjim nedjeljnim euharistijskim slavljem u požeškoj Katedrali koje je prigodom Svjetskog misijskog dana u Izvanrednom misionarskom mjesecu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, za vrijeme kojega je na poseban način pozdravio goste iz Slovenije i zaželio im dobrodošlicu.


U ponedjeljak, 21. listopada učenici iz Slovenije zajedno sa svojim domaćinima posjetili su prostore Odgojno-obrazovnog centra u Požegi u kojem se nalaze Katolička gimnazija i Katolička osnovna škola te se upoznali s njihovim djelatnicima. Nakon što im je predstavljen gimnazijski projekt „Šport uključi – probleme isključi“ uz penjanje na umjetnu stijenu, upoznali su se sa kulturnom baštinom grada Požege. Razgledali su Trga Svetog Trojstva pod vodstvom voditeljice Biskupijske knjižnice Nikoline Mandić, zgradu sjedišta Požeške biskupije, crkvu sv. Lovre, Katedralu sv. Terezije Avilske s njezinom Riznicom te Dijecezanski muzej. U poslijepodnevnim satima posjetili su Kutjevačke podrume te Slavonski Brod i upoznali se s njegovim znamenitostima.
U utorak, 22. listopada uslijedio je prijepodnevni program u Virovitici gdje ih je dočekao i primio ravnatelj tamošnje Katoličke osnovne škole Mario Večerić, dok ih je profesor povijesti i geografije Hrvoje Drvenkar proveo centrom Grada, upoznavajući ih s posebnostima kulturne baštine s franjevačkim samostanom i crkvom sv. Roka te Dvorcem Pejačević. Drugi dio programa održan je u prostorima Katoličke osnovne škole gdje im je ravnatelj Večerić izložio tijek osnivanja katoličkih škola u Virovitici te ih upoznao sa školskim prostorima, osobito novim dijelom škole koji je otvoren i blagoslovljen u mjesecu rujnu, pred početak nove nastavne 2019./2020. godine. Učenici su potom hodočastili u Svetište Gospe Voćinske kako bi se upoznali s poviješću crkve, župe i svetišta koje je središnje marijansko hodočasničko mjesto Požeške biskupije. U poslijepodnevnim satima uslijedio je zabavni i rekreativni dio uz sportsku igru „paintball“ u Eminovcima. Budući da se istoga dana Crkva spominje svetoga pape Ivana Pavla II, utemeljitelja Požeške biskupije, svi su učenici zajedno s njihovim vjeroučiteljima sudjelovali na večernjoj svetoj misi u Katedrali koju je predvodio požeški biskup Antun, koji je među ostalim spomenuo kako je papa Poljak istoga dana 1992. priznao neovisnost Hrvatske i Slovenije.U srijedu, 23. listopada učenici iz Slovenije zajedno sa svojim domaćinima sudjelovali su u dijelu nastave u Katoličkoj gimnaziji, a za vrijeme petoga sata predstavili su svoje države – Sloveniju i Hrvatsku – s njihovim posebnostima, kao i škole odakle dolaze. Istoga dana požeški biskup Antun Škvorčević primio je vjeroučitelje Primoža Erjavca i Krunoslava Siroglavića te im u ugodnom raspoloženju predstavio povijest Crkve na području današnje Požeške biskupije, njezin osnutak kao i nastojanja koja ona u svom poslanju ostvariuje među kojima su i katoličke škole na odgojno-obrazovnom području. U poslijepodnevnim satima učenici i vjeroučitelji su posjetili odmorište Jankovac u Parku prirode Papuk te Adrenalinski park Duboka pokraj Velike. U večernjim satima po povratku u Požegu, sjemeništarac Koparske biskupije Luka Štrukelj predstavio je učenicima u Kolegiju i učenicima koji su sudjelovali u razmjeni, njihov Dijaški dom u Vipavi u kojemu on živi i stanuje, a Karlo Veletić je predstavio Kolegij sa njegovom poviješću i sadašnjim stanjem. Susret je zaključen zajedničkom molitvom u kapelici Kolegija.U jutarnjim satima, 24. listopada, sudionike projekta razmjene primio je i pozdravio ravnatelj požeške Katoličke gimnazije Ivica Bedeničić, zahvalivši im za sudjelovanje u projektu te učenicima iz Slovenije i njihovom vjeroučitelju zaželio sretan povratak u domovinu i njihovu školu.Tagovi: gimnazija, katolička, učenici

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požežani odlični na pojedinačnom prvenstvu PSŽ u kuglanju

.

U čast 125. godišnjice rođenja Josipa Andrića: izložba, koncert i predavanje

.

Struje neće biti ...

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

U našoj županiji u potpunosti ne štrajkaju jedino Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija u Požegi

.

Pakračka osnovna škola dobila sedam novih računala

.

Stop petardama - Sve je snažnija podrška zabrani korištenja petardi tijekom cijele godine

.

Polaznici Ratne škole posjetili Pakrac

.

Znanstveno-stručni skup ʺTradicijska kultura Istočne Hrvatske: Povijest i suvremenostʺ

.

Krajem listopada 2019. u evidenciji požeškog HZZ-a registrirano je 2.265 nezaposlenih osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U Velikoj nalet osobnog automobila na biciklistu kojeg je odvezla Hitna pomoć

.

Željko Milašinović iz Lipika izdao je svoj prvi singl pod nazivom “Lavina“

.

DRAGO HEDL: ʺNisam ja povezao politiku i kriminal, oni su se sami povezaliʺ

.

STK Požega u utakmici protiv prvaka Hrvatske

.

Potukli se gosti na vjenčanju u Njemačkoj, policija razdvajala mladu i mladoženju. Pitamo se je li netko od naših!?

.

Ukupno tri prometne nesreće tijekom jučerašnjeg dana

.

28. DAN ŠTRAJKA: Prosvjetari će na Trgu sv. Marka održati ʺProsvjed šutnjeʺ

.

Struje neće biti ...

.

Danas promjenljivo uz dulja sunčana razdoblja

.

OŠ Antuna Kanižlića predstavila izložbu Prava djeteta i pripremila priredbu povodom Dana škole

.

Tehnička škola Požega sudjelovala u Erasmus+ KA2 projektu školskog partnerstva ʺTESLAʺ

.

U Požegi izgubio kontrolu nad vozilom i završio na krovu

.

Učitelji iz Pleternice spremni su izdržati koliko god je potrebno bez plaće

.

Župan Alojz Tomašević učeniku s teškim oštećenjem vida uručio elektronsku lupu

.

Sigurnosni pokazatelji za mjesec listopad na području PU požeško slavonske

.

Jučer jedna prometna nesreća i jedan pijani vozač u Pleternici

.

Za dogovoreni posao dobio akontaciju od 8000 kn, posao nije obavio niti vratio novac

.

U Hrvatskoj živi više od 80 Šupaka, 17 Četnika i 11 Kenjala

.

UO Ilijane Lončar gost na Festivalu malih plesnih formi u Zagrebu

.

Veliko priznanje košarkaškom turniru „Lipik 3X3 Challenger“

.

Zbog puknuća cjevovoda: Pakrac i Lipik danas bez vode

FOTONALAZ

Napustio si svoju zemlju u potrazi za boljim životom? Ispričaj nam svoju priču...